Έρημη πόλη θυμίζει η Σαγκάη των 26 εκατομμυρίων κατοίκων, μετά το lockdown σε δύο φάσεις που επέβαλε η κυβέρνηση της Κίνας. Προκειμένου δε να μην διακοπεί πλήρως η λειτουργία ενός από τους οικονομικούς «πνεύμονες» της Κίνας, οι επιχειρήσεις έχουν… μαντρώσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, που δουλεύουν, τρώνε και κοιμούνται στο εσωτερικό τους
Τρεις νεκροί τη μέρα από πυρά αστυνομικών
Ο Τζο Μπάιντεν όχι μόνο δεν υιοθέτησε το αίτημα για «αποχρηματοδότηση της αστυνομίας» που πρόβαλε το κίνημα το οποίο είχε ξεσπάσει μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, πριν από σχεδόν δύο χρόνια, αλλά κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση και την περαιτέρω ενίσχυση και στήριξή της. Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στους αριθμούς: Σύμφωνα με ένα δίκτυο χαρτογράφησης της αστυνομικής βίας, το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ σκότωναν κατά μέσο όρο τρεις ανθρώπους κάθε ημέρα – συνολικά 249 μέχρι τις 24 Μαρτίου, όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία. Με αυτόν τον ρυθμό, στο τέλος του έτους ο αριθμός των θυμάτων της αστυνομίας – η οποία, ως γνωστόν, έχει δικαίωμα να πυροβολεί πρώτη, με την υποψία απειλής… – θα διαμορφωθεί κοντά στον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, που φτάνει στους 1.100 νεκρούς.
Τυνησία: Όλοι εναντίον όλων
Εκρηκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Τυνησία, τη μοναδική χώρα στην οποία οι άνεμοι της Αραβικής Άνοιξης δεν κόπασαν ποτέ ολοκληρωτικά. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Καΐς Σάγιεντ διέταξε την διάλυση του κοινοβουλίου, οκτώ μήνες αφότου είχε αναστείλει τη λειτουργία του και είχε αναλάβει ο ίδιος όλες τις εξουσίες. Αυτή ήταν η απάντησή του στην «ανταρσία» των βουλευτών, οι οποίοι λίγες ώρες νωρίτερα είχαν σπάσει την απαγόρευση και είχαν συνεδριάσει διαδικτυακά, καταψηφίζοντας το σύνολο των έκτακτων μέτρων που έχει επιβάλει ο Σάγιεντ. Το ισλαμικό κόμμα Ενάχντα κατήγγειλε τον πρόεδρο και προανήγγειλε αποχή από οποιοδήποτε δημοψήφισμα για αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, ενώ το ισχυρό συνδικάτο UGTT χαιρέτισε τη διάλυση του κοινοβουλίου, ταυτόχρονα όμως απαίτησε από τον Σάγιεντ να σταματήσει να συγκεντρώνει εξουσίες και να οδηγήσει τη χώρα στη δημοκρατία.
Εμπόριο φτηνής εργασίας το Μουντιάλ
Το Μουντιάλ του Κατάρ (διεξάγεται φέτος) έδωσε την ευκαιρία στο εμπόριο φτηνών εργατικών χεριών να ανθίσει. Όπως αποκαλύπτει έρευνα του Γκάρντιαν, χιλιάδες χαμηλόμισθοι μετανάστες εργάτες αναγκάστηκαν να πληρώσουν ασύλληπτα ποσά σε «ενδιάμεσους» για να καταφέρουν να πάρουν τη δουλειά στην κατασκευή των μεγαλεπήβολων έργων – η οποία, όπως έχει αποδειχθεί, ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς εκατοντάδες έχουν χάσει τη ζωή τους. Μόνο όσοι ήρθαν από το Μπαγκλαντές εκτιμάται πως πλήρωσαν «προμήθειες» της τάξης των 1,5-2 δισ. δολαρίων, στη δεκαετία 2011-’20, ενώ οι προερχόμενοι από το Νεπάλ 300-400 εκατ. από το 2015 ως το 2019. Αυτές οι δύο εθνικότητες αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των μεταναστών εργατών στο Μουντιάλ του Κατάρ, με την κατά κεφαλή «ταρίφα» να υπολογίζεται σε 1.000-4.000 δολάρια, όταν ο μέσος μηνιαίος μισθός σπανίως ξεπερνούσε τα 300 δολάρια.