▸Μετά την Αυστρία και η Ολλανδία προχώρησε σε εφαρμογή οριζόντιου lockdown. Άλλες χώρες επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα μετά τα Χριστούγεννα. Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι η παραλλαγή «Όμικρον» θέλει μόλις 2-3 εβδομάδες να κυριαρχήσει και προβλέπει πίεση στα συστήματα υγείας. Φτου και από την αρχή και η ευθύνη γνωστή: Στις φτωχές χώρες ο εμβολιασμός είναι άγνωστος.
► «Σάκος του μποξ» ο Μπόρις Τζόνσον
Σε δεινή θέση έχει βρεθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δέχτηκε τρία ισχυρά πλήγματα μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Αρχικά, είδε 100 βουλευτές των Τόρις να κάνουν «ανταρσία» και να μην ψηφίζουν το νέο πακέτο μέτρων κατά του Covid-19 που εισηγήθηκε στη Βουλή — με αποτέλεσμα αυτό να περάσει με τις ψήφους των Εργατικών, που εμφανίστηκαν ως η «υπεύθυνη και πατριωτική δύναμη». Στη συνέχεια, είδε το κόμμα του να χάνει μία από τις έδρες του στις συμπληρωματικές εκλογές που έγιναν σε μια περιφέρεια που θεωρείται παραδοσιακά κάστρο του, μετά από συμμαχία Φιλελεύθερων και Εργατικών. Τέλος, ο υπουργός για το Brexit και στενός συνεργάτης του, Ντέιβιντ Φροστ, παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας τόσο την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων όσο και τις διαρκείς υποχωρήσεις απέναντι στην ΕΕ στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται.
► Στον αέρα οι εκλογές στη Λιβύη
Εξαιρετικά αμφίβολη, έως απίθανη, είναι η διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Λιβύη αύριο, παραμονή Χριστουγέννων. Τα σχέδια που έχουν καταστρωθεί στα επιτελεία της Δύσης, όπως επίσης της Αιγύπτου και των ΗΑΕ, της Ρωσίας και της Τουρκίας, δεν δείχνουν να ευοδώνονται, καθώς οι πραγματικές συνθήκες αποδεικνύονται πολύ πιο περίπλοκες και οι αντιθέσεις έντονες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κεντρική εκλογική επιτροπή δεν έχει ουσιαστικά καταλήξει στο ποιοι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαδικασία, ενώ οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ τους πυκνώνουν, καθώς πρόκειται για τους περισσότερους πρωταγωνιστές του εμφυλίου, αλλά και ανθρώπους του προηγούμενου καθεστώτος Καντάφι —
συμπεριλαμβανομένου του γιού του, Σαΐφ αλ-Ισλάμ. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονη κινητικότητα ένοπλων ομάδων, αρκετές από τις οποίες έχουν φτάσει και μέσα στην Τρίπολη.
► Ερντογάν σε ρόλο… επαναστάτη
Μια επιτόπια πολιτική… ντρίμπλα επιχείρησε αυτή την εβδομάδα ο Ερντογάν, επιχειρώντας να αντιστρέψει τόσο την κατρακύλα της λίρας όσο και την διογκούμενη λαϊκή δυσφορία. Διαβεβαίωσε πολίτες, επιχειρήσεις και τράπεζες ότι το κράτος θα αναλάβει ρόλο εγγυητή και θα καλύπτει εφεξής όλες τις απώλειες που θα προκύπτουν από περαιτέρω υποχώρηση της ισοτιμίας του τουρκικού νομίσματος έναντι δολαρίου και ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν η λίρα να καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια ενίσχυσή της στην ιστορία, πλησιάζοντας τα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του μήνα. Όποιος το καλοσκεφτεί, πάντως, θα καταλάβει ότι πρόκειται για μια «παγίδα» με πολλά υποψήφια θύματα: Τον λαό, που τελικά θα επωμιστεί το κόστος των εγγυήσεων. Τις ξένες τράπεζες, που έχουν «ανοίγματα» πολλών δεκάδων δισ. στην Τουρκία. Και την αντιπολίτευση, καθώς ίσως πρόκειται για «κόλπο» με στόχο πρόωρες εκλογές..