Ματίνα Παπαχριστούδη
Οι εκδότες και ιδιοκτήτες συνομιλούν με τους αρμόδιους του Μαξίμου για το νέο σχέδιο νόμου περί «διαφάνειας» στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα. Ένα σχέδιο που, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, καταργεί έμμεσα τη συνταγματική αρχή του άρθρου 14 περί «ελευθερίας του Τύπου»! Η κυβέρνηση επιχειρεί το ύστατο βήμα στον ολοκληρωτικό έλεγχο μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, τα θέτει υπό την άμεση εποπτεία της, χωρίς να έχει υπάρξει καμία αντίδραση από τους «καλοταϊσμένους» εκδότες και ιδιοκτήτες.
Ο τρόπος με τον οποίο το κάνει είναι η σύνδεση των κρατικών διαφημιστικών κονδυλίων αλλά και των επιδοτήσεων-ενισχύσεων στα ΜΜΕ με τα μητρώα εταιρειών έντυπων και ηλεκτρονικών Μέσων. Και, ταυτόχρονα, με την ίδρυση και λειτουργία «επιτροπής δεοντολογίας», στην οποία θα μετέχουν αρχές όπως το ΕΣΡ και η ΕΕΤΤ! Όπως προβλέπεται, θα απαγορεύεται η διανομή των κρατικών διαφημιστικών κονδυλίων όλων των φορέων σε εκδοτικές εταιρείες που δεν είναι εγγεγραμμένες και «πιστοποιημένες» με τον ειδικό αριθμό του συγκεκριμένου μητρώου (ΜΕΤ). Οι εταιρείες θα ελέγχονται για την ορθότητα των στοιχείων τους μέσω φορολογικών-ασφαλιστικών δεδομένων και η «τιμωρία» τους για κάθε παράβαση θα είναι η διαγραφή τους από το μητρώο.
Τα κονδύλια που αφορούν την επικοινωνιακή προβολή έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και αποτελούν τον κύριο μηχανισμό οικονομικού ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης, κυρίως των διαδικτυακών και περιφερειακών εφημερίδων. Ο κατάλογος των εγγεγραμμένων εκδοτικών εταιρειών θα είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας. Ενώ προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός απασχολούμενων δημοσιογράφων, μόλις 15 για ημερήσιες πανελλήνιες εφημερίδες, χωρίς όμως την υποχρέωση συμβάσεων εργασίας.
Επίσης, προβλέπεται σύσταση μηχανισμού ελέγχου του περιεχομένου των έντυπων Μέσων. με την «ειδική επιτροπή» τήρησης της δεοντολογίας, στην οποία θα μετέχουν 9 μέλη, εκ των οποίων ένας μόνο εκπρόσωπος δημοσιογράφων.Τα υπόλοιπα μέλη θα προέρχονται από το Ίδρυμα Μπότση, δυο από πανεπιστημιακά τμήματα ΜΜΕ, εκπρόσωποι από ΕΣΡ και ΕΕΤΤ, καθώς και τρεις εκπρόσωποι των εκδοτών ημερήσιων εντύπων, Διαδικτύου και περιφερειακού Τύπου.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Η διασύνδεση της κρατικής διαφήμισης και των άλλων κρατικών ενισχύσεων με τον έλεγχο του κυβερνητικού μητρώου θέτει υπό αμφισβήτηση το ισχύον μοντέλο λειτουργίας του Τύπου. Μέχρι σήμερα, όροι στη λειτουργία υπήρχαν μόνο για τις περιφερειακές εφημερίδες και αυτοί αφορούσαν κυρίως την κυκλοφορία τους ανά περιοχή, τον αριθμό των σελίδων, κ.λ.π. Το σκανδαλώδες είναι πως δεν βγάζουν άχνα οι δημοσιογραφικές ενώσεις.
Προς απεργιακές κινητοποιήσεις στα κρατικά ΜΜΕ μετά την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να αποδεχθεί το αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς. Η κυβέρνηση σπάει κυριολεκτικά… πλάκα με την ΕΣΗΕΑ, με την οποία διαπραγματεύεται εδώ και 10 μήνες τους όρους της υπουργικής απόφασης για τις σχέσεις εργασίας σε ΕΡΤ, ΑΠΕ, γραφεία Τύπου και δημοτικά ΜΜΕ. Αντί για αύξηση, τους δίνει κουπόνια για σούπερ μάρκετ — όπως συμβαίνει ήδη σε πολλά ιδιωτικά Μέσα!
Ιδού η αντιπρόταση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ της ΕΣΗΕΑ: Να δοθεί κουπόνι 40 ευρώ στους δημοσιογράφους για αγορές σε σούπερ μάρκετ και ένα δεύτερο για αντικατάσταση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Επί δυο χρόνια, η ΕΣΗΕΑ αποδέχθηκε τον ολοκληρωτικό έλεγχο των δημόσιων ΜΜΕ από το Μαξίμου, υποσχόμενη στους δημοσιογράφους των κρατικών Μέσων αυξήσεις 100-150 ευρώ. Τώρα δηλώνει πως «εξαπατήθηκε»…