Πανηγυρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ για την πρόταση του Eurogroup για έξοδο της Ελλάδας από την «ενισχυμένη εποπτεία» στις 20 Αυγούστου. Βεβαίως, τα μνημόνια είναι εδώ, καθώς οι εκατοντάδες νόμοι και οι χιλιάδες διατάξεις που επιβλήθηκαν από το 2010 είναι σε πλήρη ισχύ. Γι’ αυτό και η τρομερή ταπείνωση μισθών και συντάξεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ο ΕΝΦΙΑ και οι τεράστιοι φόροι στα καύσιμα, η ιδιωτικοποίηση των πάντων. Εξάλλου, η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό «απλή» εποπτεία, όπως όλες οι χώρες που βγήκαν από «πρόγραμμα», αλλά και υπό αυστηρή επιτήρηση, καθώς ανήκει στις υπερχρεωμένες χώρες. Ταυτόχρονα, ισχύει ο κανονισμός του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», που δίνει στην κομισιόν μεγάλα περιθώρια παρέμβασης στα εσωτερικά ενός κράτους- μέλους. Άρα δεν υπάρχουν λόγοι για πανηγυρισμούς, πολύ περισσότερο, όταν η εκτίναξη του χρέους (κρατικού και ιδιωτικού), η μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού, οι ανισορροπίες της οικονομίας και η κρίση που αναπτύσσεται, οδηγούν σε νέα μνημόνια.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χαλαρώνουν τους ελέγχους στη δημοσιονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις, στους οποίους υπόκειται η Ελλάδα από την εποχή της κρίσης χρέους, ωστόσο η χώρα δεν έχει επανέλθει για κανένα λόγο στην κανονικότητα», γράφει η εφημερίδα Handelsblatt. Επικαλούμενη εκτιμήσεις της Κομισιόν, απαριθμεί πέντε μεγάλες δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας: το τεράστιο δημόσιο χρέος και το ποσοστό επισφαλών δανείων που είναι με διαφορά τα υψηλότερα στην ΕΕ, τη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών, τη συρρίκνωση του πληθυσμού, και το ποσοστό ανεργίας. που παραμένει το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ, μετά την Ισπανία, με 12,2%.
Η εποπτεία θα συνεχιστεί, σημειώνεται μέχρι οι χώρες που είχαν μπει σε μνημόνια αποπληρώσουν το 75% των δανείων τους. Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό θα συμβεί το 2059, σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό.