Γιώργος Μουρμούρης
▸ 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, επίκαιρος παραμένει ο αγώνας ενάντια στην αστυνομική βία
Την Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2020, ημέρα συμπλήρωσης 12 ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μπαράζ συγκεντρώσεων σε διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου αιφνιδίαζαν την ΕΛΑΣ και διασπούσαν τις αστυνομικές δυνάμεις. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων σε Νέα Σμύρνη, Αγία Παρασκευή, Κερατσίνι, Αργυρούπολη, Πατήσια και Κυψέλη, καθώς και σε πολλές πόλεις της επαρχίας. Στα Εξάρχεια όμως, ένας «στρατός» αστυνομικών δυνάμεων κάθε είδους είχε καταλάβει την περιοχή γύρω από το σημείο της δολοφονίας του 15χρονου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Όλες οι απόπειρες για πραγματοποίηση συγκέντρωσης σημαδεύτηκαν από άγρια καταστολή. Οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης, αγωνιστές-μέλη του ΝΑΡ και της νΚΑ, του ΣΕΚ, του ΚΚΕ (μ-λ), της ΛΑΕ και άλλοι, προσήχθησαν και κρατήθηκαν επί ώρες υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής, παρά το γεγονός ότι οι προσαγωγές έγιναν υπό το πρόσχημα της «παράβασης των μέτρων για τον covid-19». Απολογισμός της κατασταλτικής επιχείρησης, 374 προσαγωγές και 135 συλλήψεις, μόνο στην Αθήνα.
Έναν χρόνο μετά, στον απόηχο της ογκώδους διαδήλωσης του Πολυτεχνείου, μαθητές, φοιτητές, οργανώσεις και κόμματα της μαχόμενης Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, δίνουν ραντεβού μνήμης και αγώνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 13 ετών από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, ενάντια στην κρατική καταστολή και την αστυνομική βία και αυθαιρεσία.
Στην Αθήνα συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 12 το μεσημέρι και στις 6 το απόγευμα.
Τον τελευταίο χρόνο, δεκάδες περιστατικά προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο της αστυνομικής βίας, πάντοτε με πολιτική κάλυψη αν όχι με πολιτική εντολή. Από την τρομοκρατία των συνεχών ελέγχων και των προστίμων την περίοδο του lockdown μέχρι τους ασφυκτικούς περιορισμούς στις φοιτητικές διαδηλώσεις και την άγρια καταστολή στις κινητοποιήσεις την περίοδο της απεργίας πείνας Κουφοντίνα. Από τον on camera ξυλοδαρμό του μεταπτυχιακού φοιτητή στη Νέα Σμύρνη μέχρι τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ και την χωρίς στοιχεία επί μήνες προφυλάκιση δύο νέων ανθρώπων, εκ των οποίων ο ένας παραμένει προφυλακισμένος. Πιο πρόσφατα, με τις συνεχείς προσπάθειες εφαρμογής του νόμου Χρυσοχοϊδη για τις διαδηλώσεις με ξύλο και καταστολή σε δασκάλους και καθηγητές, φοιτητές, πυροσβέστες. Και βεβαίως, την αποχαλίνωση της αστυνομικής βίας προς τους πιο αδύναμους και αποκλεισμένους της κοινωνίας, όπως τους πρόσφυγες και τους Ρομά, με πιο πρόσφατο περιστατικό την εκτέλεση των 18χρονου Νίκου Σαμπάνη με δύο από τις 36 σφαίρες που έβαλαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ κατά των άοπλων που επέβαιναν στο κλεμμένο λευκό Hyundai.