Μαζική ήταν η παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αθήνας στο Μεταξουργείο σε μια πρώτη αντίδραση στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να τρομοκρατήσει τους διευθυντ(ρι)ες δημοτικών γυμνασίων και λυκείων και προϊσταμένες/ους νηπιαγωγείων που δεν ανάρτησαν τίποτα στις πλατφόρμες της αξιολόγησης του ΙΕΠ γιατί οι ίδιες/οι και οι σύλλογοι διδασκόντων τους συμμετείχαν στην κηρυγμένη απεργία-αποχή των σωματείων τους.
Με απόφαση του Γ.Γ. του υπουργείου Αλ. Κόπτση, σε 114 κατ’ αρχήν εκπαιδευτικούς στερείται η υπηρεσιακή και μισθολογική εξέλιξη (δηλαδή δεν μπορούν να γίνουν ξανά στελέχη και τους παγώνει το ΜΚ) με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά.
Η πορεία του αγώνα των εκπαιδευτικών
Το Υπουργείο Παιδείας το καλοκαίρι του 2021 με κλειστά σχολεία και τους εκπαιδευτικούς μακριά από αυτά προχώρησε χωρίς καμία διαβούλευση στην ψήφιση του νόμου 4823/2021 «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις», με τον οποίο επιχειρεί να αλλάξει εντελώς τη φυσιογνωμία των σχολείων στη χώρα μας και να πλήξει καίρια τον δημόσιο χαρακτήρα τους, με όχημα και «νομιμοποιητικό εργαλείο» την λεγόμενη αξιολόγηση.
Από την πρώτη στιγμή ο κόσμος της εκπαίδευσης επιχείρησε να αποτρέψει το ολέθριο κι αποτρόπαιο σχέδιο της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ που:
· θα διαλύσει το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου
· θα μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε υποταγμένα ανθρωπάκια που θα φοβούνται και τον ίσκιο τους,
· Θα μετατρέψει μετατρέπουν τον χώρο εργασίας μας σε κάτεργο διοικητικής αυθαιρεσίας, διευθυντικής επιβολής και παντελούς έλλειψης δημοκρατίας, όπου θα κυριαρχεί ο κανιβαλισμός και ανελέητος ανταγωνισμός
· θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση των σχολείων σε βάρος των παιδιών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των μαθητριών/των μας
Τον Οκτώβριο του 2021 οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στην απεργία αποχή, που προκήρυξαν οι Ομοσπονδίες τους, από τις διαδικασίες κατάθεσης των εκθέσεων αξιολόγησης που προβλέπονται από τον νόμο αυτό, με ποσοστό της τάξης του 95%. Στη συνέχεια το Υπουργείο Παιδείας έσυρε τρεις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και την ΑΔΕΔΥ στα δικαστήρια προκειμένου, αξιοποιώντας τις διατάξεις του ν. Χατζηδάκη, να βγάλει την απεργία αποχή παράνομη και καταχρηστική. Οι εκπαιδευτικοί απάντησαν με μια μεγαλειώδη απεργία, η συμμετοχή στην οποία ξεπέρασε το 80%. Η απεργία αποχή των Ομοσπονδιών κηρύχθηκε παράνομη αλλά όχι καταχρηστική.
Η τακτική της Κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τους αγώνες και τις αντιστάσεις των εκπαιδευτικών γέμισε οργή τον κόσμο της εκπαίδευσης, ο οποίος αναζητούσε τρόπους συνέχισης του αγώνα του. και κάλεσαν τα μέλη τους να συμμετέχουν σε αυτή και να απέχουν από τις διαδικασίες της αξιολόγησης. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών ήταν μεγάλη παρά τις απειλές και την τρομοκράτηση που δέχθηκαν.
Το Νοέμβριο μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία, περίπου είκοσι σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προκήρυξαν νομίμως νέα απεργία αποχή στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί. Το Υπουργείο Παιδείας από τον Νοέμβριο που έχει προκηρυχθεί η απεργία αποχή από τα πρωτοβάθμια σωματεία δεν προσέφυγε στα δικαστήρια για να ζητήσει την κήρυξή της ως παράνομη. Παρόλ’ αυτά, αποφάσισε να επιβάλει ποινές στους εκπαιδευτικούς/διευθυντές που συμμετέχουν στη νόμιμα προκηρυγμένη και εν ισχύ απεργία των σωματείων τους. Τους διώκει γιατί ασκούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην απεργία.
«Το ζήτημα αυτό ξεπερνάει τα όρια των σχολείων και της εκπαίδευσης. Είναι αιτία πολέμου για όλο το εργατικό κίνημα και ΔΕΝ θα επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει μ΄ αυτό», τονίζουν τα εκπαιδευτικά σωματεία.