Γιώργος Μουρμούρης
▸Από την αρχή, λόγω παύσης της προέδρου, θα διεξαχθεί η δίκη των Ορέστη και Λυδίας Καττή, Νικόλα Καβακλή και Μάκη Λιβάνη, οι οποίοι είχαν συλληφθεί μετά την πορεία του Πολυτεχνείου το 2020. «Πολιτική σκοπιμότητα» καταγγέλλει το ΝΑΡ.
Από την αρχή θα διεξαχθεί η δίκη των συλληφθέντων μετά το όργιο καταστολής στα Σεπόλια το απόγευμα της 17ης Νοέμβρη 2020, καθώς η πρόεδρος του δικαστηρίου παύθηκε μία ημέρα πριν την ανακοίνωση της απόφασης, με πρόσχημα την… καθυστέρηση σε διάφορες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής των Σεπολίων!
Η πρωτοφανής παρέμβαση που έγινε, με επίκληση την ανάγκη ταχύτητας στην απονομή δικαιοσύνης έχει ως αποτέλεσμα την επανέναρξη της διαδικασίας από μηδενική βάση, με νέα σύνθεση του δικαστηρίου και την πρώτη δικάσιμο να ορίζεται για τις 14 Δεκεμβρίου, δύο και πλέον χρόνια μετά τον άγριο ξυλοδαρμό και τις συλλήψεις των κατηγορουμένων! Τόσο η χρονική στιγμή κατά την οποία ανακοινώθηκε η παύση της προέδρου όσο και η θεαματική κατάρρευση του κατηγορητηρίου κατά την ακροαματική διαδικασία, με ταυτόχρονη ανάδειξη των βιαιοτήτων που διέπραξαν εκείνη την ημέρα οι αστυνομικοί, γεννούν εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της άνωθεν παρέμβασης.
«Είναι ξεκάθαρο σε όλους τους παράγοντες της δίκης και σε όλους τους συνηγόρους υπεράσπισης ότι εδώ δεν πρόκειται για μία τυπική διοικητική πράξη αλλά για μια ξεκάθαρη σκανδαλώδη μεθόδευση που δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολιτευτική ιστορία», σημειώνει στο Πριν η Αντωνία Λεγάκη, εκ των συνηγόρων των κατηγορουμένων.
«Ο κατασταλτικός μηχανισμός της αστυνομίας αλλά και το δικαστικό σύστημα προσπάθησαν να βαφτίσουν το ψάρι κρέας, να αποκρύψουν ότι βασανίστηκε μια ολόκληρη οικογένεια και ότι μέλη της κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους περισσότερες από μία φορές. Παρ’ όλα αυτά, τη στιγμή που είχε αποδειχτεί πέρα από κάθε αμφιβολία η αθωότητα όλων των κατηγορουμένων, ήρθε ο Άρειος Πάγος σαν τον ταχυδακτυλουργό να βγάλει “τον λαγό από το καπέλο” και να παύσει την πρόεδρο του δικαστηρίου», καταγγέλλει, κάνοντας λόγο για καταστάσεις που θυμίζουν την Τουρκία του Ερντογάν.
Για σκανδαλώδη μεθόδευση κάνει λόγο η Αντωνία Λεγάκη
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η δίκη στην τελευταία δικάσιμο. Και μόνο η δήλωση της προϊσταμένης του Πρωτοδικείου, ότι μία από τις υποθέσεις που καθυστέρησε ήταν και η δική μας, είναι ενδεικτική του πώς αντιλαμβάνεται ο δικαστικός μηχανισμός την απονομή δικαιοσύνης. Ότι δηλαδή εμείς θα έπρεπε να μην έχουμε πολλούς μάρτυρες, να μην κάνουμε πολλές ερωτήσεις, να μην αναδεικνύουμε την αθωότητα των κατηγορουμένων και την ενοχή των αστυνομικών», εξηγεί.
