Θεοπίστη Καπέτα
Δυναμική απάντηση του φοιτητικού κινήματος μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες
Νέο κρεσέντο αστυνομικής βίας και καταπάτησης του ασύλου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα στο ΑΠΘ. Φοιτητές και καθηγητές, έχοντας επιστρέψει κανονικά πλέον στα μαθήματά τους, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με δεκάδες ΜΑΤατζήδες και ασφαλίτες.
Την Τρίτη το πρωί η αστυνομία, με πρόφαση τις «εργασίες» στο πρώην στέκι στο Βιολογικό, έκανε από νωρίς αισθητή τη παρουσία της. Πλήθος φοιτητών και φοιτητριών συγκεντρώθηκαν στον χώρο προκειμένου να υπερασπιστούν το πανεπιστημιακό άσυλο. Τότε, απρόκλητα τα ΜΑΤ τους επιτέθηκαν και μια «καταιγίδα» από δακρυγόνα και κρότους λάμψης ξέσπασε μέσα το κτήριο των Σχολών Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ), παρόλο που εκείνη την ώρα διεξάγονταν κανονικά μαθήματα.
Παράλληλα, οι δυνάμεις καταστολής άρχισαν να δέρνουν και να συλλαμβάνουν φοιτητές. Μάλιστα δύο εξ’ αυτών κατέληξαν στα επείγοντα του νοσοκομείου. Ο ένας κατέληξε με δύο ράμματα στο κεφάλι καθώς τα ΜΑΤ πέταξαν την κρότου-λάμψης σε ευθεία βολή και εξερράγη πάνω στο κεφάλι του και ο άλλος δέχθηκε κρότου λάμψης πάνω του και δεν μπορούσε να ακούσει καθόλου από το ένα αυτί ενώ υπάρχει φόβος για ρήξη τυμπάνου. Γάζες, κολάρα και ράμματα είναι η νέα πραγματικότητα για τους φοιτητές σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια.
Τα αντανακλαστικά του φοιτητικού κινήματος ήταν άμεσα με νέους γύρους γενικών συνελεύσεων και συγκεντρώσεων-πορειών να ξεσπάνε άμεσα. Δέκα φοιτητικοί σύλλογοι έλαβαν αγωνιστικές αποφάσεις και έξι από αυτούς προχώρησαν και σε κατάληψη.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ και των… ΜΑΤ, εμφανίστηκε με τη σειρά του την Τετάρτη το πρωί για να εποπτεύσει τις εργασίες και να συνομιλήσει με τον εργολάβο. Φυσικά θα περίμενε κανείς πως η δουλειά ενός πρύτανη είναι να συνομιλεί με τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και εν γένει τους εργαζόμενους τους πανεπιστημίου και όχι με την αστυνομία και τους εργολάβους. Τα συστημικά Μέσα βέβαια φρόντισαν και αυτά με τη σειρά τους να δικαιολογήσουν το πογκρόμ βίας και τον τραμπουκισμό των φοιτητών. Χαρακτηρισμοί και παραπληροφόρηση παρουσίασαν για ακόμη μια φορά το πανεπιστήμιο ως κέντρο ανομίας και τους φοιτητές του ως τρομοκράτες. Η κυβέρνηση όμως χρειάζεται και άλλη βοήθεια για να στηρίξει το αφήγημα της, οπότε ανέλαβε το ΣτΕ να κρίνει συνταγματικό το νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ), όλως τυχαίως μέσα στην εβδομάδα.
