Επιμέλεια: Χρήστος Καλαμπαλίκης, Κυριάκος Νασόπουλος
▸Την Τετάρτη 18 Μαΐου, μετά από τρία χρόνια, θα ξανά διεξαχθούν οι φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια όλης της χώρας. Σε μια περίοδο που για την μεγάλη πλειοψηφία της σπουδάζουσας νεολαίας φαντάζει επισφαλής και αβέβαιη τα ερωτήματα επανέρχονται. Έχει νόημα να συμμετέχει ένας φοιτητής στις μαζικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων και ειδικά στις φοιτητικές εκλογές; Μπορεί μέσα από την συμμετοχή σε αυτές να αλλάξουν τα πράγματα;
Πρώτα από όλα λοιπόν, για να απαντήσουμε σε αυτά οφείλουμε να δούμε σε ποια περίοδο βρισκόμαστε. Από την πανδημία, με τους χιλιάδες νεκρούς εξαιτίας της εγκληματικής διαχείρισής της από την κυβέρνηση, μέχρι την ακρίβεια που φτωχοποιεί την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και από τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι την εντεινόμενη «προληπτική» αστυνομοκρατία σε πανεπιστήμια, σχολεία και πλατείες, το μέλλον ειδικά για την νέα γενιά φαντάζει δυσοίωνο. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, δε χωρά αμφιβολία πως η νεολαία ασφυκτιά, οργίζεται, θέλει ένα διαφορετικό μέλλον από αυτό που προετοιμάζουν για εκείνη.
Οι φοιτητικές εκλογές, ως μια κορυφαία μαζική διαδικασία του φοιτητικού κινήματος, αποτελούν αντικειμενικά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αν αποτυπωθεί αυτή η οργή και η αγανάκτηση. Η μαζική συμμετοχή και συσπείρωση των φοιτητών στους συλλόγους τους θα αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους όλο το προηγούμενο διάστημα βάλθηκαν να βάλουν στο χέρι την νέα γενιά, να διαλύσουν το σπουδαστικό παρόν και το εργασιακό μέλλον της, να βάλουν στο γύψο τις ελευθερίες και τα δικαιώματα της.
Γιατί στο πόλεμο που μας έχουν κηρύξει έχουμε κάθε συμφέρον να επιλέξουμε το στρατόπεδο του ανυποχώρητου αγώνα, της αντίστασης και της ανατροπής για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Για να πούμε όχι στα κυβερνητικά σχέδια που θέλουν να βάλουν ταμπέλα «Πωλείται» στην δημόσια δωρεάν παιδεία και βάζουν επιπλέον φραγμούς στην νεολαία που θέλει να σπουδάζει και να εργάζεται αξιοπρεπώς. Για να πούμε το «δεν πάει άλλο» απέναντι σε όσους θέλουν «νόμο και τάξη» στο σχολείο, στην σχολή, στην πλατεία και αύριο και στα σπίτια μας.
Γι’ αυτό στις 18 Μάη θα δώσουμε το «παρών» και σε αυτήν την μάχη στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της ΕΑΑΚ πανελλαδικά. Για να πάρουν τα όνειρα μας εκδίκηση, για την ζωή που μας αξίζει!
Να ψηφίζουμε όπως αγωνιστήκαμε και θα αγωνιστούμε
Σπύρος Καββαδάς, Αθήνα
Μετά από δύο χρονιά μη διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών η φοιτητιώσσα νεολαία καλείται φέτος, την Τέταρτη 18 Μαΐου να στείλει ένα μήνυμα με την ψήφο της, μήνυμα υποταγής ή μήνυμα ανατροπής.
Μήνυμα ανατροπής στις πολιτικές της κυβέρνησης ΝΔ (που συνεχίζει το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) που μας «μαύρισαν» την ζωή μέσα στην πανδημία, που συμμετέχουν ενεργά στον πόλεμο στην Ουκρανία και έχουν οδηγήσει λαό και νεολαία στα όρια της φτώχειας.
Στις 18 Μαΐου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες καλούνται να «μαυρίσουν» τις καθεστωτικές παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΜΠΛΟΚΟ που εξυπηρετούν πιστά τα συμφέροντα της εκάστοτε κυβέρνησης και βάζουν πλάτες στο να προχωρήσει η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.
Στις 18 Μαΐου στηρίζουμε-ψηφίζουμε τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που συμμετέχει η ΕΑΑΚ γιατί μόνο με τους μαζικούς ανυποχώρητους αγώνες των «από κάτω» θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε παλιά (νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη) και νέα νομοσχέδια (νέος νόμος πλαίσιο)!
