Δημήτρης Σταμούλης
▸Κλαδική συλλογική σύμβαση υπογράφηκε μετά από 13 χρόνια στον χώρο των κατασκευών, μεταξύ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και των εργοδοτικών οργανώσεων που εκφράζουν κυρίως τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους (ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ κ.α.).
Σύμφωνα με την ηγεσία της Ομοσπονδίας, πρόκειται για «μεγάλες αυξήσεις» που φτάνουν έως και 38,5% στο κατώτερο μεροκάματο του τεχνίτη. Ωστόσο τα ποσοστά δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια. Ο τεχνίτης με εμπειρία (6 τριετίες) λαμβάνει 57 ευρώ μεικτά ή περίπου 50 ευρώ καθαρά, ενώ ένας ανειδίκευτος εργάτης ξεκινά με λιγότερο από 35 ευρώ καθαρά.
Όπως εξηγεί στο Πριν ο Νίκος Ταλαχούπης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας, εκλεγμένος με την Αγωνιστική Κίνηση Οικοδόμων, «τα μεροκάματα αυτά ήδη υπάρχουν στην πιάτσα ή είναι και πιο κάτω από αυτά που παίρνουμε», ενώ επισήμανε ότι «αυτή η ΣΣΕ υπήρξε η πρόταση των εργοδοτών» και ότι «η Ομοσπονδία υπέκυψε και στην εργοδοτική απαίτηση για σύμβαση διάρκειας πάνω από ένα έτος, εν μέσω μάλιστα έκρηξης πληθωρισμού που θα καθηλώσει σε αυτό το επίπεδο τους μισθούς για τα επόμενα 2,5 χρόνια».
Οι αυξήσεις που συμφωνήθηκαν ήδη δίνονται στην πιάτσα
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι πλέον ο κατασκευαστικός κλάδος παρουσιάζει άνοδο παραγωγής, με τον σχετικό δείκτη να έχει αυξηθεί κατά 5,7% στο δ’ τρίμηνο 2021 σε σχέση με το 2020, και κατά 37,6% σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο 2021.
«Στη Λάρισα παρατηρείται έλλειψη τεχνιτών οικοδόμων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Ταλαχούπης, δίνοντας και μια άλλη διάσταση στη βούληση των εργοδοτών να «συμφωνήσουν» σε αυτές τις αυξήσεις. Όπως εξήγησε, οι μεγάλες κατασκευαστικές θέλουν να εμφανίσουν πιο υψηλά επίσημα μεροκάματα, ώστε να περιλαμβάνονται και στις προσφορές των δημοσίων έργων που «χτυπούν».
Από την άλλη, επεσήμανε και το γεγονός ότι σε μεγάλα εργοτάξια και οικοδομές η επτάωρη εργασία –ιστορική κατάκτηση των οικοδόμων παλιότερων ετών– έχει πλέον γίνει οκτάωρη και το εργατικό αίτημα για 7ωρο, παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες, αποτελώντας άλλη μια απόδειξη ότι η νέα ΣΣΕ είναι κάτω από τις εργατικές ανάγκες.
Να σημειωθεί τέλος ότι η Ομοσπονδία έχει κινήσει τις διαδικασίες ώστε η ΣΣΕ να καταστεί υποχρεωτική σε όλους τους εργοδότες του κλάδου, ανεξάρτητα αν είναι μέλη ή όχι των εργοδοτικών οργανώσεων.