Γιώργος Μιχαηλίδης
Μέρες εργατικών κινητοποιήσεων α λα e-food ζει η Τουρκία. Την περασμένη εβδομάδα, κούριερ της μεγαλύτερης διαδικτυακής πλατφόρμας ηλεκτρονικών πωλήσεων (TrendYol) προχώρησαν σε απεργία και διαδήλωση, κερδίζοντας αυξήσεις άνω του 30% στους μισθούς τους. Ακολούθησαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας Yemek Sepeti, η οποία είναι αντίστοιχη των δικών μας πλατφορμών ηλεκτρονικής παραγγελίας γευμάτων. Η διαμαρτυρία περιλάμβανε αιτήματα μισθολογικών αυξήσεων αλλά και ανάκλησης απολύσεων εργαζομένων, μία πρακτική στην οποία προχώρησαν διάφορες εταιρείες, τιμωρώντας τους διανομείς τους που είχαν συνδικαλιστική/αγωνιστική δράση.
Ένα ποιοτικά διαφορετικό χαρακτηριστικό σε σχέση με την Ελλάδα, ωστόσο, ήταν ότι στην Τουρκία οι μεμονωμένες δράσεις εναντίον συγκεκριμένων εταιρειών κορυφώθηκαν σε μία πανεθνική ημέρα απεργίας όλων των εργαζόμενων στις διανομές. Την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, οι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης και άλλων μεγάλων τουρκικών πόλεων γέμισαν μηχανάκια. Η βασική απαίτηση ήταν η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των μεροκάματων σε έναν κλάδο που ισχύουν κάποιες από τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες.
Από ό,τι φαίνεται, ο κλάδος των διανομών εξελίσσεται σε νευραλγικό κλάδο για τη λειτουργία της καπιταλιστικής κερδοφορίας, με τους εργαζόμενους να συνειδητοποιούν σιγά σιγά τη δύναμή τους. Σε αυτό έχει συντελέσει και η επέλαση των μεγάλων ολιγοπωλίων. Αυτό το τελευταίο φαίνεται να είναι ένα ακόμη κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης.
🔴Οι διανομείς στην Τουρκία αγωνίζονται – απεργούν – πετυχαίνουν νίκες και το γλεντάνε!
🔴Κοινές οι ανάγκες – Κοινοί οι αγώνες!
[Ολόκληρο το βίντεο στο κανάλι μας στο youtube: https://t.co/rRmsLgtDJE]#Τουρκια #KuryeyeSahipÇık #απεργια #antireport pic.twitter.com/NvttfeM7hY— Μένουμε Ενεργοί – Υγεία, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη (@Covid19energoi) February 3, 2022
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος στην Τουρκία, θα διαπιστώσουμε ότι σε αναλογία με τα όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα, η εργοδοσία επιχειρεί να αναχαιτίσει ένα κύμα δημιουργίας νέων σωματείων, προχωρώντας σε μαζικές απολύσεις. Σε έναν πιο παραδοσιακό εργατικό χώρο, σε αυτόν των βιομηχανικών εργατών, η Τουρκία είδε και πάλι την περασμένη εβδομάδα να ξετυλίγεται ένας μεγάλος αγώνας. Οι εργάτες της βιομηχανίας Farplas, εταιρείας παραγωγής ανταλλακτικών κι εξαρτημάτων για την αυτοκινητοβιομηχανία, κατέλαβαν το εργοστάσιό τους διαμαρτυρόμενοι για τις εκατό απολύσεις συναδέλφων τους, στις οποίες προχώρησε η εταιρεία μετά τη σύσταση εργοστασιακού σωματείου. Επιμένοντας στην απόφασή τους, οι εργάτες της Farplas ενέταξαν το σωματείο τους στην αγωνιστική συνομοσπονδία DISK και έσβησαν τις μηχανές. Σε μια κίνηση που θύμιζε Kavala Oil, η διοίκηση κάλεσε τα ΜΑΤ, τα οποία συνέλαβαν διακόσιους εργαζόμενους. Και όμως, ο αγώνας στη Farplas συνεχίζεται μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές….