Ιωσήφ Τουρλίδης
▸Εν μέσω καλοκαιριού και σκληρής καταστολής, που σαν αποτέλεσμα είχε τον σοβαρό τραυματισμό φοιτητή στο ΑΠΘ, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να προχωράει προς την κατάθεση νόμου-πλαισίου για τα πανεπιστήμια.
Οι εξαγγελίες της Νίκης Κεραμέως και οι ανακοινώσεις από πλευράς κυβέρνησης μέχρι στιγμής, συμπυκνώνουν και εμβαθύνουν όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που επιχειρήθηκαν από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ως σήμερα (νόμος Διαμαντοπούλου, Γαβρόγλου κλπ).
Επί της ουσίας πρόκειται για νομοσχέδιο που μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε σούπερ μάρκετ υποβαθμισμένων και κατακερματισμένων γνώσεων, ατομικών και χωρίς δικαιώματα πτυχίων, όπου κουμάντο θα κάνουν οι άνθρωποι της αγοράς και των επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, με τον νέο νόμο-πλαίσιο αλλάζουν ριζικά τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών με στόχο να καταργηθούν τα ενιαία γνωστικά αντικείμενα και να «βγαίνουν» από αυτά απόφοιτοι ευέλικτοι, πολλών ταχυτήτων.
Ταυτόχρονα βαθαίνει η αυταρχική θωράκιση της λειτουργίας των ΑΕΙ με την επαναφορά του θεσμού των συμβουλίων ιδρύματος με αναβαθμισμένο το ρόλο των «εξωπανεπιστημιακών μανατζαρέων» που θα καθορίζονται από την αγορά. Τέλος, η κυβέρνηση επιχειρεί ωμή παρέμβαση στις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων με τη θέσπιση των «φοιτητικών συμβουλίων» και με τα «ενιαία ψηφοδέλτια». Με λίγα λόγια, η εισαγωγή του ενιαίου ψηφοδελτίου ακυρώνει την ύπαρξη του μαχητικού φοιτητικού συνδικαλισμού και των φοιτητικών συλλόγων ως τέτοιων, ενώ ταυτόχρονα θεσμοθετεί νέα όργανα συνδιοίκησης που θα προκύπτουν από τις εκλογές αυτές «κατά παραγγελία της κυβέρνησης».
Την αντίδρασή τους απέναντι στα σχέδια μετατροπής των πανεπιστημίων σε ιδιωτικά, πανάκριβα παραμάγαζα της αγοράς, έχει ήδη εκφράσει σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα. Ήδη δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι πανελλαδικά έχουν τοποθετηθεί μέσα από τα νεοσύστατα όργανά τους και έχουν απορρίψει τα σχέδια της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα σε επιστολή τους, πάνω από 1.000 πανεπιστημιακοί ζητάνε να «αποσυρθούν όλες οι διατάξεις που υπονομεύουν το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση φαίνεται πως θα φάει τα μούτρα της από το εκπαιδευτικό κίνημα όποτε και αν αποφασίσει να φέρει προς ψήφιση το εν λόγω σχέδιο νόμου.