▸Με τη «σφραγίδα» σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, με 157 ψήφους υπέρ και 143 κατά, ψηφίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή η (ν)τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οριστικά ταφόπλακα στη ΛΑΡΚΟ.
Πρόκειται ίσως για την τελευταία πράξη ενός διαχρονικού «έργου» απαξίωσης και εγκατάλειψης της εταιρείας από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, με τελικό στόχο το ξεπούλημά της σε ιδιώτες.
«Θέλουμε να μείνει όρθια η ΛΑΡΚΟ, όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις. Οι εργαζόμενοι προστατεύονται άμεσα και αποτελεσματικά, ενόψει της ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Τα μέτρα που θεσπίζονται δεν αφήνουν κανέναν απ’ έξω, δίνουν προστασία σε όλους τους εργαζόμενους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι τα μέλη της «άριστης» κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτός από αδίστακτα είναι και ψεύτες.
Με την τροπολογία δίνεται πλέον η δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ να καταγγείλει όλες τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή να απολύσει όλους τους εργαζόμενους. Ενώ θα μπορεί να συνάπτει μηνιαίες και διμηνιαίες συμβάσεις εργασίας για τη συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας και συντήρησης του ενεργητικού της μέχρι να το αρπάξει ο ιδιώτης!
Η ψήφιση της τροπολογίας ήρθε δύο μόλις μέρες πριν την προγραμματισμένη εκδίκαση, στις 17 Ιουνίου, των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία των εργαζομένων κατά της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι με προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Αθηνών οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν κερδίσει το «πάγωμα» των ομαδικών απολύσεων μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.
Παράλληλα, για να «χρυσωθεί» το χάπι στους 1.200 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, στην τροπολογία προβλέπεται ειδική δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις. Όπως επίσης και η ένταξη απολυόμενων της ΛΑΡΚΟ άνω των 55 ετών σε ειδικά προγράμματα δράσης/απασχόλησης στους ΟΤΑ, μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη λήψη σύνταξης γήρατος, καθώς και άλλων «ευάλωτων ομάδων». Η τελική μορφή των προγραμμάτων θα οριστεί με σχετική υπουργική απόφαση.
Την Τρίτη 14/6, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ προκήρυξαν 24ωρη απεργία, κατέβηκαν οργανωμένα στην Αθήνα και διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή, έχοντας τη στήριξη πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων και κλάδων εργαζομένων.
«Η μάχη δεν έχει ακόμα τελειώσει. Ο αγώνας για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΛΑΡΚΟ και καμία άλλη εταιρεία, αντίθετα να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία μεγάλες στρατηγικής σημασίας εταιρείες (όπως τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά), κάτω από τον έλεγχο των ίδιων των εργαζόμενων, για να σταματήσουν να τις κλέβουν οι διοικήσεις και οι κυβερνήσεις, με απειθαρχία στις εντολές και τις ντιρεκτίβες της ΕΕ είναι ο μόνος δρόμος», σημειώνει η Ταξική Κίνηση για την Εργατική Χειραφέτηση.