Γιατί μόνο σπάζοντας στην πράξη την λογική της ανάθεσης και των «εκλεκτών εκπροσώπων» των φοιτητών, που θα αγωνιστούν αυτοί για εμάς, θα καταφέρει αυτός ο αγώνας να είναι νικηφόρος!
Γιατί ψηφίζουμε όπως αγωνιζόμαστε! Για ένα φοιτητικό κίνημα που θα αποτελεί πυροκροτητή των ευρύτερων κοινωνικοπολιτικών κινημάτων (αντιπολεμικό κίνημα, εργατικό κίνημα κτλ.) και θα ριχτεί στην μάχη ενάντια στην δυστροπία που βιώνουμε.
Γι’ αυτό στηρίζουμε την αντικαπιταλιστική Αριστερά στα πανεπιστήμια. Στηρίζουμε ΕΑΑΚ!
ΕΑΑΚ για μήνυμα ανυπακοής σε Πρύτανη και ΓΑΔΘ
Χρήστος Καλουδάς, Θεσσαλονίκη
Από το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του 2021, ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από το campus. Το φάντασμα της ανασυγκρότησης των συλλόγων και του φοιτητικού συνδικαλισμού που ξαναγίνεται επικίνδυνος.
Του φοιτητικού κινήματος που ξεπέρασε τις λογικές των συνεννοήσεων από τα «πάνω» και με όπλα του τη μαχητικότητα, τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και το συντονισμό τους, έβαλε στον πάγο την πανεπιστημιακή αστυνομία, ξανακέρδισε τη δωρεάν σίτιση για όλους και όλες με τριήμερη κατάληψη της Λέσχης και έκανε σοβαρή αντιπολεμική δράση ενάντια στην πολεμική έρευνα, που είχε σαν αποτέλεσμα και τη στοχοποίησή του.
Η κυβέρνηση φέρνει για ακόμα μια φορά ξεδιάντροπα τα ΜΑΤ μέσα στις σχολές μας ήδη από το Πάσχα και προαναγγέλλει την εισαγωγή της ΟΠΠΙ στις 17 Μαΐου, μια μέρα πριν τις φοιτητικές εκλογές. Εμείς πήραμε την επιλογή να καλέσουμε γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους κόντρα στη διασπαστική και αποκλιμακωτική λογική της ΚΝΕ που αποκαλούσε τις συνελεύσεις αυτές «παράνομες» και «αντικαταστατικές». Με πολλή δυσκολία, οι συνελεύσεις βγήκαν, έγινε αντανακλαστική πορεία χιλιάδων ανθρώπων, η ΚΝΕ αναγκάστηκε να μπει σε αγωνιστικό σχεδιασμό και συνεχίζουμε δυναμικά.
Δηλώνουμε ότι θα εγγυηθούμε τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών εντός του ασύλου χωρίς αστυνομία καθώς και την αποτυχία του σχεδίου της κυβέρνησης για εφαρμογή του νόμου 4777.
«Μαύρο» στην πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον μας
Γιάννης Πανάκιας, Πάτρα
Η οξύτατη επίθεση από μεριάς κυβέρνησης και κεφαλαίου δεν αφήνει περιθώρια για μισόλογα και συμβιβασμούς. Το στίγμα που πρέπει να δώσει μέσα από την κάλπη αλλά και κάθε μέρα στους δρόμους του αγώνα ο κάθε φοιτητής και η κάθε φοιτήτρια είναι ένα: να «μαυρίσει» την πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον μας, με αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει.
Χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, χωρίς ταξικούς φραγμούς στην παιδεία, με δημόσια δωρεάν ποιοτική υγεία για όλο το λαό, με μόνιμη δουλειά και αξιοπρεπείς όρους εργασίας για όλους/ες.
Είναι απαραίτητο λοιπόν όχι μόνο να «μαυριστεί» η ΔΑΠ και οι καθεστωτικές παρατάξεις, να αποδοκιμαστεί η λογική ανάθεσης και αγώνων χαμηλών πτήσεων της ΠΚΣ και να τσακιστεί η αποχή, αλλά να δηλωθεί εμφατικά η πάλη για ένα θετικό πρόταγμα στο σήμερα. Η ΕΑΑΚ που τα προηγούμενα τρία χρόνια κατά τα οποία δεν έγιναν εκλογές ήταν αυτή που έδωσε με μαχητικότητα μια σειρά από αγώνες (νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, ξαναζωντάνεμα φοιτητικού κινήματος το ’19 κα.), η ΕΑΑΚ που έμεινε ενεργή κατά τη διάρκεια των lockdown αψηφώντας τις αυταρχικές απαγορεύσεις, η ΕΑΑΚ της ρήξης και της ανατροπής είναι η φωνή εκείνη που στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα των φοιτητών/τριών και ιδίως των πιο ταξικά πληττόμενων.
