Ένα βιβλίο του Καρίλ Φερέ
Εκδόσεις Άγρα
Αφήνοντας πίσω του την καυτή τριλογία της Λατινικής Αμερικής (Μαπούτσε, Κόνδωρ, Πας) ο Γάλλος συγγραφέας Καρίλ Φερέ (Caryl Ferey) ταξιδεύει στο Νορίλσκ, τη βορειότερη πόλη της Σιβηρίας και ίσως μία από τις πιο μολυσμένες στον κόσμο, για να στήσει μία ακόμα νουάρ ιστορία σε ένα ακραίο περιβάλλον, τόσο κλιματολογικά όσο και κοινωνικά. Σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε λίγο πριν κορυφωθεί η ένταση και ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία (πάντα από τις εκδόσεις Άγρα) παρουσιάζεται μια σύγχρονη οπτική της ρωσικής κοινωνίας, αν και ορισμένες φορές «προδίδεται» η δυτική ματιά του Φερέ, με την αναπαραγωγή στερεοτύπων για τους Ρώσους.
Στον Πάγο, σε θερμοκρασίες που φτάνουν τους -50 βαθμούς Κελσίου και με συχνές χιονοθύελλες, παρουσιάζεται η διαρκής λεηλασία της ρωσικής γης μέσω εξορύξεων (από τους νεότευκτους άγριους καπιταλιστές) και η βαθιά εκμετάλλευση των εργαζομένων, που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Ο Καρίλ Φερέ μιλά για εργάτες βαριάς βιομηχανίας που ξεδίνουν με hard rock το Σαββατόβραδο, μένοντας σε άθλια διαμερίσματα τις καθημερινές, ενώ πλέκει και μια καταδικασμένη ερωτική σχέση μεταξύ ομοφυλόφιλων μεταλλωρύχων. Οι πληγές των πολέμων στο Αφγανιστάν και στην Τσετσενία γέννησαν, πέρα από πόνο, και κάθε λογής τραμπούκους, ενώ η ανάμνηση της «πρωτοπόρας», όπως χαρακτηρίζεται, Οκτωβριανής Επανάστασης μοιάζει θολή. Περισσότερο κοντινή (χρονικά και χωρικά) είναι αυτή του στρατοπέδου καταναγκαστικής εργασίας, που τροφοδοτούσε με πάμφθηνα χέρια τα ορυχεία.
Αν και η πλοκή, η ένταση και η πολιτική-κοινωνική εμβάθυνση δεν φτάνει στο επίπεδο της λατινοαμερικανικής τριλογίας, ο Φερέ παρουσιάζει το σύμπλεγμα καπιταλιστών-ληστών, εθνικιστών, αντιδραστικών που καταδυναστεύει τη σύγχρονη Ρωσία.