▸Ώρα προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή, 10 Απριλίου. Mάλιστα, η αναμέτρηση παίρνει τον χαρακτήρα ντέρμπι με βάση τις δημοσκοπήσεις, με τον Μακρόν να απειλείται από τη Λεπέν και τη διαφορά τους να πλησιάζει τα όρια του στατιστικού λάθους. Την τρίτη θέση φαίνεται να έχει κλειδώσει ο Μελανσόν, με ποσοστό χαμηλότερο του 2017. Είναι, όμως, μόνο δημοσκοπήσεις..
► Να δεις τι σου ‘χω για μετά…
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν τον… θαυμασμό τους για την ενότητα των «27» της ΕΕ στο μέτωπο της Ουκρανίας. Μόνο που, πριν αλέκτωρα φωνήσαι, αποδεικνύεται ότι η ενότητα αυτή είναι προσωρινή και έχει όρια. Εκτός από τις διαφωνίες για τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και το εμπάργκο στην ενέργεια, η δημόσια σύγκρουση ανάμεσα στον Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας προκαλεί εντύπωση. Ο Μοραβιέτσκι, συγκεκριμένα, την… έπεσε στον πρόεδρο της Γαλλίας για τις επαφές του με τον Πούτιν επειδή, όπως είπε, «ουδείς είχε ποτέ διαπραγματευτεί με τον Χίτλερ» (λάθος, βεβαίως). Κι ο Μακρόν, με τη σειρά του, τον κατηγόρησε ως κρυφο-ακροδεξιό, καθώς «υποδέχθηκε πολλές φορές την κυρία Λεπέν την οποία υποστηρίζει». Ας είμαστε βέβαιοι, λοιπόν, ότι μόλις τα όπλα σιγήσουν στην Ουκρανία, θα ηχήσουν πάλι στις… Βρυξέλλες!
► Φινλανδία: Βήμα-βήμα προς το ΝΑΤΟ
Όταν ο Τζαμάλ Κασόγκι κατακρεουργήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, το 2018, η κόντρα της Άγκυρας με το Ριάντ ήταν στο φόρτε της. Γι’ αυτό, ο Ερντογάν έκανε την υπόθεση «σημαία» του και την αξιοποίησε όσο μπορούσε — όπως και με τους Παλαιστίνιους, μετά το δολοφονικό ισραηλινό ρεσάλτο στο πλοίο Μάβι Μαρμαρά το 2010. Σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά επαναπροσέγγισης με τα αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα, καθώς αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Έτσι, η υπόθεση Κασόγκι δεν της χρειάζεται πια και η σχετική δίκη θα συνεχιστεί στο έδαφος της Σ. Αραβίας, όπου προφανώς και θα «θαφτεί», όποια και αν είναι η ετυμηγορία — κάτι ανάλογο θα γίνει, σχετικά σύντομα μάλιστα, με τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, όταν ευοδωθεί το φλερτ με το Ισραήλ…
► Κασόγκι, ποιος είναι ο Κασόγκι;
Η Ινδία, ειδικά, αποτελεί ένα κρίσιμο μέγεθος και οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να την τραβήξουν με το μέρος τους πάση θυσία. Όχι μόνο για να πάψει να στηρίζει τη Ρωσία προσφέροντάς της ανάσες απέναντι στις κυρώσεις, αλλά και διότι στη «μεγάλη εικόνα» μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιπαράθεση με την Κίνα — που αποτελεί, ουσιαστικά, τον μεγάλο και πιο επικίνδυνο ανταγωνιστή των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής της αποκαλούμενης «Τετράδας» (Quad), στην οποία συμμετέχουν ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία και Ινδία, όπου οι ηγέτες των τριών πρώτων επιχείρησαν να πείσουν τον (ακραίο εθνικιστή) πρωθυπουργό της τελευταίας, Ναρέντρα Μόντι, ότι είναι προς το συμφέρον του να ταχθεί με το μέρος τους — «στη σωστή πλευρά της ιστορίας», όπως θα έλεγε και ο Μητσοτάκης.