Τα «φώτα» και ουσιαστικά την «ευλογία» του βασιλικού θρόνου της Αγγλίας για την «αξιοποίηση» του Τατοΐου ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τον πρίγκιπα Κάρολο σε συνάντηση των δύο αντρών στη Σκοτία την περασμένη Τρίτη.
«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού έχει ως στόχο την ανταλλαγή ιδεών για την αξιοποίηση του Τατοΐου», ανέφεραν ρητά κυβερνητικές πηγές. Η διατύπωση αυτή της κυβέρνησης αποτελεί μεγάλο πολιτικό παράπτωμα από πολλές απόψεις, κυρίως γιατί δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ακόμα διαπραγματεύεται την κρατικοποίηση της βασιλικής περιουσίας και αναγνωρίζει εμμέσως ρόλο στην οικογένεια του έκπτωτου μονάρχη Κωνσταντίνου. Είναι γνωστές άλλωστε οι πολύ στενές οικογενειακές σχέσεις μεταξύ των Γλίξμπουργκ και της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας.
Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους βασιλόφρονες και δείχνει ακόμα και να αμφισβητεί πολιτικά ότι το ζήτημα της λεγόμενης «βασιλικής περιουσίας» έχει κλείσει οριστικά εδώ και 20 χρόνια. Από τις βασικές εξαγγελίες της κυβέρνησης το 2019 ήταν η αξιοποίηση των… «βασιλικών κτημάτων» (όπως προκλητικά τα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός). Τρία χρόνια μετά η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά προσφέρει άτυπο ρόλο συμβούλου στον βρετανό διάδοχο! Ο Κάρολος θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως ενδιάμεσος με τους Γλίξμπουργκ.Είναι γνωστή άλλωστε η επιδίωξη της οικογένειας Γλίξμπουργκ (που εκπροσωπείται πλέον από τον Παύλο) για μετατροπή του χώρου σε «βασιλικό μουσείο». Ένας λόγος παραπάνω να κάνουμε πράξη τους στίχους του αντάρτικου τραγουδιού: «Συθέμελα ρίχτε παλάτια και θρόνους».