▸Δικαιολογημένη με βάση τις εξελίξεις και την κοινοβουλευτική λογική, αλλά πολύ «λίγη» και με καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα στην παρούσα πολιτική συγκυρία η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Κι αυτό όχι μόνο γιατί φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει η κυβέρνηση από τέτοιες ενέργειες.
Προβληματική ήταν η προγενέστερη αιτιολόγηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έγινε παρόμοια κίνηση μετά τη δημοσιοποίηση της αποκαλυπτικής έκθεσης Τσιόδρα-Λύτρα: «Δεν καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας για να μη συσπειρώσουμε τη ΝΔ». Ναι, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα συσπειρώσει τη ΝΔ αλλά σε επίπεδο εκλογικής τακτικής επιχειρεί κεφαλαιοποίηση της κυβερνητικής φθοράς και συσπείρωσης -εκλογικής- τμήματος της υπαρκτής λαϊκής αγανάκτησης για το «επιτελικό φιάσκο» στην κακοκαιρία όπως και στην πανδημία. Η πρόταση άλλωστε αποτελεί την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται για την υπέρ του δέοντος «υπεύθυνη και θεσμική» (βλ. αναιμική) αντιπολίτευση που κάνει στα σημεία απέναντι στην πολιτική της ΝΔ. Η τριήμερη συζήτηση αναγκάζει την κυβέρνηση να βρεθεί απολογούμενη για την χαοτική κατάσταση και θα οδηγήσει σε όξυνση της δικομματικής αντιπαράθεσης, μια εξέλιξη που ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΚΙΝΑΛ, που σε κοινοβουλευτικό επίπεδο έχει εκτός των άλλων έναν πληρεξούσιο, τον Μιχάλη Κατρίνη, επικεφαλής.
πρόταση μομφής για να μείνει το παιχνίδι “εντός… και επί τα αυτά”, αυστηρά σε κοινοβουλευτικά πλαίσια.
Διαδηλώσεις, απεργίες, συλλογική οργάνωση, ανατρεπτική πάλη όλα αυτά είναι “αριστερισμοί” για τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ψηφίσει τα μισά ν/σχεδια της ΝΔ— Γιάννης Ελαφρός (@GiannisEl2) January 27, 2022
Ο Νίκος Ανδρουλάκης με μια αμφίσημη δήλωση άλλωστε έδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ «ακουμπά σε δύο βάρκες» αφήνοντας ανοιχτές τις επιλογές του, (ακόμα και αυτή μιας άτυπης συγκυβέρνησης από την παρούσα βουλή), λέγοντας πως μεν θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, αλλά παράλληλα πως «θεωρεί αδιανόητο και ανήθικο να ζητάς εκλογές με 100 πολίτες να πεθαίνουν καθημερινά»!