Λήδα Δώδου, ανταπόκριση από τη Βιέννη
Μετά από μια βδομάδα παλινωδιών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστρίας σε συνεννόηση με τους κυβερνήτες των επαρχιών, ανακοίνωσε την Παρασκευή 19/11 ένα γενικό lockdown για όλους, αρχής γενομένης από την Δευτέρα 22/11, ως μέτρο για να ανακοπεί ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός μολύνσεων και ενόψει της επικείμενης εξάντλησης του συστήματος υγείας (ήδη στις πιο επιβαρυμένες επαρχίες είχε υπάρξει αναστολή χειρουργείων και μετακίνηση ασθενών προς την Βιέννη, όπου οι μολύνσεις ήταν λιγότερες). Η ανακοίνωση του lockdown μαζικοποίησε την συγκέντρωση που είχε προγραμματιστεί έτσι κι αλλιώς για το Σάββατο 20/11 από το ακροδεξιό κόμμα FPÖ (του οποίου ο αρχηγός δεν συμμετείχε γιατί στο ενδιάμεσο είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό…). Η διαδήλωση ήταν πολύ μαζική σε σχέση με τις προηγούμενες που γινόντουσαν από τις αρχές του καλοκαιριού κι έπειτα, παρότι οι εκτιμήσεις της αστυνομίας και των διοργανωτών αποκλίνουν σημαντικά, δίνοντας ένα εύρος από 40.000 έως 100.000.
Είναι δεδομένο ότι η διαδήλωση τροφοδοτήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από την δυσαρέσκεια για την αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης συνασπισμού (Λαϊκό Κόμμα του πρώην Καγκελάριου Κούρτς και Πράσινοι), η οποία πέρασε από το «κανόνας 2G+(εμβολιασμένοι/ νοσήσαντες με τεστ), στο lockdown μόνο για ανεμβολίαστους κι από εκεί στο γενικό lockdown για όλους μέσα σε 6 μέρες. Ακόμα και τώρα, τα μέτρα που πάρθηκαν, δηλαδή το lockdown και η γενική υποχρέωση εμβολιασμού για όλους από την 1η Φλεβάρη, δεν είναι παρά η συγκόλληση των αντιλήψεων των δύο κυβερνητικών εταίρων, ενώ η κυβέρνηση έχει συνολικά ζητήματα εμπιστοσύνης μετά την παραίτηση του Κουρτς και την επακόλουθη άρση της ασυλίας του για ζητήματα διαφθοράς και ψευδορκίας, που πρακτικά άφησε το Λαϊκό Κόμμα ακέφαλο, ενώ και οι Πράσινοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς η επί χρόνια την δεκαετία του 1990 κοινοβουλευτική τους εκπρόσωπος (κατ’ αναλογία με τα ελληνικά δεδομένα) χαιρέτησε την συγκέντρωση ενάντια στα εμβόλια και τα μέτρα, γεγονός το οποίο αποδόθηκε από το κόμμα της στο ότι είναι «κριτικό πνεύμα» . Το πρόβλημα υπήρχε σε μεγαλύτερο βαθμό στις επαρχίες, όπου υπήρχαν και τα περισσότερα κρούσματα και αριθμητικά και σε ποσοστό, διότι η ύπαρξη κυβερνητών εκλεγμένων με το Λαϊκό Κόμμα και η εμφάνιση ορισμένων κομμάτων με μόνο πρόταγμα την αντίθεση στον εμβολιασμό έκανε τα ομόσπονδα κρατίδια πολύ διστακτικά στο να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο, ενώ ταυτόχρονα οι δυνατότητες για δωρεάν τεστ είναι πολύ λιγότερες.
Στην πραγματικότητα αυτό το lockdown (το οποίο θεωρητικά λήγει στις 13/12 αλλά ήδη «διαρρέεται» ότι θα παραταθεί) είναι πολύ λιγότερο περιοριστικό σε σχέση με τα προηγούμενα σε ότι αφορά την οικονομική δραστηριότητα. Ακόμη και οι εκδρομές για σκι επιτρέπονται, μετά από την πίεση του τουριστικού κεφαλαίου (ενώ ταυτόχρονα εκκρεμεί η δικαστική υπόθεση που στρέφεται ενάντια στο κράτος και την απόφασή του να μην κλείσει τις πίστες στις αρχές του 2020, όταν εξαπλώθηκε ο κορονοϊός στην Ευρώπη). Αυτό το lockdown της κοινωνικής ζωής θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν είχαν αυξηθεί οι δυνατότητες για δωρεάν τεστ σε όλη την Αυστρία και αν, αντί να χαϊδεύουν τα αυτιά του εκλογικού τους ακροατηρίου, τα κόμματα εξουσίας έκαναν μια συνεπή καμπάνια για τον εμβολιασμό.