▸Ένας χρόνος σκληρού και επίμονου αγώνα οδήγησε σε μια μεγάλη νίκη, στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. Οι Ινδοί αγρότες, που δεν έλυσαν ούτε στιγμή την πολιορκία του Νέου Δελχί, πανηγυρίζουν από χθες την απόσυρση από την κυβέρνηση των τριών νόμων που είχαν προκαλέσει τις κινητοποιήσεις τους, καθώς τους απειλούσαν κυριο-λεκτικά με εξαφάνιση. Ναι, οι αγώνες νικούν!
► Στις κάλπες η Χιλή των αντιθέσεων
Στις κάλπες προσέρχονται αυτή την Κυριακή οι κάτοικοι της Χιλής, για την εκλογή του προέδρου της χώρας, των μελών του Κογκρέσου και περιφερειακών συμβουλίων. Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως κρίσιμη αναμέτρηση, η οποία αναμένεται, σε μεγάλο βαθμό, να αποτυπώσει τους κοινωνικούς συσχετισμούς σε μια χώρα που συγκλονίστηκε από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που ξέσπασαν το 2019, με πρωταγωνίστρια τη νεολαία. Μια χώρα στην οποία ο λαός επέβαλε, με το όπλο της μαζικής βίας απέναντι στο σύστημα εξουσίας και παρά την άγρια καταστολή, τη ριζική αναθεώρηση του συντάγματος που χρονολογούνταν από την εποχή της αιμοσταγούς δικτατορίας του Πινοτσέτ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έδωσε στις αριστερές και ριζοσπαστικές δυνάμεις την πλειοψηφία στη συντακτική συνέλευση, παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης και αλλοίωσης της θέλησής του από τα καθεστωτικά κόμματα.
► Μετά το σύνταγμα και η προεδρία;
Για την προεδρία της Χιλής οι δημοσκοπήσεις φέρνουν ως φαβορί δύο υποψηφίους: Τον ακροδεξιό πρώην γερουσιαστή Χοσέ Αντόνιο Καστ και τον 35χρονο Γκαμπριέλ Μπόριτς, ο οποίος έχει αναδειχθεί μέσα από τη «φωτιά» του φοιτητικού κινήματος του 2011 και έπαιξε ενεργό ρόλο στην εξέγερση του 2019. «Εάν η Χιλή υπήρξε η κοιτίδα του νεοφιλελευθερισμού, θα γίνει και ο τάφος του», επαναλαμβάνει ο Μπόριτς, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι όχι μόνο θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά και θα γράψει ιστορία, φέρνοντας και πάλι τη Χιλή στο επίκεντρο των εξελίξεων και της προσοχής, τόσο στη Λατινική Αμερική όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Σημειώνεται πως ο Μπόριτς στηρίζεται από το Ευρύ Μέτωπο και το ΚΚ Χιλής, ενώ επικράτησε στα προκριματικά του υποψηφίου του δεύτερου και δημάρχου της Ρεκολέτα, Ντανιέλ Χαντούε.
► Πολεμικό κλίμα πάλι στον Καύκασο
Πολεμικό κλίμα επικρατεί για μια ακόμη φορά στον Καύκασο και συγκεκριμένα στα σύνορα της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο χώρες, όπως είναι γνωστό, είχαν εμπλακεί σε πόλεμο που διήρκεσε περίπου ενάμιση μήνα στον θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, πέρυσι το φθινόπωρο, ο οποίος έληξε με ταπεινωτική ήττα της πρώτης. Οι λογαριασμοί τους, όμως, παρέμειναν ανοιχτοί και έτσι, τις τελευταίες ημέρες, δεκάδες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις — με τις «προστάτιδες» Τουρκία και Ρωσία να έχουν ενεργό ανάμιξη. Τύμπανα πολέμου ηχούν όμως και στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, με την πιθανότητα νέων συγκρούσεων στην αυτόνομη περιοχή του Ντονμπάς να έχει αυξηθεί σημαντικά —στο φόντο και της όξυνσης των σχέσεων της Μόσχας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.