Γιάννης Ελαφρός
▸ Ακριβότερη η ενέργεια 5,4 φορές, στο 5,5% ο πληθωρισμός τον Γενάρη
Ενώ η ακρίβεια σαρώνει τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση εξαγγέλλει προεκλογικού χαρακτήρα μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και ενισχύει το κεφάλαιο με τον νόμο (πλέον) για την ανάπτυξη. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στο 5,5% τον
Ιανουάριο (προκαταρτικά στοιχεία), από 4,4% τον Δεκέμβριο και 4% τον Νοέμβριο. Ας σημειωθεί πως πλέον στην Ελλάδα οι τιμές ανεβαίνουν πιο γρήγορα από την ευρωζώνη (όχι βέβαια και οι μισθοί), όπου ο τιμάριθμος ανέβηκε 5,1% τον Ιανουάριο. Τρομερή είναι η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας. Σύμφωνα με έρευνα του Politico, είναι 5,4 φορές υψηλότερη σε σχέση με πέρσι, η μεγαλύτερη άνοδος σε όλη την ΕΕ! Ακόμα μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και όλων των προηγούμενων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), που υλοποίησαν τις καταστροφικές οδηγίες της ΕΕ για «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας».
Στην καρδιά του νεοσυντηρητικού χειμώνα, ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πανηγυρικά την Τετάρτη τη «μείωση του ΕΝΦΙΑ». Όπως είπε ο Χ. Σταϊκούρας, «το 2022 το συνολικό ποσό βεβαίωσης θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα 2,23 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021». «Είναι μία κίνηση ρεαλιστική, που δεν υπερβαίνει τα δημοσιονομικά όρια», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, άρα όσα «κοπούν» από εκεί θα αποκτηθούν από αλλού. Οι περικοπές αφορούν τον συμπληρωματικό φόρο στα φυσικά πρόσωπα, ο οποίος ενσωματώνεται στον κύριο φόρο και με βάση αυτό υπολογίζεται πως θα έχουν ελαφρύνσεις ιδιο-
κτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ. Άρα δεν αφορά σε μεγάλο βαθμό τα εργατικά και φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού.
Η κίνηση της κυβέρνησης είναι φανερό πως επισπεύστηκε σε μια προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών από το φιάσκο του χιονιά και εντάσσεται σαφώς σε μια προεκλογική τακτική, όπως και η ανακοινωμένη ήδη υπόσχεση για αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου. Ταυτόχρονα, έρχεται να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών (και σε λαϊκές γειτονιές), που ανεβάζουν τον ΕΝΦΙΑ αλλά και πολλές ακόμα φορολογικές επιβαρύνσεις ιδιοκτητών και ενοικιαστών, για τις οποίες δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο: Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), φόροι επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, φόροι μεταβίβασης ακινήτων κ.λπ. Η κυβέρνηση έσπευσε, βεβαίως, να μηδενίσει τον φόρο στις γονικές παροχές, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, διευκολύνοντας ιδιαίτερα τις μεγάλες περιουσίες.
Η «μείωση» του ΕΝΦΙΑ ωφελεί κυρίως μεσαίες και υψηλές ιδιοκτησίες και εξισορροπεί την άνοδο των αντικειμενικών αξιών
Ο ΕΝΦΙΑ είναι από τους πιο άδικους και αντιλαϊκούς φόρους, που ξεκίνησε από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και χαρακτηρίστηκε από τον λαό «χαράτσι στη ΔΕΗ». Τον εισήγαγε ως ΕΕΤΗΔΕ η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, με υπουργό Οικονομικών τον Ε. Βενιζέλο τον Οκτώβριο του 2011 και τον μετέτρεψε σε ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014. Το εργατικό λαϊκό κίνημα διεκδικεί την κατάργησή του και την επιβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας στην αστική τάξη. Η ΝΔ τον διατηρεί, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κριτικάρει και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά την κατάργησή του στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε. Η επιμονή στη δημοσιονομική σταθερότητα εντός του ευρω-μνημονιακού πλαισίου δεν επιτρέπει ούτε αντιπολιτευτικές «υπερβολές».
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση πέρασε από τη βουλή τον «αναπτυξιακό νόμο», που το μόνο που φροντίζει να αναπτύξει είναι τα καπιταλιστικά κέρδη, συμβάλλοντας και με επιχορηγήσεις άνω των 11 δισ. ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις, μαζί με διευκόλυνση στη λεηλασία του περιβάλλοντος — παρά το περιτύλιγμα για «πράσινη» και ψηφιακή ανάπτυξη.