Θεοπίστη Καπέτα
▸ Εκδήλωση αλληλεγγύης των φοιτητικών συλλόγων ΑΠΘ με αντιπροσωπεία των αγωνιζόμενων φοιτητών του Βοσπόρου
Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του εορταστικού τριημέρου του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας Τούρκων φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Η εκδήλωση με τίτλο «Οι δυο πλευρές του Αιγαίου: Κοινοί αγώνες κοινοί εχθροί και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Αγώνες ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση», που έγινε στην πτέρυγα των Ηλεκτρολόγων του κατειλημμένου Πολυτεχνείου του ΑΠΘ ήταν πρωτοβουλία των φοιτητικών συλλόγων Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων, ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας, Ιστορικού-Αρχαιολογικού και ΤΕΦΑΑ.
Ομιλητές ήταν μέλη των οργανωτών, ο καθηγητής του Παιδαγωγικού του ΑΠΘ Περικλής Παυλίδης και μέλη της αντιπροσωπείας των Τούρκων φοιτητών, που ταξίδεψαν ειδικά για την εκδήλωση. Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου ήταν πεδίο μιας αγωνιστικής άνοιξης του φοιτητικού κινήματος ενάντια στον ακραίο αυταρχισμό της κυβέρνησης Ερντογάν, παράλληλα με τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και την πολιτική της ΝΔ. Οι συναγωνιστές από την Τουρκία αναφέρθηκαν στη διαρκή μάχη του φοιτητικού κινήματος, στον ακραίο αυταρχισμό της κυβέρνησης Ερντογάν και στο πώς ο αγώνας τους αγκαλιάστηκε από ευρύτερα στρώματα κι έγινε θρυαλλίδα και άλλων αντιδράσεων.
Από την πλευρά των διοργανωτών, τέθηκαν τα χαρακτηριστικά των φοιτητικών αγώνων ενάντια στην πολιτική Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, η σημασία της υπεράσπισης του πανεπιστημίου από την εισβολή της αστυνομίας, όπως και τα πολιτικά ζητήματα που αναδείχτηκαν από στις κινητοποιήσεις. Την ανάγκη σύνδεσης της μάχης ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία με την πάλη κόντρα στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την παιδεία γενικά, τη σημασία της δημοκρατικής οργάνωσης των φοιτητικών συλλόγων για τη συσπείρωση και τη μαχητικότητά τους. Αλλά και την ανάγκη να διευρυνθεί το πολιτικό περιεχόμενο του κινήματος όπως και την οριοθέτηση από τα ρηχά αντιπολιτευτικά πλαίσια που τροφοδοτούν τον ΣΥΡΙΖΑ σαν διαχειριστή της κυρίαρχης πολιτικής.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα κοινά χαρακτηριστικά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων αλλά και των φοιτητικών αγώνων σε Ελλάδα και Τουρκία που δίνουν μια βαθύτερη διάσταση στη διεθνιστική αλληλεγγύη.
Ο Π. Παυλίδης αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία της επίθεσης του κεφαλαίου στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, τη σύγχρονη αντιδραστική αντίληψή του για τη γνώση και τη σχέση της με την κοινωνία, όπως και την προσπάθεια μιας βαθύτερης υποταγής της στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Αυτά αποτελούν τη βάση για την επίθεση στο φοιτητικό κίνημα που ιστορικά λειτουργεί σαν καταλύτης κοινωνικών διεργασιών και αγώνων.
Οι ομιλητές συνέδεσαν τις κοινές εμπειρίες και στόχους με την κοινή πάλη ενάντια στον εθνικισμό και τον πόλεμο, που είναι ορατός κίνδυνος του ελληνοτουρκικού αστικού ανταγωνισμού, που είναι άδικος και από τις δυο πλευρές. Ενός ανταγωνισμού συνδεμένου με την τραγωδία που ζουν οι πρόσφυγες, όπως τόνισαν οι φοιτητές.
Η εκδήλωση έκλεισε αισιόδοξα με το «ραντεβού» στους κοινούς διεθνιστικούς αγώνες του μέλλοντος ενάντια στον πόλεμο, την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τις αστικές τάξεις και των δύο χωρών.