«Ιστορική στιγμή», χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Η πορεία ένταξης φυσικά θα ξεκινήσει σταδιακά, με την Αλβανία να εντάσσεται στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την προστασία της χώρας έναντι φυσικών καταστροφών και τη Βόρεια Μακεδονία να εισέρχεται σε διαπραγματεύσεις για την ανάπτυξη της Frontex στα σύνορά της.
Παρότι η έκβαση και η ταχύτητα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μένει να φανεί, αξίζει να σημειωθεί πως –τουλάχιστον σε αυτή τη φάση– φαίνεται πως η ΕΕ ξεπερνάει τις ενστάσεις σημαντικών εταίρων της (π.χ. Γαλλία, Ολλανδία) αναφορικά με τη βαλκανική διεύρυνση και προσανατολίζεται σε μια κατεύθυνση ανοίγματος της βεντάλιας επιρροής της.
Η «βιασύνη» των αξιωματούχων της ΕΕ να εκκινήσουν τις διαπραγματεύσεις αποτυπώνεται ιδιαίτερα στο παράδειγμα της Βόρειας Μακεδονίας. Την προηγούμενη Κυριακή, η χώρα –με τις ευλογίες των Βρυξελλών– προχώρησε στη σύναψη πρωτοκόλλου «φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτνίασης» με τη Βουλγαρία, κάτι που θεωρείτο προαπαιτούμενο για την έγκρισης της ευρωπαϊκής υποψηφιότητας της Βόρειας Μακεδονίας. Βεβαίως, στη συνέχεια η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές που θα αναγνωρίζουν βουλγαρική μειονότητα στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας.
Οι τελευταίες κινήσεις της ΕΕ δείχνουν πως τα διπλωματικά σχέδιά της για τα Βαλκάνια, παρά τα πισωγυρίσματα, συνεχίζουν να εξελίσσονται. Παρότι ατόνισε η δυναμική της τα προηγούμενα χρόνια και αναδύθηκαν σοβαροί τριγμοί στο εσωτερικό της, η ΕΕ συνεχίζει να αποτελεί «βραχνά» για τους λαούς, ιδιαίτερα γι᾿ αυτούς της περιφέρειας. Η σύγκρουση με τους μηχανισμούς της επουδενί δεν πρέπει να υποβαθμίζεται από τις δυνάμεις του κινήματος.