Το άγριο ξύλο σε φοιτητές και η παρουσία πάνοπλων αστυνομικών στο campus του ΑΠΘ θυμίζει τις μελανές μέρες της κατάληψης στη Πρυτανεία της ΣΘΕ που πραγματοποιήθηκε ως μέσο πίεσης ενάντια στον νόμο 4777 (Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη) πέρυσι κατά τη περίοδο του δεύτερου lockdown και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2021. Ήταν τότε που είδαμε φοιτητές και φοιτήτριες να σέρνονται στο δρόμο από την αστυνομία και να ξυλοκοπούνται άγρια. Να σημειωθεί όμως πως και όλες οι υπόλοιπες τραμπούκικες επιθέσεις και η εφαρμογή του νόμου, που με τόσο καμάρι διαφημίζει η κυβέρνηση, εφαρμόστηκαν σκοπίμως σε ημέρες «νεκρές» για το πανεπιστήμιο όπου οι περισσότεροι φοιτητές και φοιτήτριες έλειπαν στις πόλεις τους.
Την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2021 είδαμε σκηνές ντροπής με φοιτητές να τρώνε ξύλο και χημικά να γεμίσουν την πανεπιστημιούπολη. Μέχρι και καθηγητές μπήκαν στο στόχαστρο. Η νέα αιφνιδιαστική εισβολή συνέβη τη παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2021 με τα ΜΑΤ να εισβάλουν για να εξασφαλίσουν το γκρέμισμα του στεκιού στο Βιολογικό. Άλλη μια περίπτωση που εισέβαλλαν σε «άδειο» πανεπιστήμιο. Στις 12 Ιανουαρίου και μετά από δεκάδες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις υπεράσπισης του ασύλου, ο εκφοβισμός των ΜΑΤ ξαναχτυπάει με τις δυνάμεις καταστολής να μπαίνουν να εκκενώσουν εκ νέου το στέκι πίσω από το κτίριο του Χημικού, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη εδώ και δέκα μέρες ως απάντηση στην προηγούμενη εκκένωση στο στέκι. Κάνοντας χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης, προχώρησαν σε βανδαλισμό του χώρου, συλλαμβάνοντας άτομα.
Φτάνοντας στο σήμερα, κατά τη περίοδο των εορτών του Πάσχα η αστυνομία εισχώρησε και πάλι στον χώρο του πανεπιστημίου με το φοιτητικό κίνημα να απαντάει δυναμικά και με παλμό στις συνεχείς επιθέσεις των ΜΑΤ και του πρύτανη Παπαϊωάννου. Το κράτος, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές επέλεξε να κάνει επίδειξη δύναμης, χωρίς όμως να έχει υπολογίσει τις συνέπειες. Έκτοτε το φοιτητικό κίνημα ενάντια στον νόμο, και όχι μόνο, παίρνει μαζικά και συγκρουσιακά χαρακτηριστικά με πορείες, συγκεντρώσεις, καταλήψεις σχολών και πολλές άλλες δράσεις.
Οι φοιτητικές εκλογές, οι οποίες έχουν να πραγματοποιηθούν εδώ και δύο χρόνια λόγω πανδημίας και είναι προγραμματισμένες για την Τετάρτη 18 Μαΐου, αποτελούν πλέον ακόμη περισσότερο κομβικής σημασίας διαδικασία για το φοιτητικό κίνημα. Η κυβέρνηση στοχευμένα έχει αποφασίσει να εγκαθιδρύσει την ΟΠΠΙ μία μέρα πριν τις εκλογές, με την αστυνομία να έχει στρατοπεδεύσει ήδη εδώ και εβδομάδες στο campus του ΑΠΘ. Η προσπάθεια εκφοβισμού και αποσυντονισμού από τη μεγάλη συλλογική διαδικασία των φοιτητών δεν θα περάσει! Με διαρκείς αγώνες και συνεχείς γενικές συνελεύσεις οι φοιτητές επιμένουν και θα δώσουν το «παρών» για να διασφαλίσουν την υπεράσπιση του πανεπιστημίου τους και των συλλογικών τους οργάνων. Οι φετινές φοιτητικές εκλογές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποτυπωθεί ένα μαχητικό ρεύμα αντίστασης και ανυπακοής που θα πει το «δεν πάει άλλο» απέναντι σε μια πραγματικότητα που συνθλίβει το παρόν και το μέλλον της νεολαίας.