Γιώργος Κάργας, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
▸Διοίκηση αυταρχισμού και διαπλοκής, πειθαρχικά και διώξεις για τους φοιτητές
Ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ συνιστά βίαιη επίθεση της κυβέρνησης στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στα μορφωτικά-εργασιακά δικαιώματα των φοιτητών. Ο νέος νόμος είναι «κομμένος και ραμμένος» στις απαιτήσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ και είναι συνέχεια και τομή των νόμων Διαμαντοπούλου και Γαβρόγλου.
Με το νέο νόμο τα ΑΕΙ θα αλλάξουν συθέμελα και θα μετατραπούν σε supermarket υποβαθμισμένων και κατακερματισμένων γνώσεων, πτυχίων χωρίς δικαιώματα, όπου κουμάντο θα κάνουν οι επιχειρηματίες, οι managers και ομάδες διαπλεκόμενων πανεπιστημιακών. Οι δυνάμεις καταστολής έρχονται να προστατεύσουν την απρόσκοπτη είσοδο των επιχειρηματικών ομίλων και την ανεμπόδιστη χρήση και αξιοποίηση προς όφελος τους όλων των λειτουργιών και των υποδομών του δημόσιου πανεπιστήμιου.
Με τον νέο Νόμο πλαίσιο:
- Υπονομεύονται τα ενιαία προγράμματα του πρώτου κύκλου σπουδών κάθε Τμήματος με την δημιουργία προγραμμάτων παροχής κατακερματισμένων γνώσεων και δεξιοτήτων. Δημιουργούν ένα εμπόριο τίτλων σπουδών με βάση των αριθμό των πιστωτικών μονάδων για πτυχιούχους μιας χρήσης… ανάλογα με τις ορέξεις των επιχειρήσεων (προγράμματα σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης, προγράμματα σπουδών σύντομης διάρκειας, πιστοποιητικά ψηφιακών δεξιοτήτων). Απελευθερώνεται η πλήρης αναγνώριση των πτυχίων της αλλοδαπής στο ΔΟΑΤΑΠ με εξίσωση των τριετών σπουδών στο εξωτερικό με τις τετραετείς στην Ελλάδα.
- Οδηγούνται βίαια τα ΑΕΙ με τους μειωμένους προϋπολογισμούς στην αναζήτηση χρηματοδοτήσεων για την επιβίωσή τους και στην εμπορευματοποίηση. Έτσι γενικεύονται τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, επιβάλλονται δίδακτρα για την απόκτηση πιστοποιητικών δεξιοτήτων και στα ξενόγλωσσα προπτυχιακά. Ταυτόχρονα θεσπίζεται η παροχή υπηρεσιών των εργαστηρίων σε εταιρείες και η θεσμοθέτηση των βιομηχανικών διδακτορικών και μεταπτυχιακών.
- Με τα «βιομηχανικά μεταπτυχιακά και διδακτορικά» καταργείται ουσιαστικά κάθε έρευνα για τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες. Σε συνδυασμό με την συνειδητή υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ μοναδικός δρόμος για την χρηματοδότηση της ερευνητικής δραστηριότητας θα είναι οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρειών που ασχολούνται με τους εξοπλισμούς. Όμως ο χρηματοδότης θα επιβάλει τους κανόνες του και θα εξασφαλίζει τις απαιτήσεις του!
- Θεσμοθετούνται αγοραία κριτήρια για την εκλογή και εξέλιξη μελών ΔΕΠ αφού στα τυπικά προσόντα εκλογής ως μέλος ΔΕΠ συμπεριλαμβάνονται επίσημα η ίδρυση τεχνοβλαστών (spin offs) και η συμμετοχή του υποψηφίου ως μέλος ή μετόχου σε spin off εταιρεία, όπως, επίσης, η προσέλκυση ερευνητικών χρηματοδοτήσεων.
- Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης η οποία με διαρκείς πιστοποιήσεις και αξιολογήσεις με αγοραία κριτήρια θα «επιβάλει» αλλαγές στα προγράμματα σπουδών αλλά και συγχωνεύσεις καθώς και καταργήσεις τμημάτων. Η συμμόρφωση με τις υποδείξεις των αξιολογήσεων θα αποτελεί τον αναγκαίο όρο για την ύπαρξη των Τμημάτων.
- Βαθαίνει η αυταρχική θωράκιση της λειτουργίας των ιδρυμάτων. Δημιουργούνται τα 11μελή συμβούλια διοίκησης (ΣΔ) από 6 εσωτερικά μέλη και 5 εξωτερικά. Τα 6 εσωτερικά μέλη θα εκλέγονται από τα μέλη ΔΕΠ και αυτοί στην συνέχεια θα επιλέγουν τα 5 εξωτερικά μέλη. Στη συνέχεια, τα 11 μέλη θα επιλέγουν πρύτανη από τους 6 εσωτερικούς με τους αντιπρυτάνεις οι οποίοι δεν θα είναι μέλη του ΣΔ. Επίσης το ΣΔ θα επιλέγει τους κοσμήτορες των σχολών του ΑΕΙ. Ακόμα και οι σύγκλητοι των ΑΕΙ θα αποτελούνται ουσιαστικά από επιλεγμένους «αρίστους» από τα ΣΔ. Αυτό, λοιπόν, το υπερ-όργανο, θα συγκεντρώσει στα χέρια του όλες τις βασικές λειτουργίες των Ιδρυμάτων από την ακαδημαϊκή-εκπαιδευτική, διοικητική έως την οικονομική λειτουργία. Το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο αποκτά την διοίκηση που του αναλογεί!
Πρακτικά θα δημιουργηθεί ένας διοικητικός μηχανισμός στηριγμένος στην διαπλοκή, τις συναλλαγές και στις αδιαφανείς διαδικασίες.
- Για τους φοιτητές θεσπίζονται διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες οποιαδήποτε πράξη μπορεί εν δυνάμει να θεωρηθεί πειθαρχικό παράπτωμα! Φωτογραφίζονται οι συνηθισμένες καθημερινές συνδικαλιστικές δράσεις των φοιτητικών συλλόγων ως πειθαρχικά παραπτώματα με αντίστοιχες ποινές οι οποίες φτάνουν μέχρι και την διαγραφή των φοιτητών! Σε συνδυασμό με την παρουσία της αστυνομίας, των καμερών και των ελέγχων στις εισόδους γίνεται φανερό ότι στόχος είναι η επιβολή σιγής νεκροταφείου στα ΑΕΙ.
Οι μέρες που έρχονται είναι κρίσιμες για το φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα. Αγώνας τώρα για να μην κατατεθεί ο νέος νόμος πλαίσιο!