▸Δύο σημαδιακές χρονολογίες
2022
O πρωθυπουργός της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι έστειλε το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 στην Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τις δυτικές χώρες πιο εξελιγμένο εξοπλισμό αεράμυνας.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Σλοβακία δώρισε το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία, μετά το αίτημα της χώρας για βοήθεια στην άμυνά της, λόγω των ένοπλων επιθέσεων από τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Έντουαρτ Χέγκερ. Ο Χέγκερ, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο την Παρασκευή, είπε επίσης ότι η άμυνα της Σλοβακίας είναι εξασφαλισμένη. Σημειώνεται ότι η Σλοβακία θα πάρει ως «δώρο» για την κίνησή της μια τέταρτη συστοιχία του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot από τους συμμάχους της για την ασφάλεια των εδαφών της, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, η Σλοβακία και η Τσεχία είναι οι μόνες χώρες του ΝΑΤΟ που έχουν στην κατοχή τους S-300. Ελλάδα και Τσεχία είναι οι επόμενες χώρες στις οποίες θα ασκηθούν πιέσεις να μεταφέρουν τους S-300 στην Ουκρανία.
I would like to confirm that #Slovakia has provided #Ukraine with an air-defence system S-300. #Ukrainian nation is #bravely defending its sovereign country and us too. It is our duty to help, not to stay put and be ignorant to the loss of human lives under #Russia’s agression.
— Eduard Heger (@eduardheger) April 8, 2022
Η Ρωσία θεωρεί την κίνηση πολεμική εμπλοκή και έχει δηλώσει ότι θα καταστρέψει τους S-300 καθώς η αποστολή τους αλλάζει τις πολεμικές ισορροπίες. Μια πυραυλική επίθεση στα σύνορα της Ουκρανίας ωστόσο, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, θα οδηγήσει σε άμεσα αντίποινα με την απειλή παγκοσμίου πολέμου πιο κοντά από ποτέ.
Η τυχοδιωκτική ενέργεια της κυβέρνησης της Σλοβακίας που έγινε προφανώς καθ’υπαγόρευση των ΗΠΑ προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στη χώρα όπως παρατηρεί σε ανάρτησή του το Δίκτυο Σπάρτακος.
1997
Η Κυπριακή Δημοκρατία -που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ- ανακοίνωσε την απόφασή της να εγκαταστήσει δύο ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-300 στο έδαφός της. Δύο δεκαετίες πριν η Τουρκία είχε εισβάλει στην Κύπρο και κατέλαβε το 36% του εδάφους της. Οργισμένη η Τουρκία απείλησε με επίθεση ή ακόμη και με ολοκληρωτικό πόλεμο εάν οι πύραυλοι δεν επέστρεφαν στη Ρωσία. Καμία δύναμη -πλην της Ρωσίας που ήταν και ο πωλητής- δεν υποστήριξε ουσιαστικά την Κύπρο. Η κρίση ουσιαστικά έληξε τον Δεκέμβριο του 1998 με τον εξαναγκασμό της κυπριακής κυβέρνησης, με παρέμβαση των ΗΠΑ, να μεταβιβάσει τους S-300 στην Ελλάδα. Η ελληνική πολεμική αεροπορία ενταφίασε το πυραυλικό σύστημα στην Κρήτη και το οποίο χρησιμοποιήθηκε μόνο σε κοινές ασκήσεις αντιμετώπισης των S-300 π.χ με το Ισραήλ. Προφανώς η Κύπρος δεν είχε δικαίωμα να κατέχει σύστημα αεροπορικής άμυνας.
Ακόμα το κοντινό 2015 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαρακ Ομπάμα απείλησε με πυραυλική επίθεση το Ιράν και την Υεμένη στην περίπτωση που προμηθευτούν το εξελιγμένο πυραυλικό σύστημα S-300. Το πυραυλικό σύστημα έχει συνδεθεί πολλές φορές με απειλές πολέμου. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συνδεθεί και με έναρξη παγκοσμίου πολέμου μεταξύ πυρηνικών υπερδυνάμεων.