Δημήτρης Σταμούλης
▸Λουκέτο σε 2 στα 3 καταστήματα και απόλυση για 1 στους 2 υπαλλήλους σε 10 χρόνια!
Περισσότερα από 120 καταστήματα τραπεζών σε ολόκληρη την επικράτεια σχεδιάζουν να κλείσουν εντός του 2022, οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες. Σύμφωνα με το σχεδιασμό τους, η Τράπεζα Πειραιώς προγραμματίζει να κλείσει 52, η Eurobank 25, η Εθνική Τράπεζα 25 και η Alpha Bank 15 τραπεζικά καταστήματα. Όμως σε πολλές από τις περιοχές που θα «κατέβαζαν ρολά», έγιναν κινητοποιήσεις από τοπικούς φορείς με τη συμμετοχή και εργαζόμενων στις τράπεζες, με αποτέλεσμα να «παγώσει» ο σχεδιασμός τους.
Πριν από 12 χρόνια, το δίκτυο των 19 τραπεζών που δραστηριοποιούνταν τότε στην ελληνική αγορά, αριθμούσε 4.000 καταστήματα και απασχολούσε 64.000 εργαζόμενους. Στο τέλος του 2020 ο αριθμός των καταστημάτων είχε μειωθεί στα 1.620 και οι εργαζόμενοι είχαν μείνει οι μισοί, μόλις 32.000! Το 2021 οι τράπεζες έκλεισαν άλλα 155 καταστήματα ενώ με προγράμματα απολύσεων, τα οποία βαφτίζονται ως «εθελούσιες έξοδοι», «ξεφορτώθηκαν» κι άλλους εργαζόμενους.
Οι τραπεζίτες επικαλούνται τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που οδηγεί σε περιορισμό του δικτύου καταστημάτων, αφού το 90% των κλασικών συναλλαγών που πραγματοποιούνταν στα τραπεζικά γκισέ γίνονται πλέον μέσω των εναλλακτικών δικτύων, ενώ καταργήθηκαν και τα βιβλιάρια καταθέσεων. Σταδιακά μετατρέπουν τα καταστήματα σε συμβουλευτικά κέντρα εξυπηρέτησης της πελατείας, και βάζουν τους εργαζόμενους να παίξουν τον ρόλο του «συνδέσμου» με τον πελάτη, ώστε να του πουλάνε προϊόντα και υπηρεσίες κυνηγώντας κι αυτοί τους «στόχους» που υπαγορεύουν οι προϊστάμενοί τους και οι διοικήσεις των τραπεζών για πιο αυξημένες κερδοφορίες.
Όμως δεν είναι όλα τόσο «ονειρικά» με την ψηφιακή μετάβαση που διαφημίζουν οι τράπεζες. Αποκαλυπτικά είναι όσα αναφέρει η Αγωνιστική Συνεργασία Τραπεζοϋπαλλήλων: «Εμφανίζονται πρωτοπόρες, εξοπλισμένες με όλα τα σύγχρονα εργαλεία της ψηφιακής επανάστασης που αυξάνουν την ικανοποίηση του πελάτη και διευκολύνουν τη ζωή του {…} Σε αυτό το παράλληλο σύμπαν δεν υπάρχουν ουρές έξω από καταστήματα, δεν υπάρχει καν ανάγκη για καταστήματα, γι’ αυτό και τα κλείνουν κατά δεκάδες!».
Ποια είναι η τακτική των τραπεζών; Η Αγωνιστική Συνεργασία εξηγεί: «Ουσιαστικά απαγορεύουν παρανόμως τις συναλλαγές στα καταστήματα, και μετά πανηγυρίζουν ότι μειώθηκαν και άρα δεν χρειάζονται το δίκτυο. Διώχνουν τους πελάτες και τους παραπέμπουν στα τηλεφωνικά κέντρα να περιμένουν ώρες στο ακουστικό, τους αναγκάζουν να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα στην επαρχία για να εξυπηρετηθούν σε φυσικό κατάστημα, και μετά τους καλούν να αγοράσουν προϊόντα με το αζημίωτο. Αν δεν μπορείς να συναλλαχθείς ψηφιακά είναι δική σου ευθύνη κι αν είσαι υπάλληλος που τρέχεις για να καλύψεις τις θέσεις όσων έχουν αποχωρήσει μαζικά με τις εθελούσιες τότε χρειάζεσαι απλά καλύτερη εκπαίδευση».
Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες δηλώνουν εξουθενωμένοι στα καταστήματα με καθημερινή επαφή με τον πραγματικό κόσμο, ξεζουμισμένοι τηλεργαζόμενοι χωρίς ωράριο, ενοικιαζόμενοι μέσω τρίτων εταιρειών, πρακτικάριοι και εργαζόμενοι με μπλοκάκι. Την ίδια ώρα που μια δράκα τεχνοκρατών, συχνά διαπλεκόμενοι, με χρυσά συμβόλαια και πολιτική ασυλία, σχεδιάζει και υλοποιεί ανενόχλητη την αντικοινωνική πολιτική των τραπεζών.
Από αυτή την υπόθεση, μόνο κέρδη βγάζουν οι τράπεζες. Η χασούρα πάει στους άλλους, όπως για παράδειγμα στους χιλιάδες δανειολήπτες που δέχονται επιστολές από τα «κοράκια» των κόκκινων δανείων που τα πήραν μπιρ παρά για να πλουτίσουν με τη σειρά τους σε βάρος των φτωχών. Και οι τράπεζες, στο πρώτο τρίμηνο του 2022, βλέπουν την κερδοφορία από επαναλαμβανόμενες εργασίες να αυξάνεται παρά το ότι όλος ο κόσμος (του μόχθου και γενικότερα) «φλέγεται» με την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό-ρεκόρ, τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτοί τον… χαβά τους, δηλαδή τα κέρδη τους! Το καθαρό αποτέλεσμα από τις βασικές τους δραστηριότητες διαμορφώθηκε στα 278 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021!