Απεργιακή ημέρα η Παρασκευή καθώς οι εργαζόμενοι σε δύο από τους κλάδους «αιχμής» στην περίοδο που ζούμε, στο ντελίβερι και στον τουρισμό-επισιτισμό, πραγματοποιούν 24ωρη απεργία στην Αττική.
Μαζική ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή μοτο-συγκέντρωση του σωματείου των εργαζομένων στην πλατφόρμα eFood στο Πεδίο του Άρεως το μεσημέρι και η μοτοπορεία που ακολούθησε στο κέντρο της Αθήνας με κατάληξη στο υπουργείο Εργασίας.
Οι διανομείς φώναξαν μεταξύ άλλων «Είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες και στ’ αφεντικά δεν κάνουμε τις πλάτες», και απαίτησαν από την εταιρεία να πάρει πίσω την απόφαση για κατάργηση του δικαιώματος των διανομέων να ορίζουν το πρόγραμμά τους, να επανέλθουν οι προσλήψεις μισθωτών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να δοθεί η δυνατότητα σε όσους 4ωρους το επιθυμούν να τροποποιήσουν τη σύμβασή τους σε πλήρους απασχόλησης, αλλά και δίκαιη αποζημίωση καυσίμων, με βάση τα πραγματικά χιλιόμετρα, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αξιολόγηση.
Τι απάντησε το υπουργείο
Σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του σωματείου, ο διευθυντής του υπουργείου αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η εταιρεία παρανομεί σε μια σειρά ζητήματα, όπως στη μη αποζημίωση των διανομέων για τα καύσιμα που καταναλώνουν, στο ζήτημα της μη χορήγησης των Μέσων Ατομικής Προστασίας, αλλά και στις απολύσεις που πραγματοποιεί χωρίς αποζημίωση και χωρίς εξόφληση των δεδουλευμένων.
Το Υπουργείο Εργασίας δεν αναγνώρισε τα δίκια των εργαζόμενων της Efood από την καλή του την καρδιά. Είναι αποτέλεσμα ενός μεγάλου, πολύμηνου αγώνα που συνεχίζεται. Έτσι επιβάλουν οι εργάτες τις ανάγκες τους και έχουν όλο το λαό πλάι τους. #antireport #efood #κυβερνηση #απεργια pic.twitter.com/2qIDd7yRCd
— Μένουμε Ενεργοί – Υγεία, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη (@menoume_energoi) June 24, 2022
Στο ζήτημα των βαρδιών για τους τετράωρους, που πλέον θα τις ορίζει ο area manager και όχι οι ίδιοι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου συμφώνησε ότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκαιο, «ηθικά», αλλά ουσιαστικά κάλυψε την εταιρεία λέγοντας ότι αποτελεί διευθυντικό δικαίωμά της.
Τέλος, υπήρξε δέσμευση να οριστεί άμεσα τις επόμενες μέρες τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με την επιχείρηση και τους εργαζόμενους, για να συζητηθεί το σύνολο των αιτημάτων.
Απεργία στα ξενοδοχεία της Αττικής
Σήμερα είναι ημέρα 24ωρη απεργίας και για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Αττικής, με απόφαση του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων και επιχειρησιακών σωματείων, διεκδικώντας την υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς.
Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από την Ένωση Ξενοδόχων, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπροσώπους της. Οι εργαζόμενοι έφτασαν στα γραφεία της Ένωσης με πορεία που ξεκίνησε νωρίτερα από το «Τιτάνια» όπου έκαναν συγκέντρωση.
Προκλητική η στάση των εργοδοτών στα αιτήματα
Από τη μεριά τους, οι εργοδότες δήλωσαν στους εκπροσώπους των σωματείων ότι «στηρίζουν την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση», δηλαδή μισθούς πείνας στα επίπεδα προ δεκαετίας, όταν τα κέρδη τους εκτινάσονται στα ύψη τα τελευταία χρόνια και προ κορονοϊού αλλά και φέτος, όπως δείχνουν οι προσδοκίες και τα θινκ τανκ του κλάδου. Από την άλλη δεν υπάρχει 8ωρο που να τηρείται, τα ρεπό δε δίνονται όταν η πληρότητα ξεπερνά το 70%, ενώ δεν έχουν δικαίωμα στην επαναπρόσληψη οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σεζόν στην Αττική.
Η κεντρική διοίκηση, που συνεδρίασε επιτόπου, πήρε απόφαση για τις εξής κινητοποιήσεις:
– 29 Ιούνη, 4ωρη στάση εργασίας (12 μ.-4 μ.μ.) με κινητοποίηση στα ξενοδοχεία «Crowne Plaza» και «Στράτος Βασιλικός».
– 6 Ιούλη, 4ωρη στάση (12 μ.-4 μ.μ.) και κινητοποίηση στα ξενοδοχεία «Polis Grand» και «Parnon».
– 13 Ιούλη, νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το «Electra Metropolis».
Το κάλεσμα της Λάντζας
Στην κινητοποίηση παρενέβη και η Λάντζα στον χώρο του επισιτισμού – τουρισμού καλώντας τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για:
-
- Υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ στα ξενοδοχεία της Αττικής με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση του 5ημερου 8ωρου χωρίς καμία διευθέτηση στο χρόνο εργασίας.
- Προσλήψεις και κάλυψη όλων των θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση και συμβάσεις αορίστου χρόνου.
- Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, έξω τα εργολαβικά.
- Ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα, των μαγείρων, καμαριερών, επαναφορά των ειδικοτήτων που ήταν ενταγμένες μέχρι το 2012.
- Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία χωρίς τις μειώσεις που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
- Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
- Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων.
- Μέτρα ατομικής προστασίας για όλες τις ειδικότητες
- Αποζημίωση για τα καύσιμα των διανομέων ανεξάρτητα από οποία τύπου “αξιολόγηση”
- Μετατροπή των 4ωρων συμβάσεων σε πλήρους ωραρίου για όσους συναδέλφους το επιθυμούν
- Δικαίωμα των διανομέων να επιλέγουν το ωράριο τους, όπως είχε συμφωνηθεί κατά την πρόσληψη τους