Το φορτίο με την «ανθρωπιστική βοήθεια» προς την Ουκρανία περιείχε τελικώς όπλα. Οι εργαζόμενοι στο διεθνές αεροδρόμιο της Πίζα, στην Ιταλία, το ανακάλυψαν και αντέδρασαν, αρνούμενοι να συναινέσουν στη μεταφορά τους. Περίπου 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση που έγινε σε συμπαράσταση προς τους εργαζόμενους, με σαφές σύνθημα: «Από την Τοσκάνη γέφυρες ειρήνης όχι πτήσεις πολέμου».
Χημικά, βιολογικά, πυρηνικά…
Μια από τις πιο ανησυχητικές πλευρές του πολέμου στην Ουκρανία είναι οι ολοένα πιο πυκνές «διαρροές» και προειδοποιήσεις για χρήση χημικών, βιολογικών ή και πυρηνικών όπλων, τα οποία πλέον δεν απουσιάζουν ούτε από επίσημες δηλώσεις και συνεντεύξεις. Η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως η Ουκρανία είχε μετατραπεί σε κέντρο έρευνας και ανάπτυξής τους από τους Αμερικανούς και έχει δυνατότητα να εξαπολύσει επιθέσεις με αυτά. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ισχυρίζονται, από την πλευρά τους, ότι υπάρχει «πραγματική απειλή» η Μόσχα να προχωρήσει σε τέτοιου είδους χτυπήματα, φτάνοντας να κάνουν λόγο ακόμη και για «έξυπνες» και μικρού μεγέθους ατομικές βόμβες. Όλα αυτά, φυσικά, δεν είναι τυχαία. Ο «εθισμός» του κόσμου σε αυτήν την ιδέα είναι το πρώτο και αναγκαίο βήμα πριν την απόφαση να πατηθεί το κουμπί. Τώρα ή στο μέλλον…
Ο πόλεμος, η Αίγυπτος και το ΔΝΤ
Ο πόλεμος, οι κυρώσεις και η επαπειλούμενη διατροφική (και όχι μόνο) κρίση προκαλούν συνέπειες, οι οποίες γίνονται αισθητές σε ολοένα περισσότερα μέρη του κόσμου, παίρνοντας τη μορφή ντόμινο. Σε αυτό το φόντο, ορισμένες από τις χώρες που πρωταγωνίστησαν στην (προδομένη) Αραβική Άνοιξη μοιάζουν να έρχονται ξανά στο προσκήνιο. Στην Τυνησία, για παράδειγμα, ο πρόεδρος προκαλεί με σειρά αντιδραστικών ρυθμίσεων και μέτρα που συνεπάγονται αντιδημοκρατική στροφή και περισσότερη φτώχεια. Στη δε Αίγυπτο –που ουσιαστικά τρέφεται από τους σιτοβολώνες της Ρωσίας και της Ουκρανίας– το καθεστώς του αλ-Σίσι ζήτησε ήδη επισήμως τη βοήθεια του ΔΝΤ, με τις δύο πλευρές να προετοιμάζουν νέο δάνειο, που θα συνοδεύεται από τα γνωστά… φιλολαϊκά μέτρα. Σημειώνεται πως θα είναι η τέταρτη συμφωνία με το ΔΝΤ τα τελευταία χρόνια. Θα είναι και φαρμακερή;
Η ενέργεια ενώνει Άραβες και Ισραήλ
Αραβικά κράτη και Ισραήλ έχουν πολεμήσει τρεις φορές μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τους χωρίζουν ποταμοί αίματος και πολλά άλλα, μαζί και το Παλαιστινιακό. Οι εποχές, όμως, έχουν αλλάξει και –με καταλύτη την αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή– οι ηγεσίες τους κάνουν ό,τι μπορούν για να ανοίξουν μια εποχή συνεργασίας, προς αμοιβαίο όφελος. Ένα από όσα τους ενώνουν είναι και η ενέργεια, που αποκτά μεγαλύτερη σημασία στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία. Έτσι, Αίγυπτος και Ισραήλ μοιάζουν να έρχονται ολοένα πιο κοντά, με την ενεργό σύμπραξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και την Τουρκία σε ρόλο… μπαλαντέρ (παρεμπιπτόντως, καμία από τις παραπάνω χώρες δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία). Τα κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου είναι πολλά και πολύτιμα και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.