Για ισχυρούς και «ζωντανούς» φοιτητικούς συλλόγους
Νάσια Χασακού, Ρέθυμνο
Οι φετινές φοιτητικές εκλογές έρχονται να διεξαχθούν μετά από 1,5 χρόνο κλειστών σχολών λόγω της πανδημίας και τρία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. Είναι ανάγκη, επομένως, να διεξαχθούν μαζικά μετά από δύο χρόνια αδράνειας και να δώσουν ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στην κοινωνία πως οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι ενεργοί, ζωντανοί και μαχητικοί παρ’ όλη την επίθεση που δέχθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι του 2022 οφείλουν να αποτελέσουν ισχυρή ένδειξη ότι η αντικαπιταλιστική Αριστερά μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές μάχες του επόμενου διαστήματος ενάντια στη συνολική επίθεση που βιώνει λαός και νεολαία από πλευράς του κεφαλαίου και πως μόνο αυτή μπορεί να μπει πραγματικά ανάχωμα στα σχέδια των αστικών αναδιαρθρώσεων για την παιδεία και την εργασία.
Συγκεκριμένα, στην Κρήτη οι φοιτήτριες, οι φοιτητές και τα φοιτητά δυσκολευόμαστε αρκετά λόγω του εντεινόμενου προσανατολισμού του νησιού στην τουριστική βιομηχανία, του υψηλού κόστους διαβίωσης και της έλλειψης επαρκούς μέριμνας για στέγαση και σίτιση. Ζοριζόμαστε να βγάλουμε τον μήνα λόγω των ανατιμήσεων και αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τις συγχωνεύσεις σχολών (πχ το ΤΕΤΥ στο Ηράκλειο) και την υποχρηματοδότηση που ενισχύεται ακόμα παραπάνω από την τουριστική πορεία του νησιού και τη συνεργασία των δήμων και της περιφέρειας με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Παράλληλα, όμως, έχουμε καταφέρει οι φοιτητικοί μας σύλλογοι, που στην πλειοψηφία τους ήταν απονεκρωμένοι τα τελευταία χρόνια, να δώσουν μάχες για ζητήματα σχολών, ενάντια στην υποβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και συνολικά στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Για παράδειγμα καταφέραμε να μπούμε εμπόδιο στην προσπάθεια επιβολής πειθαρχικής δίωξης σε αγωνιστή στα Χανιά.
Ακόμα, οι φοιτητικοί μας σύλλογοι έδωσαν και μάχες για να γίνουν τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας μαζική υπόθεση όλης της νεολαίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κάλεσμα σε Παγκρήτια πορεία στη βάση της Σούδας, που συνεργάζεται μάλιστα με το Πολυτεχνείο Κρήτης, στην οποία συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι από τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, οι οποίοι έδωσαν έναν αγώνα για το κλείσιμο της νατοϊκής βάσης στο νησί και έστειλαν μήνυμα εναντίωσης στους πολέμους του κεφαλαίου, στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας και στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αποτελεί, λοιπόν, για εμάς ως μέλη της ΕΑΑΚ στοίχημα να αναδειχθεί μέσα από τη μάχη των φοιτητικών συλλόγων ένας δυναμικός ανατρεπτικός ριζοσπαστικός νεολαιίστικος πόλος στο νησί που θα συμπαρασύρει τόσο τους/τις φοιτήτ(ρι)ες όσο και τους νέους και νέες της δουλειάς και της ανεργίας και θα αποδεικνύει πως ακόμα και σε δύσκολες περιόδους οι ιδέες και τα προτάγματα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς μπορούν και πρέπει να βρουν απεύθυνση σε μαζικά ακροατήρια. Πρέπει να αναδειχθεί ένας αγωνιστικός πόλος της νεολαίας με μαχητικό λόγο για όλα τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας (έμφυλο, πόλεμος, περιβάλλον κα), που θα θέτει στο στόχαστρο το σύνολο της αστικής πολιτικής, σε μια πορεία ανασυγκρότησης του νεολαιίστικου κινήματος, το οποίο για δεκαετίες έχει αντιπαρατεθεί ακλόνητα σε κάθε κυβέρνηση, δημοτική, περιφερειακή και πρυτανική αρχή και των αντιδραστικών πολιτικών που πάντα εφάρμοζαν εναντίον μας στην Κρήτη.