Στις στάσεις εργασίας των συνδικάτων και στην απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος καλεί η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ΕΚΑ (ΑΤΕ-ΕΚΑ), την Τρίτη 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.
Παράλληλα απευθύνει κάλεσμα και για την απογευματινή κινητοποίηση (πλατεία Κλαυθμώνος, 6 μ.μ.).
Αντίστοιχα καλέσματα απευθύνουν πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικά σχήματα και συλλογικότητες.
«Η επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ στα εργατικά δικαιώματα, οι απολύσεις, η ακρίβεια κ.α. έφεραν τις γυναίκες σε ακόμη δεινότερη θέση τόσο στον τομέα της εργασίας όσο και στην καθημερινότητά τους. Η ανισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας της ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί ανησυχητική πραγματικότητα. Το χάσμα μεταξύ των φύλλων στις αμοιβές, στην μερική απασχόληση αυξάνεται, ενώ είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών με μικρά παιδία. Τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα βιώνουν σημαντικές διακρίσεις στους χώρους δουλειάς. Συχνά, είναι υποαμειβόμενα και τείνουν να εργάζονται πιο συχνά με ελαστικούς όρους ή σε «ανεπίσημους» τομείς της οικονομίας.
Μια αντεργατική σημαντική τομή που συντελέστηκε ήταν εκείνη του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη, το οποίο ήρθε επί της ουσίας να καταργήσει το 8ωρο, αλλά και το συνδικαλισμό στους χώρους δουλειάς. Η ελαστικοποίηση και η υπερεργασία σε συνδυασμό και με την πλήρη διάλυση δημόσιων δομών πρόνοιας και φροντίδας (τόσο για παιδιά όσο και για ηλικιωμένους) φέρνει ακόμα περισσότερο φόρτο εργασίας στις γυναίκες. Και όλα αυτά στο φόντο των ευρύτερων πολιτικών λιτότητας και αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι σεξιστικές, ομοφοβικές κακοποιήσεις και η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν ραγδαία, ενώ οι γυναικοκτονίες μόνο για το 2021 έφτασαν τις 30. Η ψήφιση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου (νόμος Τσιάρα-ΝΔ για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια) εγκλωβίζει τις γυναίκες σε κακοποιητικούς γάμους και ιδίως τις φτωχότερες από αυτές. Χαρακτηριστική ήταν και η προσπάθεια συγκάλυψης που ενορχηστρώθηκε από την κυβέρνηση στην υπόθεση Λιγνάδη, ενώ αντίστοιχη είναι και η δράση της σε ό,τι αφορά το κύκλωμα βιαστών που φαίνεται να ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και εμπλέκει σημαντικά πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου που προσπαθούν να βγουν αλώβητα. Απέναντι σε όλη αυτή τη βαρβαρότητα, αναπτύσσεται ένα πολύμορφο, ζωντανό, ριζοσπαστικό φεμινιστικό κίνημα που μετέτρεψε την σιωπηρή οργή σε δυνατή κραυγή», τονίζει η ΑΤΕ-ΕΚΑ και προσθέτει:
«Για όλα αυτά και για πολλά ακόμα- σας καλούμε όλες και όλους, σε μια φεμινιστική απεργιακή 8η Μάρτη, για την υπεράσπιση των αναγκών και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών και ΛΟΑΤΚΙΑ ατόμων, ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις, την σεξιστική βία και σε κάθε μορφή της πατριαρχίας. Αυτός ο αγώνας δεν μπορεί παρά να είναι δεμένος με την πάλη ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, για την ανατροπή της καπιταλιστικής κυριαρχίας, για να χτίσουμε ένα κόσμο ισότητας, ελευθερίας και χειραφέτησης.
Καλούμε τα εργατικά σωματεία να πάρουν αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία των πιο καταπιεζόμενων και εκμεταλλευόμενων κομματιών της εργατικής τάξης, για τις γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα, τις μετανάστριες. Να λειτουργήσουν σαν ασπίδα προστασίας ενάντια και στην ιδιαίτερη καταπίεση και τις διακρίσεις που δέχονται κομμάτια εργαζομένων λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και φυλής. Ο συλλογικός δρόμος είναι ο μόνος νικηφόρος!.
Διεκδικούμε:
- Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Ίσα δικαιώματα για όλες/ους. Όχι στις μισθολογικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Μόνιμη και σταθερή εργασία, 7ωρο 5νθημερο 35ωρο. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας κατά της ανεργίας που πλήττει σημαντικά τις γυναίκες. Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.
- Καμία απόλυση εγκύου. Απαγόρευση των απολύσεων συνολικά. Πλήρη προστασία της μητρότητας. Άδειες επιμέλειας και φροντίδας των παιδιών και για τους δύο γονείς, επιδόματα για όλες τις οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Πλήρη προστασία και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μητέρων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (άδειες, επιδόματα κ.ά.). Επίδομα γέννας σε όλες τις γυναίκες ντόπιες και μετανάστριες χωρίς αποκλεισμούς.
- Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί, πρωτοβάθμια περίθαλψη).
- Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία. Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας- Πρόνοιας. Αποφασιστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας. Πλήρη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.
- Καμία ανοχή στην παρενόχληση, στη βία και στην αυθαιρεσία στους εργασιακούς χώρους. Προστασία των εργαζομένων από την σεξουαλική παρενόχληση και την κακοποίηση. Μισθοί υπερημερίας όταν εξαναγκάζεται μία γυναίκα να φύγει από τη δουλειά λόγω παρενόχλησης από τον εργοδότη. Άμεση δικαίωση σε περιστατικά σεξιστικών, εργοδοτικών αυθαιρεσιών, ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης (mobbing) στους εργασιακούς χώρους.
- Κρατική χρηματοδότηση για πανελλαδικές δημόσιες-δωρεάν δομές τοπικών ιατροδικαστικών κέντρων και μονάδων περίθαλψης & ενδυνάμωσης των κακοποιημένων γυναικών
- Νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας. Μόνιμη αφαίρεση επιμέλειας τέκνων από γυναικοκτόνους. Κατάργηση του νόμου Τσιάρα-καμία ανοχή στους κακοποιητές. Σύλληψη και καταδίκη του κάθε βιαστή.
- Πλήρη δικαιώματα για τους/τις μετανάστες/ριες σε μετακίνηση, άσυλο, υγεία, παιδεία, στέγη, εργασία. Προστασία των προσφυγόπουλων.
- Προστασία στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος. Καμία απαγόρευση ή περιορισμός των εκτρώσεων. Δημόσιες, δωρεάν ασφαλείς εκτρώσεις για όλες όσες το επιθυμούν»
8 Μάρτη: Φεμινιστική Απεργία για ζωή χωρίς ανισότητες και διακρίσεις
Η χρονιά που όσο το σκοτάδι άπλωνε, τόσο το φως πάλευε να ξεπροβάλλει