Τη μετατροπή ενός από τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους πρασίνου στην «πίσω αυλή» της Αθήνας σε τουριστική «Disneyland» προωθεί η Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη, με τη συνδρομή του διαβόητου ιδιωτικού τομέα.
(φωτoγραφία ©)
Πρόκειται για τα σχέδια διάλυσης ενός μεγάλου μέρους του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος προκειμένου να προχωρήσουν ανασκαφές που θα καταστήσουν τον χώρο αρχαιολογική «ατραξιόν» για τους τουρίστες. Κάτοικοι, φορείς και συλλογικότητες της περιοχής αντιδρούν στη διάλυση του πάρκου, ενώ το πρωί της Τρίτης η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Ακαδημίας Πλάτωνα- Σεπολίων και η Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για να γνωστοποιήσουν τα καταστροφικά σχέδια που προωθεί ο Δήμος Αθηναίων.
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και έκαναν παρεμβάσεις οι Παναγιώτης Κεφαλληνός, δημοτικός σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, η Αντιγόνη Ζαρογιάννη, κοινοτική σύμβουλος στην 4η Δημοτική Κοινότητα με την «Ανοιχτή Πόλη».
«Πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες»
Ενδεικτική της στόχευσης των παρεμβάσεων στον υπερπολύτιμο πνεύμονα πρασίνου της πυκνοκατοικημένης περιοχής είναι μια δήλωση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, λίγες μόλις ημέρες μετά την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο (με τις ψήφους και της παράταξης Γερουλάνου) της αρχιτεκτονικής μελέτης που αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Λεβέντη.
«Ο μέσος όρος παραμονής ενός τουρίστα στην Αθήνα, δε ξεπερνά τις δύο με δυόμισι ημέρες. Στοίχημα για εμάς αποτελεί η επιμήκυνση αυτού του χρονικού διαστήματος ώστε να φτάσει στα τρία ή και τέσσερα 24ωρα. Για να το πετύχουμε όμως, θα πρέπει να δώσουμε νέους προορισμούς μέσα στον ιστό της πόλης. Ένας από αυτούς είναι η Ακαδημία Πλάτωνος. Εκεί αρχίζουν οι εκσκαφές, με τις μπουλντόζες να πιάνουν δουλειά σε μερικές εβδομάδες», είπε ο Κ. Μπακογιάννης.
Ισοπέδωση
Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι μπουλντόζες που σκοπεύει να στείλει η δημοτική αρχή θα έχουν ως στόχο να ισοπεδωθεί έκταση τουλάχιστον 50 στρεμμάτων στην οποία υπάρχουν μεγάλα δέντρα εκατοντάδων ετών και αρχαία σκάμματα από προηγούμενες αρχαιολογικές ανασκαφές δεκάδων ετών. Ένα Πάρκο το οποίο είναι πράσινο, ελεύθερο, δημόσιο και οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνα και οι επισκέπτες το έχουν κάνει μέρος της καθημερινότητας τους, με αθλητικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές δράσεις, δίπλα στα αρχαία σκάμματα.
Αυτόν τον ήδη έτοιμο ζωντανό δημόσιο χώρο του Αρχαιολογικού Άλσους που σύμφωνα και με τα δικά τους λεγόμενα είναι μοναδικός, θέλουν να αλλοιώσουν με το σχέδιο της «ανάπλασης της Ακαδημίας Πλάτωνα» για να εξυπηρετήσουν τον σκοπό της πλήρους εμπορευματοποίησης και τουριστικοποίησης όλων των ελεύθερων δημόσιων χώρων. Αφενός με την ισοπέδωση μεγάλου μέρους του Πράσινου Πάρκου στους χώρους της «Παλαίστρας» και του «Γυμνασίου», αφετέρου με την απόσπαση επιπλέον 15 στρεμμάτων για τη μελλοντική κατασκευή του Μουσείου της Πόλης και την καταστροφή δυο γηπέδων, ενός ποδοσφαίρου και ενός μπάσκετ τα οποία χρησιμοποιούν σήμερα ομάδες, σύλλογοι και κάτοικοι.
Εγκατάλειψη
Την ίδια στιγμή ο δήμος Αθηναίων δεν έχει λάβει καμία απολύτως μέριμνα για την περιοχή του «υπό εξυγίανση ΒΙΟΠΑ» της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνα που είναι σε άθλια κατάσταση. Δεν υπάρχει δίκτυο όμβριο υδάτων, το σχέδιο Πόλης δεν έχει εφαρμοστεί από το 1968(!), υπάρχουν αδιάνοιχτοι και τυφλοί δρόμοι, δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα με αποτέλεσμα η περιοχή να πλημμυρίζει με την παραμικρή βροχή. Υπό την ανοχή της δημοτικής αρχής έχουν δημιουργηθεί σε μεγάλα οικόπεδα (π.χ πρώην Πρακτορείο Άργος), χωματερές μπάζων και αποβλήτων.
