Ολύβια Τζιουβάρα*
▸ Μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία με πάνω από 400 ψηφίσαντες, πρώτη δύναμη το LABour
Κάποιες στιγμές της ιστορίας, ένας εργαζόμενος λέει: «Δεν είμαι μόνη ή μόνος μου στον κάθε τυχόντα χώρο εργασίας. Είμαστε μαζί. Είμαστε πολλοί. Έχουμε κοινές ανησυχίες και προβλήματα». Αυτή η συνειδητοποίηση, όταν γίνεται πράξη με την οργάνωση σε σωματείο, αποτελεί μια μικρή τομή στην πάλη, στη συνείδηση, στην αλληλεγγύη και κυρίως στη δυνατότητα διεκδίκησης της καλυτέρευσης της ζωής μας.
Μία τέτοια τομή ζούμε αυτή τη στιγμή με τη δημιουργία του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που θα καλύπτει το πιο πληττόμενο κομμάτι του κλάδου, πράγμα που υπήρξε βασικός στόχος του σχήματός μας (LABour). Ζούμε τη δημιουργία του σωματείου διεκδίκησης των αναγκών μας, εντάσσοντας το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο, αρνούμενοι τα ιδεολογήματα της εργοδοσίας περί εκπαιδευόμενων και όχι εργαζόμενων. Τη δημιουργία του σωματείου που συνενώνει ενεργούς συμβασιούχους, «μπλοκάκια», την εκ περιτροπής αμειβόμενη εργασία, την αφανή και μαύρη εργασία, τους υποψήφιους διδάκτορες, το βοηθητικό ερευνητικό προσωπικό. Τη δημιουργία του σωματείου μέσω του οποίου όλες αυτές οι κατηγορίες θα παλέψουμε μαζί για αναγνώριση της εργασιακής μας ιδιότητας, για μισθό, ωράριο, ασφάλιση και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής.
Η δημιουργία του σωματείου επισφραγίστηκε με τις εκλογές που διεξήχθησαν 10, 11 και 12 Δεκεμβρίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Με περίπου 600 μέλη και πάνω από 400 ψηφίσαντες έκλεισε η εκλογική διαδικασία που ανέδειξε το LABour-Αγωνιστική Παρέμβαση στην Έρευνα πρώτη δύναμη, με 159 ψήφους και 3 έδρες. Ακολούθησε το σχήμα Αντίθεση με 123 ψήφους (3 έδρες), το Δίκτυο με 79 ψήφους (2 έδρες) και η Ελευθεριακή Παρέμβαση στην Έρευνα με 62 ψήφους
(1 έδρα). Μόνο αισιοδοξία μπορεί να μας γεμίσει η μεγάλη συμμετοχή, ενώ είναι και η πραγματική απόδειξη ότι ένα σωματείο σε αυτόν τον κλάδο είναι αναγκαίο.
Φυσικά, πέραν της εκλογικής διαδικασίας, σημασία έχει η επόμενη μέρα για το σωματείο. Προφανώς τα περίπου 600 μέλη είναι ένα δείγμα μόνο των εργαζομένων του κλάδου, ένα δείγμα μόνο του κόσμου που εργάζεται στις συνθήκες που περιγράφουμε και έχουμε περιγράψει εδώ και πολύ καιρό. Άρα, μέσα στους στόχους του σωματείου δεν μπορεί παρά να είναι η αύξηση της μαζικότητάς του και ταυτόχρονα της «ορατότητάς» του στα ερευνητικά κέντρα και τα Πανεπιστήμια. Μακροπρόθεσμος στόχος και η ουσία του σωματείου είναι η σύναψη κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Βάζουμε ψηλά τον πήχη, γιατί ξέρουμε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε πραγματικά να βελτιώσουμε τις ζωές μας, να μην ζούμε σε ένα καθεστώς κυνηγιού υποτροφιών-προγραμμάτων κ.ο.κ.
Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα οριστεί, μέσα από το σωματείο και τις γενικές του συνελεύσεις, μια ομάδα εργασίας που θα ασχολείται ακριβώς με αυτό το ζητούμενο. Με ποιον τρόπο, από ποιον, με ποια μέσα πίεσης θα συνάψουμε συλλογική σύμβαση εργασίας. Βέβαια, είναι προφανές ότι τα προβλήματα του κλάδου δεν θα λυθούν από τη μία μέρα στην άλλη, γι’ αυτό και θέλουμε το σωματείο να είναι ασπίδα και σπαθί του/της κάθε εργαζόμενου/ης στους χώρους δουλειάς, ένα μέσο επιβολής των πραγματικά αυτονόητων, ενάντια σε κάθε λογής εργοδοτικές αυθαιρεσίες που θα συμβαίνουν.
*Μέλος LABour-Αγωνιστική Παρέμβαση στην Έρευνα