Γιώργος Μουρμούρης
▸ Τη «θριαμβευτική» είσοδο ιδιωτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) προωθεί η κυβέρνηση, ενώ κάθε δύο μέρες πεθαίνουν 100 άνθρωποι από κορονοϊό. Παράλληλα, ενόψει τουριστικής περιόδου, βαδίζουμε ολοταχώς προς την πλήρη σχεδόν χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Ένας μήνας συμπληρώθηκε από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που σηματοδότησε το πέρασμα της πανδημίας του κορονοϊού «στα ψιλά» της επικαιρότητας και την αντικατάσταση των λοιμωξιολόγων στα τηλεοπτικά παράθυρα από τους διεθνολόγους. Μέσα σε αυτόν τον μήνα εκατοντάδες άνθρωποι προστέθηκαν στη μακρά λίστα των θανάτων από covid-19, ενώ αθόρυβα πλέον η κυβέρνηση αφέθηκε να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας.
Οι αριθμοί τρομάζουν: Από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου, την περίοδο δηλαδή που σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη –και όχι μόνο– θα «τελείωνε» η πανδημία, 1.480 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή από κορονοϊό, δύο και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και με τον Sars-Cov-2 να μην αποτελεί πια terra incognita για την επιστημονική κοινότητα.
Aυτό την ίδια ώρα που αυξάνεται δραματικά το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (37,87% στις 23 Μαρτίου), εξέλιξη που λέει πολλά όχι για την «αναποτελεσματικότητα» των εμβολίων, αλλά για το ανεπίτευκτο της οικοδόμησης τείχους ανοσίας που να καλύπτει το 100% του πληθυσμού.
Με άλλα λόγια, όσο αυξάνεται το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο η αναλογία εμβολιασμένων/ανεμβολίαστων στις ΜΕΘ θα «γέρνει» σε βάρος των πρώτων, γεγονός που καταδεικνύει ότι η λογική «εάν δεν εμβολιαστείτε, δεν φέρουμε ευθύνη για τη ζωή σας», με την οποία πορεύτηκε η κυβέρνηση τους τελευταίους εννέα μήνες, εκτός από εγκληματικά κυνική είναι και εντελώς ψευδής. Καθώς ακόμα και σε ένα υποθετικό σχήμα με τον εμβολιασμό στο 100%, θα υπήρχε και πάλι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που θα χρειαζόταν να νοσηλευτεί στις ΜΕΘ —όπου η θνητότητα προ μηνών κυμαινόταν μεταξύ των εξωφρενικών 62% και 70%, όπως έδειξε η μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα.
Η εξέλιξη αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο την εικόνα διάλυσης που επικρατεί στο ΕΣΥ, όπου στην ψυχολογική και σωματική εξουθένωση των υγειονομικών έρχονται να προστεθούν τα σχέδια για «μετά βαΐων και κλάδων» εισόδου ιδιωτών στα νοσοκομεία, μέσω των περίφημων ΣΔΙΤ.
«Είναι επιλογή της κυβέρνησης η σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα γιατί πιστεύουμε ότι θα δώσει μεγαλύτερες δυνατότητες και ευελιξίες στο ΕΣΥ. Θα είναι ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων, που θα λειτουργούν με τεχνοοικονομικούς όρους», δήλωνε το βράδυ της Τετάρτης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Προς λειτουργία των νοσοκομείων με καθαρά «τεχνοοικονομικούς όρους»
Τι σημαίνει βέβαια στην πράξη το «διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης», οι «τεχνοοικονομικοί όροι» και φυσικά η «σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα» έχουμε δει ήδη ουκ ολίγες φορές, στον τομέα της Υγείας και όχι μόνο. Η «επίταξη»-πανάκριβη-ενοικίαση κλινών για non Covid περιστατικά, η αφαίμαξη του ΕΟΠΥΥ από τα διάφορα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τα «πάρτι» των προμηθειών, αποτελούν λίγα μόνο από τα παραδείγματα «αγαστής συνεργασίας» ιδιωτών-δημοσίου.
Όσο για το τι σημαίνουν οι περίφημοι «τεχνοοικονομικοί όροι» όταν πρόκειται για την ανθρώπινη ζωή, απάντηση δίνει μια συγκλονιστική καταγγελία του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή που δημοσιοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου: «Με ένα πρωτοφανές έγγραφό του (σ.σ., με ημερομηνία 14/3/2022) ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης κ. Παντελιάδης “αποφασίζει και διατάσσει” πως κάθε εισαγωγή ασθενούς θα πρέπει να περνάει από τη δική του έγκριση, αλλιώς “το κόστος της διενεργηθείσας ιατρικής πράξης θα βαρύνει αποκλειστικά τον θεράποντα ιατρό”».
Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή καταγγέλλει τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ ότι ευθυγραμμίζεται ακριβώς με την κυβερνητική προτεραιότητα στον τομέα της Υγείας, που είναι ο «περιορισμός του κόστους με θυσία ανθρώπινων ζωών και ιδιωτικοποίηση των πάντων πάλι με προσπάθεια τρομοκράτησης των γιατρών».
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε και την άρση του προστίμου για τον μη εμβολιασμό ατόμων άνω των 60 ετών από τις 15 Απριλίου. Ουδείς γνωρίζει τι άλλαξε τρεις μήνες μετά την επιβολή ενός μέτρου, που το μόνο που κατάφερε ήταν να σπείρει διχόνοια και «πολώσει» υπέρ του αντι-εμβολιασμού ανθρώπους που απλώς –κακώς– διατηρούσαν επιφυλάξεις για το εμβόλιο. Ούτε άλλωστε και θα κληθεί ποτέ να εξηγήσει ο υπουργός.
Άρση περιορισμών λόγω τουριστών
Στο μεταξύ, θέμα χρόνου φαίνεται πως αποτελεί και η άρση της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού ως «πάσο» για την είσοδο σε καταστήματα εστίασης και άλλους χώρους μαζικής συνάθροισης. Το μέτρο της υποχρεωτικής επίδειξης QR code για μια σειρά από κοινωνικές δραστηριότητες, που οδήγησε στη δημιουργία μιας κοινωνίας «δύο ταχυτήτων», κυνικά ομολογείται ότι πρόκειται να αρθεί, όχι λόγω κάποιας βελτίωσης στους επιδημιολογικούς δείκτες αλλά εν όψει της τουριστικής σεζόν!
Μάλιστα, ρεπορτάζ θέλουν το μέτρο να επανέρχεται πιθανώς τον Σεπτέμβρη, αναλόγως των εξελίξεων στον τομέα της πανδημίας και σε κάθε περίπτωση αφού… φύγουν οι τουρίστες. Ο κυνισμός με τον οποίο, έναν χρόνο πριν, έξι μήνες ατελείωτου lockdown καταστολής και απαγορεύσεων διακόπηκαν απότομα με την έναρξη της τουριστικής σεζόν φαίνεται πως επαναλαμβάνεται, με διαφορετικό τρόπο, και φέτος.
Καταδεικνύοντας –για μία ακόμα φορά– τις προτεραιότητες κυβέρνησης και κεφαλαίου, που καμία σχέση δεν έχουν με την προστασία της ζωής και της υγείας των πολλών.