Οι ξενοδόχοι γκρινιάζουν φέτος επειδή δεν βρίσκουν υπαλλήλους για την τουριστική σεζόν και ο Μητσοτάκης τους (παρα)-κάλεσε διαδικτυακά μιλώντας στην 30η τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, να … δώσουν καλύτερους μισθούς!
Ούτε να κρυφτούν πλέον δεν μπορούν καθώς είναι προφανές πού οφείλεται η έλλειψη εργατικών χεριών στη βιομηχανία του τουρισμού, που τρίβει τα χέρια της από τώρα για τα φετινά κέρδη καθώς αναμένεται μεγάλο come back της τουριστικής κίνησης, μετά την πλήρη απελευθέρωση από τους περιορισμούς του κορονοϊού.
Το θέμα βέβαια είναι ότι ούτε οι ξενοδόχοι, ούτε οι επιχειρηματίες της εστίασης, ούτε και η κυβέρνηση (Μητσοτάκη) διατίθενται να δώσουν παραπάνω χρήματα στους εργαζόμενους, παρά τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Το είδαμε άλλωστε τι αυξήσεις έδωσαν στον κατώτατο μισθό με το 9% που εξανεμίστηκε από το κύμα ακρίβειας και τον πληθωρισμό-ρεκόρ.
Απεργίες για νίκες εν μέσω τουριστικής σεζόν!
Οι καλύτεροι μισθοί μπορεί να είναι υπόθεση μόνο του «εργατικού εκβιασμού» με απεργίες εν μέσω τουριστικής σεζόν, τώρα που οι επιχειρηματίες μπορούν να πιεστούν για υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Από αυτή την άποψη είναι κρίσιμης σημασίας η επιτυχία της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρυχτεί για την Παρασκευή 24 Ιουνίου στην Αττική για τον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού από το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, με βασικό αίτημα την υπογραφή τοπικής κλαδικής σύμβασης εργασίας.
Μεταξύ άλλων αναφέρει το συνδικάτο:
«Παρά την τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, οι μισθοί στα ξενοδοχεία είναι στα επίπεδα του 2007. Αυτό σημαίνει ότι στις σημερινές συνθήκες, της μεγάλης ακρίβειας, σε ρεύμα, καύσιμα και όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, ως αποτέλεσμα της πολιτικής στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων αλλά και των ανταγωνισμών τους ,οι μισθοί μας έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους αξίας.
Το κόστος της πανδημίας πληρώθηκε και αυτό από τους εργαζόμενους του κλάδου οι οποίοι κλήθηκαν να επιβιώσουν με ψίχουλα από τα επιδόματα που η κυβέρνηση έδινε με το σταγονόμετρο, ενώ την ίδια ώρα μοίραζε εκατομμύρια από το υστέρημα των φορολογουμένων σε μεγάλους τουριστικούς ομίλους για να μην βγει δεκάρα από τα παραγεμισμένα σεντούκια τους.
Στην περίοδο που διανύουμε ,με τις προβλέψεις για μεγάλη άνοδο της τουριστικής κίνησης , οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι εφαρμόζουν ξανά την ίδια συνταγή που καταδικάζει τους εργαζόμενους στην φτώχια και την ανέχεια. Οι μεγαλοξενοδόχοι απαιτούν με το μισό προσωπικό από το 2012 να βγει η δουλειά του νέου τουριστικού κύματος αφίξεων τετραπλάσιας έντασης από τότε.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου αρνούμαστε να εργαστούμε σε τέτοιου Μεσαιωνικού καθεστώτος συνθήκες όχι γιατί είμαστε τεμπέληδες, όπως διακινούν με την βοήθεια των καλοταϊσμένων ΜΜΕ οι εργοδότες, αλλά γιατί δεν γεννηθήκαμε σκλάβοι και δεν σκοπεύουμε να ζήσουμε σαν δούλοι για να δεκαπλασιάζουν τα κέρδη τους οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες.»
Ανάμεσα στα αιτήματα περιλαμβάνονται:
-Υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ στα ξενοδοχεία της Αττικής με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση του 5ημερου 8ωρου χωρίς καμία διευθέτηση στο χρόνο εργασίας.
-Προσλήψεις και κάλυψη όλων των θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση και συμβάσεις αορίστου χρόνου.
-Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, έξω τα εργολαβικά.
-Ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα, των μαγείρων, καμαριερών, επαναφορά των ειδικοτήτων που ήταν ενταγμένες μέχρι το 2012.
-Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία χωρίς τις μειώσεις που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
-Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
-Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων.
Υποχρεωτική η ΣΣΕ στον κλάδο, οι εργοδότες δεν έστειλαν ποτέ στοιχεία στο ΑΣΕ
Ως κίνηση που εντάσσεται σε αυτή την κατεύθυνση από μέρους της κυβέρνησης, ώστε να φανεί προς τα έξω ότι «κάτι αλλάζει» εργασιακά και μισθολογικά στον κλάδο, είναι η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης από το υπουργείο Εργασίας για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτισμό, μετά την σχετική εισήγηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας.
Ενδεικτικό πάντως της θρασύτητας της εργοδοτικής πλευράς είναι ότι δεν έστειλε ποτέ στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τα στοιχεία που απαιτούνταν για την κήρυξη της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας του επισιτισμού ως υποχρεωτικής!
Η υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ σημαίνει ότι οι μισθοί και οι λοιπές ρυθμίσεις που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση ισχύουν πλέον υποχρεωτικά για το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου, ακόμη και αυτών που δεν είχαν υπογράψει τη σχετική Σύμβαση.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Σύμβασης, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (https://www.omed.gr/el/taxonomy/term/56) οι κατώτατες αποδοχές, σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, catering, οβελιστήρια και ψητοπωλεία αυξάνονται και διαμορφώνονται (χωρίς τα επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου κλπ.), ανάλογα με την ειδικότητα του εργαζόμενου ως εξής:
- Αρχιμάγειρας 964,42 ευρώ.
- Μάγειρας Α’ 756,29 ευρώ.
- Μπάρμαν 761,64 ευρώ.
Για τις ειδικότητες (π.χ. μάγειρας Β΄ και Γ, μπουφετζής, λατζέρης, ψήστης, βοηθός μπάρμαν, αποθηκάριος, ταμίας) για τις οποίες οι αποδοχές ορίζονταν με την ΣΣΕ σε επίπεδα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό όπως αυτός διαμορφώνεται από 1ης Μαΐου 2022, δηλαδή τα 713 ευρώ, οι μισθοί προσαρμόζονται αυτόματα στο επίπεδο αυτό. Το ίδιο ισχύει για όλους τους κλάδους που καλύπτονται από την Συλλογική Σύμβαση (π.χ. καφετέριες, μπυραρίες, κυλικεία, αναψυκτήρια, φαστ-φουντ κ.ά.)