Χρίστος Κρανάκης
Τέλος δεν έχουν τα πλήγματα για το οικοδόμημα του ευρωπαϊκού καπιταλισμού. Η ΕΕ, που ακόμα γλύφει τις πληγές της από το BREXIT και τη διαχείριση της πανδημίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα κρίση, που αυτή τη φορά έρχεται από τα ανατολικά.
Η Πολωνία, συγκεκριμένα, με απόφαση του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου, κατέληξε στην απόρριψη τεσσάρων κομβικών άρθρων των Συνθηκών του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, κρίνοντας πως το εθνικό σύνταγμα υπερισχύει του δικαίου της ΕΕ. Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια των συνεχών τριβών μεταξύ τους και, σύμφωνα με αρκετούς, αυξάνει τις πιθανότητες για ενδεχόμενο Polexit — στο πρότυπο του Brexit.
Έτσι, η Πολωνία –όπως και η Ουγγαρία– οξύνει το διπλωματικό μπρα-ντε-φερ με τις Βρυξέλλες. Οι εκβιαστικές τακτικές που χρησιμοποιούν, ταυτόχρονα, ακροδεξιές κυβερνήσεις της Βαλτικής με αιχμή το μεταναστευτικό, διαμορφώνουν ένα νέο πεδίο εκρηκτικών αντιθέσεων εντός των κρατών-μελών. Από τη μία, η πίεση των χωρών της Βαλτικής και ο κίνδυνος νέας αποδυνάμωσης της ΕΕ μπορεί να σπρώξει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη στη λήψη ακόμα πιο ρατσιστικών και βίαιων μέτρων κατά των προσφύγων και μεταναστών. Από την άλλη, το γεγονός πως η Ε.Ε. μετά το Brexit μοιάζει να… συνηθίζει στις αποχωρήσεις, μπορεί να οδηγήσει στη μεθοδευμένη απομάκρυνση χωρών, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Όποια και αν είναι η κατάληξη, το αδιαμφισβήτητο είναι πως η ΕΕ συνεχίζει να βυθίζεται σε μια ατέρμονη κρίση. Πέρα, άλλωστε, από τις έντονες διαμάχες μεταξύ των κρατών- μελών, τα σκάνδαλα διαφθοράς με πρωταγωνιστές ηγέτες κυβερνήσεων ή κορυφαία στελέχη έρχονται να πλήξουν περαιτέρω το γόητρό της. Η υπόθεση των στημένων δημοσκοπήσεων και της συστηματικής χειραγώγησης της κοινωνίας, που οδήγησε στην (τυπική) παραίτηση του καγκελαρίου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι απλώς ο τελευταίος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα.