Γράφει ο Captainlinux
Σε συνέχεια των πρόσφατων γεγονότων, τα οποία αναλύθηκαν στο προηγούμενο φύλλο του Πριν, ο Ίλον Μασκ τελικά εξαγόρασε την Twitter. Το συνολικό ποσό της εξαγοράς που αποδέχτηκε η εταιρία ανέρχεται στα 44 δισ. δολάρια. Το πολύμηνο παιχνίδι με τις μετοχές παράλληλα με το σόου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του δισεκατομμυριούχου απέδωσαν καρπούς. Η εποχή που γίνεται η εξαγορά δεν είναι τυχαία. Η Twitter κατά την περίοδο της πανδημίας κατάφερε να φτάσει τη μετοχή της στη μέγιστη ιστορική αξία της στις αρχές του 2021. Ωστόσο, το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς η μετοχή ξεκίνησε μια καθοδική πορεία μέχρι τις αρχές του 2022, πέφτοντας κάτω από το μισό σε αξία. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε και την υλοποίηση του σχεδίου του ο ιδιοκτήτης της Tesla, αγοράζοντας τις πρώτες μετοχές του.
Η εταιρεία από οικονομική σκοπιά βρισκόταν σε αρκετά δυσμενή θέση. Στην υπάρχουσα πίεση προστέθηκε και το δεύτερο σκέλος του σχεδίου του Ίλον Μασκ, δηλαδή η καμπάνια που ξεκίνησε από τον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα. Ο Μασκ άρχισε να ασκεί κριτική γύρω από διάφορες πτυχές της διαχείρισης του Twitter και πρωτίστως γύρω από το ζήτημα ελευθερίας του λόγου στην πλατφόρμα. Μέσα από αυτή την καμπάνια κινητοποίησε το κοινό του, που αποτελείται από εκατομμύρια φαντασιόπληκτους νεοφιλελεύθερους, προς μια κατεύθυνση αλλαγής καθεστώτος στην Twitter. Τελευταίο κομμάτι του παζλ, πριν την τελική προσφορά εξαγοράς, ήταν το σόου του Μασκ με την ανάληψη και αργότερα απόρριψη της θέσης στο ΔΣ της εταιρείας. Έπειτα, από τη συνεχή πολύπλευρη πίεση, οι μέτοχοι της Twitter αποφάσισαν να δεχτούν την πρόταση εξαγοράς.
Παρά τις διακηρύξεις του περί ελευθερίας του λόγου, οι προθέσεις του Ίλον Μασκ μόνο αγνές δεν είναι. Πρώτος από όλους, όλα αυτά τα χρόνια εκμεταλλευόταν τη δυναμική που προσφέρει η πλατφόρμα για την προσωπική του κερδοφορία. Συστηματικά αξιοποιεί τα tweet του για χρηματιστηριακά παιχνίδια. Ο Ίλον Μασκ έκανε τη χειραγώγηση μετοχών μέσω του Twitter αγαπημένο του σπορ. Μάλιστα στην περίπτωση της εταιρείας Tesla, της οποίας είναι ιδιοκτήτης, είχε παρέμβει έως και η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατηγορώντας τον για χρηματιστηριακή απάτη. Ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες επικαλούμενος την ελευθερία του λόγου.
Έπειτα από μία δεκαετία γεμάτη σκάνδαλα όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπαιξαν κομβικό ρόλο στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης αλλά και την πόλωση των κοινωνιών, οι υποσχέσεις του Μασκ δεν ξεγελούν κανέναν, πέρα από το φανατικό κοινό του. Το σκάνδαλο Cambridge Analytica και η εκλογική καμπάνια του Τραμπ έδειξαν με τον πιο ηχηρό τρόπο πως καμία ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που ελέγχουν οι πλούσιοι αυτού του κόσμου. Φημολογείται ήδη πως το νέο καθεστώς στο Twitter θα συντελέσει στην ενίσχυση της λογοκρισίας, μίας λογοκρισίας που σίγουρα θα εντείνει την πόλωση που οδηγεί σε άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά και θα στοχεύσει όσους προσπαθούν να διαταράξουν το status quo της εκμετάλλευσης στο σύγχρονο κόσμο. Το Twitter, παρά την εταιρική μορφή του, έχει εδραιωθεί ως χώρος πολιτικής αντιπαράθεσης και πεδίο έκφρασης κινημάτων, περνά σε μια νέα σκοτεινή εποχή στα χέρια ενός μεμονωμένου ιδιοκτήτη.