Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Η κόντρα για τα «οργανωτικά» θα «καλύψει» κάθε πολιτική συζήτηση
Συνθήκες μετωπικής σύγκρουσης με τους «53» και τα στελέχη που συνιστούν την άτυπη συμμαχία «Ομπρέλα», στον δρόμο για το 3ο συνέδριο του κόμματος, δημιουργούν οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για άμεση εκλογή του προέδρου αλλά και της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση. «Διασφαλίζεται» έτσι ότι στο συνέδριο που θα γίνει στις 31 Μαρτίου, δεν θα υπάρξει ουσιαστικά συζήτηση για την πολιτική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, θα κυριαρχήσει ένα δίπολο περί «αρχηγικού» και «μη-αρχηγικού» οργανωτικού μοντέλου. Επιβεβαιώνοντας, έτσι, πως το πραγματικό διακύβευμα της συνεδριακής διαδικασίας είναι τα «οφίτσια» και οι εσωκομματικοί «θώκοι», εντός ενός πολιτικού πλαισίου αποδοχής των ευρω-μονόδρομων και με αντικειμενικό στόχο την ανάδειξη «προοδευτικής διακυβέρνησης».
Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και εγκρίθηκαν με πλειοψηφία 28-11 από το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, προβλέπουν να εκλέγεται τόσο ο πρόεδρος του κόμματος όσο και η ΚΕ με εκλογές που θα συμμετέχουν τα μέλη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Έτσι θα προκύψει η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα με τον «προεδρικό θεσμό» να έχει αυξημένη υπόσταση. Γεγονός που θα επισφραγίσει όμως μια πραγματικότητα που ήδη ισχύει, αφού η ανανέωση της θητείας του Α. Τσίπρα δεν έχει αμφισβητηθεί από καμία «τάση».
Επίσης, προβλέπεται αλλαγή στο οργανωτικό μοντέλο για την είσοδο μελών. Έτσι, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνεται οποιοσδήποτε κάνει αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα, δίχως την έγκριση της τοπικής οργάνωσης. Αρμόδιο όργανο για να κρίνει τυχόν ενστάσεις θα είναι η Επιτροπή Δεοντολογίας, όργανο που θα ψηφίζεται από το Συνέδριο και θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες, που θα φθάνουν έως και τη διαγραφή μέλους.
Από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ οι αλλαγές αυτές προβάλλονται ως εκσυγχρονισμός και εκδημοκρατισμός του κόμματος. Τονίζεται πως τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αποκτούν ενεργό ρόλο και θα αποφασίζουν για την εκλογή της ηγεσίας, ενώ μέσω δημοψηφισμάτων θα μπορούν να αποφασίσουν και για κεντρικά πολιτικά ζητήματα, όπως η τυχόν συμμετοχή σε μία κυβέρνηση. Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι τάσεις του κόμματος δεν θα λειτουργούν ως μηχανισμοί ανάδειξης στελεχών αλλά αποκλειστικά ως «φορείς ιδεών».
Στον αντίποδα, τα στελέχη που διαφωνούν κάνουν λόγο για ενίσχυση του αρχηγικού μοντέλου. Υποστηρίζουν ότι ο εκλεγμένος από τη βάση αρχηγός δεν θα λογοδοτεί στα όργανα. Επίσης, μιλούν για την εισαγωγή ενός «σταρ σίστεμ» για την εκλογή προσώπων στην Κεντρική Επιτροπή. Υποστηρίζουν ότι θα εκλέγονται μόνο τα προβεβλημένα στελέχη. Επίσης, υπάρχει ανησυχία για αλλοίωση των εσωκομματικών συσχετισμών μέσω αθρόας εγγραφής μελών.
Συνολικά, η «ατζέντα» του πολιτικού διαλόγου που αναμένεται να κυριαρχήσει προσυνεδριακά στον ΣΥΡΙΖΑ βάζει «το κάρο μπροστά από το άλογο». Οι αιτίες που οδηγούν στην υιοθέτηση ενός διαφορετικού οργανωτικού μοντέλου ανάγονται στις αντιλήψεις που έχει ο ηγετικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ ή στην προδιάθεση για οργανωτικό έλεγχο. Όχι στην αποδοχή της λογικής της εναλλαγής στην αστική διαχείριση και στην πρόθεση διατήρησης ενός πολιτικού διπολισμού εντός πλαισίου. Των συνθηκών, δηλαδή ,που αποτελούν τη βάση για να δρομολογούνται τέτοιες εξελίξεις. Δεν είναι απίθανο, πάντως, το επόμενο διάστημα να επέλθουν και συμβιβασμοί ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές και τελικά στο συνέδριο να παρουσιαστεί συνθετική πρόταση.