Οι κάτοικοι και οι Συλλογικότητες που εναντιώθηκαν ήδη από την Άνοιξη του 2021 στην εξαγγελία του σχεδίου της δήθεν ανάπλασης, βρήκαν και αποκάλυψαν όλα τα στοιχεία που καταδεικνύουν και αποδεικνύουν τις «παράνομες, έωλες θεσμικές διαδικασίες», όπως αναφέρθηκε, που ακολούθησε η δημοτική αρχή Μπακογιάννη από τον Απρίλιο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022, προκειμένου να αποφύγει ο δήμος αλλά και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την εφαρμογή των νόμιμων διαδικασιών για δημόσιους διαγωνισμούς αρχιτεκτονικών μελετών και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από το Δασαρχείο και της περιβαλλοντικής μελέτης.
Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι και Συλλογικότητες καταθέτουν αίτηση θεραπείας ενάντια στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της 16ης Μαΐου με την οποία εγκρίνεται η αρχιτεκτονική μελέτη, προϊόν παράδοσης του Αρχαιολογικού Άλσους για «υιοθεσία» σε ένα ιδιωτικό Ίδρυμα. Παράλληλα καταθέτουν προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη για καταπάτηση δημοσίου συμφέροντος.
Η μεθόδευση
Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο πολιτισμού και τον δήμο Αθηναίων δεν εγκρίθηκε ποτέ από το δημοτικό συμβούλιο, απλώς έγινε ενημέρωση από τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη στις 26 Απριλίου 2021, χωρίς να έχει προ-εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.
Στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου στις 27 Απριλίου 2021 εγκρίθηκε το κόστος των εργασιών και με νέα απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 4 Οκτωβρίου διορθώθηκαν τα ποσά των δαπανών. Σε αυτά τα έργα προβλέπεται η εξαφάνιση συνολικά 580 δέντρων, από το χώρο της Α’ φάσης των έργων και το χώρο του Περιστυλίου (516 στα σκάμματα της Παλαίστρας -Γυμνασίου και 64 στο Περιστύλιο) προκειμένου να «ισοπεδωθεί» ο χώρος και να ενοποιηθούν τα σκάμματα σε ενιαίο χώρο. Στη β’ φάση ο σημερινός χώρος 45 στρεμμάτων δεν θα έχει δέντρα, θα στρωθεί χαλίκι και τσιμεντόχωμα, θα φτιαχτούν νέα μονοπάτια.
Για αυτές τις δαπάνες έργων το δημοτικό συμβούλιο δεν ενημερώθηκε ποτέ!
Στις 18 Μάιου 2021 με ανάλογη απόφαση εξπρές η Προγραμματική Σύμβαση πέρασε από την Περιφέρεια Αττικής. Το υπουργείο πολιτισμού ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση – υπό σαφείς προϋποθέσεις – τον Ιούνιο του 2021 με βάση μια προμελέτη του γραφείου Δοξιάδη η οποία εγκρίθηκε και από το ΚΑΣ.
Προκειμένου να αποφευχθεί η νόμιμη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμών, μελετών και να μην ληφθούν οι απαραίτητες άδειες (δασαρχείο, κ.λ.π), ο δήμος Αθηναίων αποδέχθηκε την πρόταση «υιοθεσίας» του Αρχαιολογικού Άλσους από το Ιδιωτικό Ίδρυμα Λεβέντη στις 13 Μάιου 2022! Το Ίδρυμα θα αναθέσει στο γραφείο Δοξιάδη που κατέθεσε ήδη την προμελέτη, την εκπόνηση της μελέτης.
Παράνομη διαδικασία
Όπως τονίζουν οι κάτοικοι, όλη η παραπάνω διαδικασία είναι «παράνομη». Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνα ανήκει αποκλειστικά στην αρχαιολογική υπηρεσία. Οι εκτάσεις του Αρχαιολογικού Άλσους παραχωρήθηκαν από τον Αριστόφωνα στο ελληνικό δημόσιο και στην Ακαδημία Αθηνών με αποκλειστικό στόχο και όρο την αρχαιολογική ανασκαφή.
Καμία άλλη δραστηριότητα πέραν των αρχαιολογικών ανασκαφών δεν μπορεί να γίνει. Στο σχέδιο ωστόσο της «ανάπλασης» Μπακογιάννη-Μενδώνη προβλέπεται η «Κατάχωση» μέρους των υφιστάμενων αρχαιολογικών ανασκαφών
Αρχαιολογικές ανασκαφές δεν προβλέπονται. Μόλις πριν δυο εβδομάδες και επειδή υπάρχουν αντιδράσεις, κατατέθηκε νέο αίτημα στο υπουργείο πολιτισμού από την Εφορία για «ανασκαφές» χωρίς όμως να υποβληθεί συγκεκριμένο σχέδιο και μελέτη!
Άλυτο το ιδιοκτησιακό καθεστώς
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ακαδημίας Πλάτωνα δεν έχει λυθεί! Αυτό αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις του ιδίου του υπουργείου πολιτισμού (απόφαση της γενικής διεύθυνσης 21-6-2021).