«Πολιτική σκοπιμότητα», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, μέλη του οποίου αποτελούν τρεις από τους πέντε κατηγορούμενους. «Η εξέλιξη αυτή, με την παύση της δικαστή λίγο πριν την τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου και την έκδοση απόφασης, δεν είναι τυχαία. Το κίνημα αλληλεγγύης, η κατάρρευση του κατηγορητηρίου, όλα τα αποδεικτικά μέσα μαρτυρούσαν ότι η απόφαση δεν μπορούσε παρά να είναι αθωωτική. Οι κρατικοί θεσμοί όμως, που στέκονται κόντρα στην ανάγκη της απονομής δικαιοσύνης, είχαν άλλη γνώμη, έτσι όπως εκφράστηκε από την προκλητική στάση των οργάνων τους κατά την εξέταση τους στο δικαστήριο», σημειώνει σε σχετική καταγγελία.
Ενώ προσθέτει: «Κανένα ενδιαφέρον για γρήγορη απονομή δικαιοσύνης δεν υπάρχει πίσω από αυτή την απόφαση. Αντίθετα, καθορίζεται ότι όλες οι συνεδριάσεις είναι σαν να μην έγιναν, αλλάζει όλη η σύνθεση του δικαστηρίου και ξεκινά η δίκη από την αρχή με άλλους δικαστές, εισαγγελέα και γραμματέα από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά».
«Ήθελαν μια δίκη με φαστ τρακ διαδικασία, με πλήθος αστυνομικών στην αίθουσα, χωρίς ακροατήριο, δημοσιογράφους και παρατηρητές από τη Διεθνή Αμνηστία, με 1-2 μάρτυρες υπεράσπισης. Δεν θα την έχουν», ξεκαθαρίζει το ΝΑΡ, καταγγέλλοντας «την πρωτοφανή αντιδημοκρατική μεθόδευση και την κυβερνητική αναλγησία».
Για εξέλιξη που «αποτελεί περιφρόνηση στους κατηγορούμενους αγωνιστές, τους συνηγόρους, τους μάρτυρες υπεράσπισης και όλους τους συμπαραστάτες των κατηγορούμενων για τη συμμετοχή τους στην πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 2020, που υπέμειναν την πολύμηνη δοκιμασία της δίκης, συχνά κάτω από άθλιες συνθήκες αστυνομοκρατίας και προπηλακισμών στην αίθουσα εκ μέρους των συμπαραστατών αστυνομικών με πολιτικά που προσπάθησαν με αξιώσεις να αντιστρέψουν τους ρόλους θύτη και θύματος σ’ αυτήν τη δικογραφία», κάνει λόγο από την πλευρά της η Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη (ΚΕΔΔΑ).
ΚΕΔΔΑ: Τέσσερα καίρια ερωτήματα
Η ΚΕΔΔΑ θέτει τέσσερα καίρια ερωτήματα αναφορικά με την πρωτοφανή εξέλιξη στη δίκη των Σεπολίων. Πρώτον, «εάν η παύση της Προέδρου, είτε ως συνέπεια πειθαρχικού παραπτώματος, είτε για λόγους υπηρεσιακής ανεπάρκειας, είχε ανακύψει κατά πιθανολόγηση από τον Οκτώβριο 2021, για ποιο λόγο η Πρόεδρος αυτή δεν εξαιρέθηκε από την κληρωτίδα, αναλαμβάνοντας την πιθανότητα να αναλάβει μια δίκη μεγάλης διάρκειας;».
Δεύτερον, «αφού η Πρόεδρος αυτή κληρώθηκε και μετείχε στη σύνθεση του δικαστηρίου, για ποιο λόγο επέτρεψε η Διοίκηση του Πρωτοδικείου τη διεξαγωγή της δίκης με τόσο αργούς ρυθμούς;».
Τρίτον, «το Υπηρεσιακό Συμβούλιο που αποφάσισε την παύση της γιατί επέλεξε αυτόν τον χρόνο προκειμένου να συνεδριάσει και να εκδώσει την απόφαση, αντί να μεταθέσει την ημερομηνία συνεδρίασης του για λίγες εβδομάδες μετά;».
Τέταρτον, «για ποιο λόγο το Υπηρεσιακό Συμβούλιο επέλεξε να επιδώσει στην Πρόεδρο την απόφαση οριστικής παύσης, ενέργεια η οποία θα μπορούσε επίσης να είχε γίνει λίγες μέρες αργότερα, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η δίκη;».