Δημήτρης Τζιαντζής
▸ «Μαύρο ρεκόρ» νεκρών, εφιαλτική κατάσταση με ασθενείς εκτός ΜΕΘ
Σύμφωνα με τους ειδικούς… της κυβέρνησης εισερχόμαστε δειλά-δειλά στην προενδημική φάση της συμβίωσης με τον κορονοϊό. Ωστόσο αυτή η εκτίμηση περί «σταθεροποίησης» αντικρούεται από την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, που θυμίζει πόλεμο, και την αρνητική εικόνα σε όλη την Ευρώπη, με την «Όμικρον» να συνεχίζει να εξαπλώνεται σαν… πυρκαγιά, με πολλές χώρες να σημειώνουν καθημερινά αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων. Μάλιστα, τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η Όμικρον επιμολύνει τα παιδιά και στέλνει ασθενείς στην εντατική τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού.
Την προηγούμενη εβδομάδα, οι θάνατοι από covid στην Ελλάδα ανήλθαν σε μέσο όρο 87 ανά ημέρα, αυξημένοι κατά 24% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα καθημερινά βρίσκονται κοντά στις 20.000, με πολύ λιγότερα τεστ από τις μέρες των εορτών, ενώ οι διασωληνωμένοι παραμένουν κοντά στους 700. Τις ολέθριες συνθήκες που αντιμετωπίζουν ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, κατήγγειλε o γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, σημειώνοντας ότι την Πέμπτη, μέχρι νωρίς το μεσημέρι, 122 βαρέως πάσχοντες ασθενείς, έδιναν τη μάχη εκτός ΜΕΘ, διασωληνωμένοι μηχανικά αεριζόμενοι σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες. Όπως τονίζουν οι μαχόμενοι υγειονομικοί, χιλιάδες από αυτούς τους αδικαιολόγητους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί. Μνημείο κυνισμού αποτελεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει τον δυσθεώρητο αριθμό θανάτων. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα που έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «δεν πρέπει να μας προβληματίζουν οι θάνατοι» γιατί «κάποιοι συνάνθρωποί μας είναι μεγάλοι σε ηλικία, έχουν νοσήματα ή είναι παχύσαρκοι» και… «είναι φυσικό να υπάρξουν θάνατοι»!
Η υπερφόρτωση του ΕΣΥ δημιουργεί «έμφραγμα» σε όλους τους τομείς της δημόσιας περίθαλψης, με αναρίθμητες περιπτώσεις ασθενών που έχασαν τη ζωή τους ή βρέθηκαν σε θανάσιμο κίνδυνο λόγω αναβολής προγραμματισμένων χειρουργείων ή λόγω «λουκέτου» σε πολλές κλινικές δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες περίθαλψης των ασθενών με Covid. Χαρακτηριστική περίπτωση το «Παίδων» Πεντέλης, το οποίο έχει «προσωρινά» μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο για τις ανάγκες της πανδημίας, την ώρα που οι νέες εισαγωγές ανηλίκων πασχόντων από Covid έχουν εικοσαπλασιαστεί. Η κυβέρνηση, που έστειλε τα ΜΑΤ εναντίον των εργαζομένων που αγωνίζονται για τη διατήρηση των εφημεριών, ισχυρίζεται ότι σε ενάμιση μήνα θα έχει αποκατασταθεί η λειτουργία του νοσοκομείου. Ωστόσο, όπως έδειξε και η περίπτωση του καρδιοχειρουργικού Παίδων, αυτό κάθε άλλο παρά δεδομένο είναι. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει επιτυχημένο το μοντέλο για τα σχολεία και το πρωτόκολλο 50+1, την ώρα που τα κρούσματα στα σχολεία έφτασαν τα 47.000 δέκα
μόλις μέρες μετά τις γιορτές.
Οι ειδικοί της κυβέρνησης βιάζονται να γιορτάσουν την «ενδημικότητα» του ιού για να μην πάρουν μέτρα
Με τα «μαύρα ρεκόρ» να συνεχίζονται για την Ελλάδα, είναι λίγο πρόωρο να υπογράψουμε το «σύμφωνο συμβίωσης» , να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να γιορτάσουμε την «ενδημικότητα» του ιού, όπως θέλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που αντί να πάρει μέτρα ενίσχυσης ακόμα και την ύστατη ώρα, αδίστακτα προωθεί το νέο ΕΣΥ πάνω στα ερείπια της δημόσιας υγείας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Θάνος Πλεύρης έδειξε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το «σχέδιο για το νέο ΕΣΥ», που θα ξεκινήσει μετά την πανδημία. Στον πυρήνα του σχεδίου αυτού βρίσκονται «οι συνέργειες και με τον ιδιωτικό τομέα, στην Πρωτοβάθμια φροντίδα, στα νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ», καθώς και ο νέος τρόπος λειτουργίας με κριτήρια ιδιωτικής επιχείρησης. Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ένα νοσοκομείο-κόμβο ανά 30 χιλιόμετρα. Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες για κλείσιμο μονάδων και καταλυτική υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα , μίλησε για «αναβαθμισμένες υπηρεσίες στα κεντρικά νοσοκομεία», στις οποίες θα περιλαμβάνονται και συμπράξεις με ιδιώτες, με τα…περιφερειακά νοσοκομεία να… «κρατούν αυτά τα οποία είναι απαραίτητα» δηλαδή θα υπολειτουργούν με μειωμένη δυνατότητα εξυπηρέτησης πολλών ειδικοτήτων και υποστελεχωμένα.