Όλες οι χώρες είναι ελεύθερες να επιλέξουν πλευρά φτάνει αυτή να είναι με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους! Αυτό φαίνεται και από τις «λυσσασμένες» αντιδράσεις ΗΠΑ, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας στην αμυντική συμφωνία μεταξύ της Κίνας και των Νησιών του Σολομώντα. Οι τρείς χώρες απείλησαν ότι «θα αντιδράσουν αναλόγως» εάν το σύμφωνα ασφαλείας του Πεκίνου με τα Νησιά Σολομώντα οδηγήσει σε μόνιμη κινεζική στρατιωτική παρουσία στο κράτος του Ειρηνικού. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δηλαδή από τις ΗΠΑ που στην περίπτωση της Ουκρανίας εμφανίζονται φανατικοί υπέρμαχοι του «δικαιώματός της» να επιλέξει αν θα μπει στο ΝΑΤΟ ή όχι.
Η Κίνα ανακοίνωσε νωρίτερα εντός Απριλίου ότι υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με τις Νήσους του Σολομώντα, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από Ουάσινγκτον και Καμπέρα. Ο πρωθυπουργός των Νησιών Σολομώντα Μανασέχ Σογκαβάρε καταφέρθηκε εναντίον της Αυστραλίας, και δήλωσε πως η χώρα του Ειρηνικού δεν είχε προειδοποιηθεί το 2021 ότι η Αυστραλία επρόκειτο να υπογράψει μια συμφωνία ασφαλείας με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία περιλάμβανε πυρηνικά υποβρύχια. Στη διάρκεια πρόσφατων ταραχών στα Νησιά Σολομώντα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν στρατό επιδιώκοντας να αποκτήσουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία στα νησιά που έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία.
Η Τουρκία σκοτώνει µαχήτριες στο Κοµπάνι
Συνεχίζονται αµείωτες εδώ και 10 µέρες οι «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» του στρατού της Τουρκίας εναντίον Κούρδων µαχητών στο βόρειο Ιράκ. Η επίσηµη αιτιολογία της προληπτικής επιθετικότητας κάνει λόγο για πληροφορίες για επικείµενη επίθεση του PKK κατά της Τουρκίας. Οι Κούρδοι του Ιράκ καταγγέλλουν και επίθεση µε χηµικά από το στρατό του Ερντογάν αλλά η φωνή τους είναι εξαφανισµένη από τα δυτικά ΜΜΕ. Οι βοµβαρδισµοί συνεχίζονται στο Κοµπάνι όπου drones δολοφόνησαν µέλη του γυναικείου τάγµατος YPJ, γνωστού για τις µάχες του ενάντια στο ISIS. Την ίδια ώρα ο ΓΓ του ΟΗΕ σπεύδει να συναντήσει τον Ερντογάν για τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για την Ουκρανία χωρίς καµία αναφορά στη συνάντηση για το δράµα των «αόρατων» Κούρδων που ξανά αποδεικνύονται «παιδιά ενός κατώτερου θεού». Στο Κοµπάνι κανείς δεν µπορεί να ακούσει την κραυγή σου.
Φονικές νάρκες στη Λιβύη
Τουλάχιστον 130 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία διετία εξαιτίας της πυροδότησης ναρκών κατά προσωπικού και άλλων εκρηκτικών µηχανισµών και πυροµαχικών που εγκαταλείφθηκαν µετά το τέλος των µαχών προ των πυλών της Τρίπολης τον Ιούνιο του 2020, σύµφωνα µε έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων που δόθηκε στη δηµοσιότητα την Τετάρτη. Οι νάρκες αυτές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους, έχουν τραυµατίσει περίπου άλλους 200 κι έχουν εκτοπίσει χιλιάδες. Καµία διεθνής πρωτοβουλία δεν υπήρχε για τον καθαρισµό του εδάφους και κανείς δεν έχει λογοδοτήσει γι’ αυτά τα εγκλήµατα πολέµου που συνεχίζουν να σκοτώνουν ανθρώπους. Αξίζει να υπενθυµίσουµε ότι στη σύγκρουση αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε στηρίξει επίσηµα τον αποτυχηµένο στρατάρχη Χάφταρ ο οποίος σήµερα κατηγορείται µεταξύ άλλων για σχέσεις µε τη διαβόητη «οµάδα Βάγκνερ».
Η Μολδαβία διαλέγει πλευρά…
Εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη µε άµεσο τον κίνδυνο ανάφλεξης αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης της Μολδαβίας να εγκαταλείψει το καθεστώς ουδετερότητας και όχι απλά να ενταχθεί στη νατοϊκή «συµµαχία» υπέρ της Ουκρανίας αλλά να εµπλακεί και στις πολεµικές επιχειρήσεις. Η απόφαση έρχεται αµέσως µετά του µπαράζ εκρήξεων στον ρωσικό θύλακα της Υπεδνειστερίας, µε όλες τις πλευρές (βλ. σελ. 7) να µιλούν για προβοκάτσια µε στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής. Η πρόεδρος της χώρας Μάια Σάντου ανακοίνωσε ότι θέτει στη διάθεση της Ουκρανίας ειδικούς για να εκκαθαρίσουν τις περιοχές που εγκατέλειψαν αποχωρώντας οι Ρώσοι και πρόσθεσε ότι το κρατικό τραπεζικό σύστηµα της Μολδαβίας θα ενταχθεί στις οικονοµικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης είναι µεγαλύτερος από ποτέ.