Όταν γίνεται λόγος για σύγχρονο μεσαίωνα και «βιασμό» των δικαιωμάτων των γυναικών οι περισσότεροι στρέφουν το βλέμμα τους προς τις ΗΠΑ, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα των αμβλώσεων. Δυστυχώς, υπάρχουν και στην Ευρώπη πολλοί φανατικοί της αντίδρασης. Όπως στην Πολωνία ή την Ιταλία, όπου τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως το αναφαίρετο και ζωτικό δικαίωμα των γυναικών «ροκανίζεται» συστηματικά.
Γκέρχαρντ Σρέντερ, η ώρα του «ταμείου»
Η αστική τάξη της Γερμανίας χρωστά πολλά στον Γκέρχαρντ Σρέντερ, πρώην ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών και καγκελάριο (1998-2005). Πολιτικό που συνέβαλε στην υπόθεση του γερμανικού μεγαλοϊδεατισμού, συνυπογράφοντας την τελευταία πράξη των βομβαρδισμών κατά της Σερβίας, στον πόλεμο του Κοσόβου, κυρίως όμως φρόντισε να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το γερμανικό κεφάλαιο, με το αντεργατικό σχέδιο «Ατζέντα 2010». Όμως, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σημασία όσων διακυβεύονται στη σύγκρουση με τη Ρωσία αναγκάζουν το Βερολίνο να αναθεωρήσει τη στάση του και να αφαιρέσει από τον Σρέντερ την ασυλία που απολάμβανε. Έτσι, υπό την πίεση και των εταίρων του, που βρήκαν ευκαιρία να το στριμώξουν, του έχει θέσει τελεσίγραφο για να αποχωρήσει από τις ηγετικές θέσεις που κατέχει σε ρωσικές επιχειρήσεις, απειλώντας τον με βαριές κυρώσεις και στέρηση προνομίων.
Μάριο Ντράγκι, πολιτικός και τραπεζίτης
Ο Μάριο Ντράγκι μπορεί σήμερα να είναι επικεφαλής της κυβέρνησης «όλων των Ιταλών», δεν ξεχνά ποτέ όμως την προηγούμενη ιδιότητά του και την πολύτιμη εμπειρία που απέκτησε στην κεφαλή της ΕΚΤ. Ως πρώην κεντρικός τραπεζίτης, λοιπόν, γνωρίζει πολύ καλά τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο η συνέχιση τόσο του πολέμου στην Ουκρανία όσο και των οικονομικών κυρώσεων. Ως νυν πολιτικός, δε, προσπαθεί να «παντρέψει» τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη συμμαχία με τις ΗΠΑ με την ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό τα όπλα και να μείνει ανοιχτός ο δρόμος για μπίζνες με τη Ρωσία. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι κάλεσε δημοσίως τον Μπάιντεν –και μάλιστα από την Ουάσιγκτον– να συναντηθεί με τον Πούτιν και να βρουν μια λύση.
Ίλον Μασκ, ο… σούπερμαν του κεφαλαίου
Ο Ίλον Μασκ μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως ο… σούπερμαν του αμερικανικού κεφαλαίου, ο οποίος «κατακτά» ό,τι θελήσει. Ταυτόχρονα, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με περιουσία περίπου 220 δισ. δολαρίων (μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της Ελλάδας…), μπορεί δικαίως να αποτελέσει την προσωποποίηση του ολοκληρωτικού καπιταλισμού της εποχής μας, ο οποίος θέλει και προσπαθεί να ελέγξει κάθε τομέα της ανθρώπινης ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας: Της «πράσινης οικονομίας», με την πρωτοκαθεδρία του στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Της εξερεύνησης του διαστήματος, με τους ιδιωτικούς του πυραύλους. Του πολέμου στην Ουκρανία, με τον ρόλο των δορυφόρων του. Της επικοινωνίας, με την προσφορά του για αγορά ενός από τα δημοφιλέστερα Μέσα, του Twitter. Ακόμη και του Λευκού Οίκου, με την ανοιχτή στήριξή του προς τους (ελεγχόμενους από τον Τραμπ) Ρεπουμπλικάνους — και πολλά άλλα.