Θεοπίστη Καπέτα
Μόλις λίγες μέρες μετά την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους (5/3) και την εμφάνιση της νέας υποπαραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον, τα κρούσματα άρχισαν να δείχνουν αυξητική τάση, εντείνοντας την ανησυχία για πιθανή αντιστροφή της πορείας αποκλιμάκωσης της πανδημίας. Ίδια τάση παρατηρείται και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.
Στην Ελλάδα, ενώ οι ημερήσιοι θάνατοι που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ο επταήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων (την εβδομάδα 7-13 Μαρτίου) αυξήθηκε κατά 50%. Συγκεκριμένα, έφτασε κοντά στις 21.000, όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν κάτω από 14.000. Προς το παρόν δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις εισαγωγές νέων ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία (1.987 από 1.982), όμως δεν αποκλείεται καθόλου η πίεση να αυξηθεί σημαντικά πάλι τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τους 354 ασθενείς που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στις 16 Μαρτίου, 227 (64.12%) ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 127 (35.88%) πλήρως εμβολιασμένοι.
Την ίδια στιγμή, επίσημο έγγραφο του ΕΟΔΥ, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, ήρθε να επιβεβαιώσει την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, μέχρι την 1η Μαρτίου 2022 οι ασθενείς που πέθαναν εκτός ΜΕΘ ήταν 16.519. Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό ο οποίος αντιστοιχεί σε πάνω από το 60% των συνολικών θανάτων (25.914 στις 1/3). Παράλληλα, ο μέσος όρος παραμονής των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και πρόχειρους αναπνευστήρες ήταν 4,7 μέρες.
«Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί αδικαιολόγητοι θάνατοι όσον αφορά και τους διασωληνωμένους ασθενείς αλλά και όσους νοσηλεύθηκαν σε απλές κλίνες που δεν πρόλαβαν να διασωληνωθούν για δύο λόγους. Πρώτον λόγω τραγικής υποστελέχωσης, καθώς υπήρχαν δύο νοσηλευτές στη βάρδια μέσα σε μια πτέρυγα που μπορούσε να φτάσει ακόμα και στους 100 ασθενείς, χωρίς την παρουσία των συγγενών για ευνόητους λόγους. Δεύτερον, εξαιτίας των εντολών που δίνονται από τις διοικήσεις, ότι σε αυτές τις πτέρυγες επιτρέπεται να εφημερεύουν ιατροί άσχετων ειδικοτήτων, όπως ψυχίατροι, γυναικολόγοι και οφθαλμίατροι. Αυτό γίνεται διότι η κυβέρνηση αρνείται να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις», δήλωσε σχετικά ο Πάνος Παπανικολάου.
Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα της μελέτης των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, την οποία… δεν γνώριζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι την είχε λάβει, καθώς και τη μηνυτήρια καταγγελία της ΟΕΝΓΕ τον Απρίλιο του 2021 στην Εισαγγελία Αθηνών για την κατάσταση των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.
Στον «αέρα» 5.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, 8.000 συμβασιούχοι απολύονται στις 31/3
Παρʹ όλα αυτά, μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη την εγκληματική της πολιτική και ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Με αυτό, προωθεί ακόμα περισσότερο την ιδιωτικοποίηση της υγείας, καθιερώνοντας τον θεσμό του «προσωπικού θεράποντος γιατρού» και την… αποσυμφόρηση των μεγάλων λιστών αναμονής των χειρουργείων των δημόσιων νοσοκομείων με το αζημίωτο! Συγκεκριμένα, ο πολίτης θα πληρώνει το 30% του συνόλου της δαπάνης του χειρουργείου και εξολοκλήρου την αμοιβή του γιατρού. Σε μια περίοδο που το κάθε νοικοκυριό παλεύει να τα βγάλει πέρα με την εξοντωτική ακρίβεια σε λογαριασμούς, τρόφιμα και βενζίνη, καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για ακόμη μια φορά για να έχει την υγειά του!
Τέλος, στο ήδη υποστελεχωμένο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επεξεργάζεται διάταξη ακόμα και για την οριστική απόλυση των περίπου 5.000 ανεμβολίαστων υγειονομικών από την 1η Απριλίου. Επίσης, σε λίγες μέρες από τώρα, στις 31 Μαρτίου, λήγουν οι συμβάσεις εργασίας 8.000 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου σε φύλαξη και καθαριότητα των δημοσίων νοσοκομείων.
Καμία έκπληξη πλέον. Αυτά είναι τα έργα και τα μελλοντικά σχέδια μιας κυβέρνησης, της οποίας ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο κυνικά και χωρίς ίχνος ντροπής από το βήμα της Βουλής: «Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη»…