Κάθε τόσο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στον Ειρηνικό διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν το καθεστώς της Βορείου Κορέας για τις πυραυλικές του δοκιμές και την απειλή που συνιστά για την ειρήνη και την ανθρωπότητα. Για να δούμε τι θα πουν τώρα όλοι τους, μετά την εκλογή στην προεδρία της Νοτίου Κορέας ενός ανθρώπου ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ του προληπτικού βομβαρδισμού της Πιονγκγιάνγκ…
«Μύλος» οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν
Με «κουβάρι» μοιάζει πλέον η υπόθεση των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ο «πόλεμος» ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσία κλιμακώνεται διαρκώς και οδηγεί σε μεγάλες αλλαγές στις διεθνείς ισορροπίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αμερικανοί επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες να εμφανιστούν ως οι διαλλακτικοί και να χρεώσουν στη Μόσχα και τις εγγυήσεις που ζητά την κωλυσιεργία – σε μια προφανή προσπάθεια να βάλουν «σφήνα» στη συμμαχία της με την Τεχεράνη. Μάλιστα, «φλερτάρουν» την ηγεσία του Ιράν και μέσω πετρελαίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν υποχωρήσει, θα αγοράσουν σε ευνοϊκούς όρους το δικό του για να καλύψουν το κενό που προκλήθηκε από το εμπάργκο στο αντίστοιχο ρωσικό. Κάπου εκεί, φυσικά, εμπλέκονται τόσο η Σ. Αραβία (που κάνει… μούτρα στην Ουάσιγκτον), αλλά και το Ισραήλ. Μύλος…
«Ανοίγματα» ΗΠΑ στη Βενεζουέλα
Το «παζάρι» των Αμερικανών δεν αφορά μόνο το Ιράν, αλλά και έναν ακόμη μισητό εχθρό τους: Την (επίσης πετρελαιοπαραγωγό) Βενεζουέλα, προς την οποία κάνουν ανοίγματα το τελευταίο διάστημα. Για του λόγου το αληθές, το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκε στο Καράκας – χωρίς να έχει προαναγγελθεί – μέλος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ και στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ούγκο Τσάβες, στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Λίγες ώρες αργότερα, η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο έκανε τη δική της κίνηση καλής θέλησης, απελευθερώνοντας δύο Αμερικανούς κρατούμενους και υποσχόμενος να επαναλάβει τις συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Φυσικά, είναι πολύ νωρίς να κάνουμε λόγο για επαναπροσέγγιση, ειδικά καθώς ο Μαδούρο έχει ταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Όμως, κάτι κινείται.
Κυβερνώσα Ακροδεξιά στην Ισπανία
Το ακροδεξιό και νεοφρανκικό Vox θα συμμετέχει για πρώτη φορά μετά το 1937 σε κυβέρνηση στην Ισπανία, μετά τη συμφωνία που συνήψε με το Λαϊκό Κόμμα στην περιφέρεια της Καστίλης και Λεόν. Είναι πιθανό, μάλιστα, το σενάριο να επαναληφθεί και στην Ανδαλουσία, την πιο πολυπληθή περιφέρεια της Ισπανίας, όπου επίσης θα διεξαχθούν εκλογές τους επόμενους μήνες και οι δημοσκοπήσεις δίνουν πιθανή πλειοψηφία Δεξιάς και Ακροδεξιάς. Στον βαθμό δε που αυτά τα «πειράματα» ευοδωθούν, δεν αποκλείεται η Ακροδεξιά να πάρει θέση και στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης μετά τις επόμενες γενικές εκλογές. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στην ανησυχητική άνοδο του ακροδεξιού Chega στην γειτονική Πορτογαλία, καθώς και την ύπαρξη δύο ακροδεξιών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, στις 10 Απριλίου – της Μαρίν Λεπέν και του Ερίκ Ζεμούρ.