Μας… συγκίνησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στο Νταβός. «Η ελευθερία είναι πιο σημαντική από το ελεύθερο εμπόριο, όπως και η προστασία των αξιών μας από το κέρδος», είπε ο Στόλτενμπεργκ, υποστηρίζοντας τη συνέχιση του πολέμου και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία χρησιμοποιεί ανάλογα επιχειρήματα στο εσωτερικό της. Αμφότεροι, βεβαίως, δεν δίνουν δεκάρα για τις ελευθερίες και τη δημοκρατία — απλώς, έτσι, υπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου τους.
Προς μετωπική σύγκρουση στην Τυνησία
Ολοταχώς προς νέα μετωπική σύγκρουση οδεύει η Τυνησία, η χώρα στην οποία όχι απλώς άναψε η σπίθα της «Αραβικής Άνοιξης», αλλά παραμένει και ζωντανή. Οι προσπάθειες του Καΐς Σαγιέντ, του προέδρου-δικτάτορα της χώρας, ο οποίος έχει διαλύσει τη βουλή, να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και να το πλαισιώσει με νέο σύνταγμα, που επιδιώκει να εγκριθεί με δημοψήφισμα στις 25 Ιουλίου, προσκρούει σε έντονες αντιδράσεις. Τη Δευτέρα, για του λόγου το αληθές, η συνδικαλιστική ομοσπονδία UGTT, με περισσότερα από ένα εκατομμύριο μέλη επισήμως, ανακοίνωσε ότι αρνείται να λάβει μέρος στον διάλογο για τις πολιτικές αλλαγές και αντ’ αυτού προχωρά στην οργάνωση 24ωρης πανεθνικής απεργίας για τους μισθούς, τη φτώχεια και την ακρίβεια. Την ίδια στιγμή, οι κοσμήτορες των νομικών σχολών απέρριψαν τον διορισμό τους στην επιτροπή προπαρασκευής του νέου συντάγματος.
Τύμπανα πολέμου (και) στον Ειρηνικό
Μόνο τυχαία δεν είναι η περίοδος που επέλεξε ο Μπάιντεν να επισκεφθεί τη Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία, πρώτη φορά ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία και του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με τη Ρωσία, η Ουάσιγκτον μοιάζει αποφασισμένη να «απλώσει τον τραχανά» των γεωπολιτικών της σχεδίων, στα οποία είναι φανερό ότι κυρίαρχη θέση κατέχει η Κίνα, που είναι η ανερχόμενη υπερδύναμη και ο μεγάλος της ανταγωνιστής. Η νέα αναφορά του στην Ταϊβάν και η δημόσια δέσμευσή του ότι οι Αμερικανοί θα εμπλακούν ενεργά σε περίπτωση πολέμου με την Κίνα αποτελεί –παρά τα «στρογγυλέματα» που ακολούθησαν– κίνηση σαφούς κλιμάκωσης και σοβαρό ποιοτικό βήμα σε σύγκριση με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, όπου οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνεχίζουν (για την ώρα) να πολεμούν δι’ αντιπροσώπων.
Δικαιώματα, ελευθερίες και πόλεμοι
Σε αυτό το φόντο, προφανώς και δεν αποτελεί σύμπτωση ούτε η δημοσιοποίηση αρχείων που διέρρευσαν σε διεθνή ΜΜΕ και αποδεικνύουν τις διακρίσεις, τη βία και την καταστολή σε βάρος των Ουιγούρων της επαρχίας Σιντζιάνγκ. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες αξιοποιούνται στην εποχή μας α λα καρτ από τα κράτη — και τώρα φαίνεται πως έχει έρθει η ώρα να γίνουν «σημαία» της Δύσης στην αντιπαράθεση με τον «κόσμο του αυταρχισμού», όπου κυριαρχούν Κίνα και Ρωσία. Ακόμη και η ΕΕ και ειδικά η Γερμανία, που μέχρι σήμερα έκαναν συνήθως «γαργάρα» τα συγκεκριμένα θέματα, τώρα διαμηνύουν πως θα τα αντιμετωπίζουν ως πρώτης προτεραιότητας. Προδιαγράφοντας, έτσι, αλλαγή πλεύσης και ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ και στο συγκεκριμένο μέτωπο, στο φόντο των νέων διαχωριστικών γραμμών που χαράσσονται.