Πάνος Τσίκαλας
▸ Ο πολύμηνος αγώνας των εργαζομένων της Kavala Oil για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας αλλά και την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου κόντρα στα σχέδια της Energean και την αστυνομία. Μιλάει στο Πριν ο πρόεδρος των εργαζομένων Μανώλης Κελαϊδάκης.
Εισβολή και επέμβαση των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ, κρότου λάμψης μέσα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ξύλο σε εργαζομένους. Αυτές οι εικόνες της 21ης Δεκεμβρίου έκαναν γνωστό στο πανελλήνιο τον αγώνα των εργαζομένων στην παλιά Kavala Oil, ο οποίος όμως ήταν ήδη σε εξέλιξη αρκετούς μήνες πριν.
Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με όσα περιγράφει στο Πριν ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην Kavala Oil, Μανώλης Κελαϊδάκης. Τότε η εταιρεία έλαβε δάνειο 100 εκατ. ευρώ με αφορμή την πανδημία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα όμως, παρουσίασε στους εργαζομένους ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλάμβανε σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων «μειώσεις αποδοχών, εθελούσιες εξόδους και απολύσεις τουλάχιστον 80 ατόμων».
Όταν ξεκίνησε η εταιρεία να υλοποιεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης προέκυψαν οι πρώτες αντιδράσεις των εργαζομένων καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν τηρούνταν οι κανόνες ασφαλείας του εργοστασίου. «Βγήκαν σε εθελούσια 11 άτομα χωρίς να αντικατασταθούν με εργαζομένους που έχουν εξειδίκευση στο αντικείμενο. Μέσα στο εργοστάσιο υπάρχουν 80.000 βαρέλια πετρελαίου, υπάρχει υδρόθειο και πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας με βάση την οδηγία Σεβέζο. Με τις απολύσεις και τις εθελούσιες η εταιρεία δεν τηρεί κανέναν κανόνα, αλλάζει μονομερώς τα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών και εμείς φοβόμαστε να πάμε στη δουλεία μας», υπογραμμίζει ο Μ. Κελαϊδάκης.
Για να αντισταθμίσουν τις εθελούσιες εξόδους και τις απολύσεις που ετοίμαζε η εταιρεία, το σωματείο εργαζομένων προχώρησε σε καθημερινή «περιφρούρηση ασφαλούς λειτουργίας» των εγκαταστάσεων από εργάτες που είχαν ρεπό ή βρίσκονταν σε άδεια, ώστε να επέμβουν σε περίπτωση ανάγκης σε βοήθεια των συναδέλφων τους.
Τον Οκτώβριο ήρθε η ώρα του shut down των εγκαταστάσεων, μίας προγραμματισμένης συντήρησης ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στη λειτουργία του εργοστασίου. Όταν ολοκληρώθηκε με επιτυχία, όπως τόνισε σε δημόσια δήλωσή του ο απολυμένος πλέον διευθυντής παραγωγής Κώστας Ιωαννίδης, η εταιρεία δεν θέλησε επανεκκινήσει τη λειτουργία του εργοστασίου, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στα πόστα τους αντιδρώντας στο κλείσιμο.
Από 1η Ιανουαρίου το 98% των εργαζομένων έχει προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας
Παρά την αντίδραση των εργαζομένων, τον Δεκέμβριο η εταιρεία προχώρησε σε όξυνση και υλοποίηση του σχεδίου «δήθεν εξυγίανσης», όπως το χαρακτηρίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων. «Στις αρχές του Δεκεμβρίου η Energean έβγαλε σε διαθεσιμότητα 165 άτομα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τηρήσει σε καμία των περιπτώσεων τους κανονισμούς ασφαλείας. Η ίδια η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει τον χώρο σαν εργοστάσιο με εύφλεκτα υλικά αλλά σαν χωράφι», προσθέτει ο M. Κελαϊδάκης.
Η εταιρεία ζήτησε, αφού μήνυσε το σωματείο, την επέμβαση της αστυνομίας ώστε να διαλυθεί η «περιφρούρηση ασφαλούς λειτουργίας» ή αλλιώς «κατάληψη», όπως τη χαρακτήριζε η ίδια. Τα ΜΑΤ και δυνάμεις της ΟΠΚΕ μπήκαν στο εργοστάσιο, πέταξαν κρότου λάμψης, χτύπησαν τους εργαζομένους, ενώ όπως καταγγέλλει στο Πριν ο πρόεδρος των εργαζομένων, κάπνιζαν μέσα σε ένα εργοστάσιο με υλικά που μπορεί να τινάξουν την πόλη στον αέρα.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν 17 εργαζόμενοι που όμως αφέθηκαν πανηγυρικά ελεύθεροι την επόμενη μέρα χωρίς να τους ασκηθεί δίωξη. Οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί μαζικά έξω από τα δικαστήρια, με τους κατοίκους της Καβάλας να δείχνουν τη συμπαράστασή τους, όπως και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια της εταιρείας.
Από 1η Ιανουαρίου το 98% των εργαζομένων στην Kavala Oil έχει προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας ενάντια στις απολύσεις και στις κινήσεις της εταιρείας σε βάρος της ασφάλειας του εργοστασίου και της περιοχής. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν στο Πριν ότι θα συνεχίσουν μέχρι η εταιρεία να κάνει πίσω, όσο και εάν η αστυνομία λειτουργεί σαν «ιδιωτική σεκιούριτι» της Energean.
«Τέσσερα περιπολικά και δυνάμεις της ΟΠΚΕ βρίσκονται καθημερινά έξω από το εργοστάσιο. Εμείς όμως θα παραμείνουμε εδώ, όπως κάνουμε όλο αυτό το διάστημα και θα είμαστε έως ότου η εργοδοσία εναρμονιστεί με τους κανονισμούς εργασίας και του Σχεδίου Αντιμετώπισης Απρόοπτων Περιστατικών για ν μπορέσουμε όλοι μας να επιστρέψουμε στην εργασία μας», καταλήγει ο Μανώλης Κελαϊδάκης.
«Είναι αγώνας όλων μας!»
Συγκλονιστική ήταν η συμμετοχή των κατοίκων της πόλης της Καβάλας στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της Kavala Oil. Εκατοντάδες πολίτες έδωσαν το «παρών» στην συγκέντρωση στην πλατεία
Καπνεργάτη και στη συνέχεια διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους κάνοντας μια στάση και στην αστυνομική διεύθυνση. Τον αγώνα των εργαζομένων «χαιρέτησε» με ανακοίνωσή της και συνεχίζει να στηρίζει η Ταξική Κίνηση για την Εργατική Χειραφέτηση Θεσσαλονίκης. «Αυτές είναι οι επενδύσεις και η εφαρμογή των αντεργατικών νόμων που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις για να τις διευκολύνουν {…} Βλέπουν ως κόστος ακόμα και την υγεία και τη ζωή των εργατών. Οι επενδύσεις που στηρίζονται σε θαλασσοδάνεια και πακέτα στήριξης τα οποία πληρώνει και αυτά ο λαός, προϋποθέτουν το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων», σημειώνει μεταξύ άλλων. «Ο αγώνας των εργαζομένων στην Καβάλα είναι αγώνας όλων μας!», τονίζει.