Η Ακαδημία Αθηνών δεν έκανε ποτέ αποδοχή της κληρονομιάς του Αριστόφωνα, τυπικά δηλαδή τα οικόπεδα αυτά δεν της ανήκουν, ανήκουν στο δημόσιο και την αρχαιολογία η οποία επίσης δεν τα διεκδικεί ως δημόσια περιουσία. Το Μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα με την Ακαδημία Αθηνών για τη δημιουργία του «Κοινού της Ακαδημίας» εξυπηρετεί το πολιτικό παιχνίδι της υπουργού Πολιτισμού για το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, το οποίο χωροθετήθηκε στην Ακαδημία Πλάτωνα γενικά και όχι εντός του Αρχαιολογικού Άλσους, το 2002 για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.
Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, δεν έχουν επίσης υλοποιηθεί οι άλλοι όροι που θέτει το υπουργείο Πολιτισμού, η κατάργηση των οδών Κρατύλου και Μοναστηρίου και η πεζοδρόμησή τους στο πλαίσιο του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, η «απελευθέρωση» της Ιεράς Οικίας του Ακάδημου, κ.ά.
«Πάρτυ» οικοδομικής εκμετάλλευσης
Η στόχευση του σχεδίου αλλοίωσης του μοναδικού χαρακτήρα του Αρχαιολογικού Άλσους και η μετατροπή του από Πράσινο ελεύθερο δημόσιο χώρο, σε περιφραγμένο εμπορευματοποιημένο χώρο, καταδεικνύεται και από το «πάρτυ» οικοδομικής εκμετάλλευσης που άρχισε στη «γειτονιά» του Άλσους. Ήδη υπάρχει περίπτωση καταπάτησης της νομοθεσίας προς όφελος συγκεκριμένης μεγάλης εταιρείας η οποία απαίτησε με ένα απλό mail(!) και έλαβε άδεια από το υπ. Πολιτισμού μετά από έγκριση από το ΚΑΣ, να «ψηλώσει» κατά δυο ορόφους την οικοδομή της φθάνοντας τα 18 μέτρα. Το αποτέλεσμα είναι η εν λόγω οικοδομή να αποκτήσει ως «αυλή» της τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα.
Τι ζητούν οι κάτοικοι
Οι κάτοικοι και οι Συλλογικότητες απαιτούν από το δήμο Αθηναίων και το υπουργείο Πολιτισμού:
Πριν την υλοποίηση του οποιουδήποτε σχεδίου συνολική αναβάθμιση και πραγματική ανάπλαση της γειτνιάζουσας περιοχής κατοικίας -χώρων και υποδομές, πολιτισμού και αθλητισμού.
-Το μεγάλωμα του Πάρκου με ένταξη των απαλλοτριωμένων οικοπέδων στο αρχαιολογικό Άλσος και τη δεντροφύτευση τους, νέες απαλλοτριώσεις μεγάλων οικοπέδων γύρω από το αρχαιολογικό Άλσος.
-Να χωροθετηθεί η κατασκευή του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών σε άλλο οικόπεδο, είτε στο χώρο της πρώην Reds που πέρασε ήδη στο υπουργείο πολιτισμού και έχει “πρόσβαση” στη λεωφόρο Αθηνών, είτε στον υπό απελευθέρωση του χώρου των ΚΤΕΛ τα οποία θα μεταφερθούν στον Ελαιώνα.
-Να μην γίνει καμία κοπή δέντρου και να προηγηθεί εκτεταμένη δενδροφύτευση
-Αντισταθμιστικές απαλλοτριώσεις των εκτάσεων προς απόσπαση από την ελεύθερη χρήση του πάρκου προκαταβολικά
-Κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη με άμεση κατάργιση της οδού Δράκοντος και τμήματα της Μοναστηρίου
-Προσάρτηση του ΒΙΟΠΑ δυτικά του πάρκου στον αρχαιολογικό χώρο
-Άμεση απομάκρυνση των λαμαρίνων από τις αποθήκες της αρχαιολογίας
-Χώροι άθλησης (διαδρομή για τρέξιμο, ποδηλατόδρομος, πολύζυγα, skate park) και συνομιλία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με το πάρκο
-Μεγαλύτερη και συμπεριληπτική παιδική χαρά για όλα τα παιδιά, ανάπηρα και αρτιμελή.
-Ελεύθερη πρόσβαση στα αρχαιολογικά ευρήματα
-Αναβάθμιση των βασικών υποδομών. Καθολική προσβασιμότητα, μπάρες αποτροπής διέλευσης μηχανοκίνητων, σημάνσεις και διαγραμμίσεις, βρύσες, τουαλέτες, ανακατασκευή αμφιθεάτρου και επιστρώσεις με υδατοδιαπερατά υλικά.
-Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Διασύνδεση με το λόφο του Κολωνού, το μετρό Σεπολίων και το Καπνεργοστάσιο
-Χάραξη νέας κοίτης με φυσικά πρανή σε ένα τμήμα του Κηφισού ποταμού