▸Βαθαίνει η κρίση στην ΕΕ και κλιμακώνεται η σύγκρουση με την Πολωνία, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο ενός εκατ. ευρώ ημερησίως, για όσο διάστημα δεν αλλάζει την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της για πρωτοκαθεδρία της εθνικής νομοθεσίας. Η μεγαλύτερη χώρα της ανατολικής Ευρώπης διεκδικεί μεγαλύτερο «μερίδιο από την πίτα» και την εξουσία από τις Βρυξέλλες.
► ΚΚ Πορτογαλίας και Μπλόκο είπαν «Όχι»
Τον δρόμο για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία, ενδεχομένως και πρόωρες εκλογές, άνοιξαν το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ, μετά την καταψήφιση του σχεδίου προϋπολογισμού που παρουσίασε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα στη Βουλή. Σημειώνεται πως η χώρα διαθέτει κυβέρνηση μειοψηφίας εδώ και έξι χρόνια, η οποία επιβιώνει λόγω της στήριξης που της παρέχουν τα δύο κόμματα, τα οποία τώρα εκτίμησαν ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι υπέρμετρα «δημοσιονομικά ορθός» και αγνοεί την ανάγκη και τα αιτήματά τους για αυξήσεις στις κοινωνικές δαπάνες και τους μισθούς και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι έχουν βοηθήσει καθοριστικά στην εδραίωση του Κόστα, ο οποίος εμφανίζεται να προηγείται με σημαντική διαφορά στις δημοσκοπήσεις, ενώ τα δικά τους ποσοστά σημειώνουν αρκετά μεγάλη πτώση.
► Νέες… ναυμαχίες στα Στενά της Μάγχης
Σε νέες… ναυμαχίες στα Στενά της Μάγχης επιδίδονται Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, με πρόσχημα τα δικαιώματα των αλιέων τους. «Η βρετανική κυβέρνηση καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα της ισχύος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μετά την κατάληψη και κράτηση ενός αλιευτικού πλοίου των Βρετανών. Μάλιστα, το Παρίσι απειλεί και με νέα μέτρα από αυτή την εβδομάδα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι επιπλέον δασμοί, μέχρι και η απειλή να διακοπούν οι εξαγωγές ενέργειας προς τη Βρετανία — κάτι που θα της προκαλέσει τεράστια προβλήματα, καθώς μπαίνει ο χειμώνας και υπάρχουν ήδη ελλείψεις. Φυσικά, όπως και στην περίπτωση της Βόρειας Ιρλανδίας, στη ρίζα των συγκρούσεων βρίσκονται τα άλυτα ζητήματα του Brexit και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους πρώην εταίρους για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις μελλοντικές τους σχέσεις.
► Μπαράζ πραξικοπημάτων στην Αφρική
Ένα ακόμη πραξικόπημα σημειώθηκε στην Αφρική. Αυτήν τη φορά επίκεντρο ήταν το Σουδάν, το οποίο βρίσκεται σε διαρκή κρίση από την ανατροπή του προηγούμενου προέδρου-μονάρχη, Ομάραλ-Μπασίρ, το 2019. Η μεταβατική κυβέρνηση που συγκροτήθηκε ανάμεσα σε στρατιωτικούς και εκπροσώπους πολιτικών οργανώσεων δεν κατάφερε ουσιαστικά τίποτα. Το αποτέλεσμα ήταν ο στρατός να πάρει την κατάσταση εξ ολοκλήρου στα χέρια του, με επιχείρημα τη… διάσωση της δημοκρατίας, την προστασία της ζωής του πρωθυπουργού και τη διοργάνωση εκλογών το συντομότερο δυνατό — το 2023 όπως ανακοίνωσε. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Γουινέας ανατράπηκε από τον στρατό τον Σεπτέμβριο, στο Μάλι ο στρατός «χτύπησε» τον Μάιο, ενώ στον Νίγηρα αποτράπηκε λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου. Και να σκεφτεί κανείς πως όλη τη δεκαετία 2010-19 έγιναν «μόνο» οκτώ πετυχημένα πραξικοπήματα.