Ματίνα Παπαχριστούδη
Σε ένα από τα σημαντικότερα φρούρια της Ευρώπης, τον ισπανικό θύλακα της Μελίγια στο Μαρόκο, έγινε σφαγή. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών προσφύγων-μεταναστών από τη βίαιη «επαναπροώθηση» των απελπισμένων ανθρώπων πίσω από τον φράχτη των συνόρων. Η Μελίγια είναι ο Έβρος της Ελλάδας, το Μαρόκο είναι η Τουρκία των πρωτοκόλλων της ΕΕ.
Το γεγονός της σφαγής πέρασε στα πολύ ψιλά των ευρωπαϊκών μίντια. Όσο για τα ελληνικά, ούτε λόγος να γίνεται, καθώς περισσότερος χώρος και χρόνος αφιερώθηκε στη συγχαρητήρια δήλωση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ προς την αστυνομία Ισπανίας-Μαρόκου που σκότωσε τουλάχιστον 37 ανθρώπους –άλλες πηγές αναφέρουν 87 νεκρούς– παρά στην ίδια την είδηση της βίαιης επίθεσης. Η συγχαρητήρια δήλωση ήταν η πρώτη κίνηση για την εξαφάνιση της σφαγής από τα μίντια. Οι άλλες δυο αφορούν το «θάψιμο» του ίδιου του γεγονότος.
Στις διεθνείς πλατφόρμες διακίνησης ειδησεογραφικού περιεχομένου, όπως Twitter και Facebook, οι φριχτές εικόνες με τους εκατοντάδες ανθρώπους, νεκρούς και ζωντανούς, ξαπλωμένους στα πόδια πάνοπλων ράμπο συνοριακών φυλάκων, αποκρύφτηκαν από τις αναρτήσεις σε προσωπικούς λογαριασμούς. Η απόκρυψη συνοδεύτηκε στις μηχανές αναζήτησης από τον χαρακτηρισμό «μη έγκυρο μέσο πληροφόρησης» για τις ελάχιστες ιστοσελίδες που αναφέρθηκαν στο γεγονός. Επίσης, στο ψηφιακό περιβάλλον ενημέρωσης, το έγκλημα εξαφανίστηκε από την ειδησεογραφία, με την απουσία καταγραφής του από τα διεθνή πρακτορεία — κι αυτή η αποσιώπηση είναι η τρίτη κίνηση. Το βίντεο με τις εικόνες βαρβαρότητας, τις δηλώσεις, την ανακοίνωση της Αφρικανικής Ένωσης που ζήτησε διεθνή έρευνα για τη βίαιη επίθεση, υπάρχει μόνο στα αραβόφωνα και τα μη ελεγχόμενα από τη Δύση, πρακτορεία ειδήσεων.
Οι παραπάνω μέθοδοι απόκρυψης και αποσιώπησης ακολουθούνται με παραλλαγές και στη χώρα μας από την κυβέρνηση της ΝΔ. Τα ΜΜΕ δημοσιεύουν μόνο τις δια-
ψεύσεις υπουργών για τις καταγγελίες της εγκληματικής πολιτικής των «επαναπροωθήσεων», τα λιγοστά ανεξάρτητα μίντια που κάνουν ρεπορτάζ αντιμετωπίζονται ως «περιθωριακά» και μη έγκυρα, στα συστημικά ΜΜΕ κυριαρχεί φίμωση και ολοκληρωτική λογοκρισία.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Το χτύπημα της διοίκησης της ΕΡΤ στην έως χθες πειθήνια πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ ήταν σαρωτικό. Χρησιμοποίησε ως απεργοσπαστικό μηχανισμό τους εργαζόμενους της ΕΡΤ3 για να βγάλει ειδήσεις στα δελτία της ΕΡΤ1, σε ώρα στάσης εργασίας, προσέφυγε στα δικαστήρια και έκανε είδηση μόνο την άποψη της εταιρείας. Δεν μεταδόθηκε η αντίδραση των εκπροσώπων των εργαζομένων, παρά μόνο η δήλωση του προέδρου της ΕΡΤ.
Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο οποίο έχει διοριστεί ως μέλος του ΔΣ η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου. Το ΑΠΕ έδινε ειδήσεις, την ώρα της στάσης εργασίας την περασμένη Τρίτη, από το προσωπικό που εργάζεται στο τμήμα του στη Θεσσαλονίκη. Η ΕΣΗΕΑ, από τη δική της πλευρά, δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει και να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις και με 24ωρη απεργία στα δημόσια ΜΜΕ.
Ποινική δίωξη ασκήθηκε στη Γερμανίδα δημοσιογράφο Αλίνα Λιπ, η οποία διαθέτει στο Telegram το κανάλι Νews from Russia και μεταδίδει ειδήσεις στη γερμανική και ρωσική γλώσσα, για ρεπορτάζ της από το Ντονμπάς. Σύμφωνα με την ίδια, κατηγορείται από τις γερμανικές αρχές ότι «υποστήριξε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», ενώ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τριών ετών. Η είδηση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς δείχνει πώς η ελευθερία του λόγου διώκεται στην ΕΕ.