Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Ενδιαφέρον για τη διαδοχή από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρηματίες
Αύριο συμπληρώνονται 40 χρόνια από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου στις 18 Οκτώβρίου του 1981. Την ίδια ημέρα ξεκινάει, με 6+1 πλέον υποψηφίους, η κούρσα για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, του κόμματος που αποτελεί πολιτικό απομεινάρι του ενός πόλου του δικομματισμού που κυριάρχησε στη χώρα έως την οικονομική κρίση του 2009.
Η αιφνίδια επιδείνωση της υγείας της Φώφης Γεννηματά, που την οδήγησε σε παραίτηση από τη διεκδίκηση μίας ακόμη προεδρικής θητείας, έχει δημιουργήσει καθεστώς χάους στο Κίνημα Αλλαγής. Το δεδομένο που ήθελε την έως τώρα πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να βρίσκεται στον δεύτερο γύρο των εκλογών (θα διεξαχθούν στις 5 και 12 Δεκεμβρίου) αντιμέτωπη με τον Νίκο Ανδρουλάκη ή τον Ανδρέα Λοβέρδο ανατράπηκε πλήρως. Έτσι, εκτός από τους δύο προαναφερθέντες, πλέον την ηγεσία του κόμματος διεκδικούν ο Χάρης Καστανίδης, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Βασίλης Κεγκέρογλου και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης. Νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι του πράσινου στέμματος προκαλεί η στάση του Γιώργου Παπανδρέου που θα έχει συνομιλίες με τους υποψηφίους για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής με στόχο όπως αρχικά φάνηκε να τους πείσει να…αποσυρθούν για να είναι ο ίδιος ο μοναδικός υποψήφιος συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο την ενότητα!
δε θα το βρεις δε θα το βρεις, το δαχτυλίδι που ζητείς
Με δεδομένο ωστόσο ότι το 2021 δεν είναι 2004 είναι απίθανο να δεχτούν όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι να αποσυρθούν υπερ του Γιώργου Παπανδρέου, οπότε το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει μετά την αναπόφευκτη άρνησή τους, ο άνθρωπος που ως πρωθυπουργός της χώρας το 2009 συνέδεσε τη σύντομη θητεία του με την προσφυγή στο μηχανισμό της τρόικας και τα μνημόνια.
Από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, διαρρέεται ότι ουδέποτε ζήτησε απόσυρση οποιασδήποτε υποψηφιότητας. Επίσης ότι οι αποφάσεις που θα λάβει ο βουλευτής Αχαίας δεν εξαρτώνται από το τι θα κάνουν οι υποψήφιοι για τη προεδρία. Από την άλλη όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιο ακριβώς είναι το νόημα της πρωτοβουλίας που λήφθηκε για διαβουλεύσεις.
Όπως σημειώνει το Γραφείο Τύπου του Γ. Παπανδρέου, κεντρικός πολιτικός στόχος της πρωτοβουλίας Παπανδρέου είναι «η οικοδόμηση μια ισχυρής παράταξης που θα αποτελέσει τον δυναμικό φορέας μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική», με άλλα λόγια η συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα δεδομένα πριν την εμπλοκή ΓΑΠ
Πριν τη σφήνα Παπανδρέου – με δεδομένο, πάντως, ότι ο Χ. Καστανίδης, που στόχευε να εκφράσει το «αντι-δεξιό» αίσθημα, δεν φαίνεται να έχει μεγάλες ελπίδες και το ότι οι Π. Γερουλάνος, Β. Κεγκέρογλου και Π. Χρηστίδης είναι υποψηφιότητες της τελευταίας στιγμής, τον πρώτο λόγο είχε το δίδυμο Ανδρουλάκης-Λοβέρδος. Ωστόσο οι συσχετισμοί -όπως και οι τελικές υποψηφιότητες- βρίσκονται ακόμα υπό διαμόρφωση. .
Ο δεύτερος λογίζεται στο ΚΙΝΑΛ ως η πιο «συγγενική» με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη τάση. Όχι μόνο λόγω των αντιπαραθέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν τον παρέπεμψε σε προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis, αλλά και επειδή έχει υπάρξει υποστηρικτής της όσμωσης του χώρου του κέντρου και της δεξιάς. Ο εν λόγω υποψήφιος παίζει πάντως και το χαρτί του «παλιού ΠΑΣΟΚ», αφού ανάμεσα στις εξαγγελίες του περιλαμβάνεται και η επαναφορά του πράσινου ήλιου στο σήμα του κόμματος.
Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης θεωρείται «πολιτικό τέκνο» του Ευάγγελου Βενιζέλου, που όμως έχει τη δική του πορεία και είναι πολύ προσεκτικός στις ισορροπίες ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Κατεβαίνει» στην εκλογική κούρσα τουΚΙΝΑΛ με γενικόλογες πολιτικές θέσεις υπέρ της «ανανέωσης» του κόμματος, αποφεύγοντας κάθε πολιτικό δίλημμα. Ο Ν. Ανδρουλάκης θεωρείται ως ο υποψήφιος με τον ισχυρότερο εσωκομματικό μηχανισμό, ενώ μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά πολλά μεσαία στελέχη της επιρροής της φαίνεται να τον προσεγγίζουν. Υποψηφιότητα μπαλαντέρ είναι και αυτή του Π. Χρηστίδη μέχρι χθες εκπρόσωπου τύπου του ΚΙΝΑΛ και επικεφαλής του πυρήνα του κομματικού μηχανισμού της, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, κόντρα στην επιθυμία της Φ. Γεννηματά να μην διεκδικήσουν την ηγεσία στενοί συνεργάτες της.
Παρότι όλοι οι υποψήφιοι προβάλλουν ως πολιτικό στόχο τη θεαματική αύξηση των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής, τίποτα δεν δείχνει ότι το συγκεκριμένο κόμμα θα «φύγει» από την κατηγορία του κόμματος που παίζει συμπληρωματικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα. Έναν ρόλο που αποκτά μια σχετική υπεραξία, δεδομένου ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με περίπου απλή αναλογική, άρα το ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε δυνητικά να μπει σε κυβερνητικές λύσεις.
Εύλογα, λοιπόν, οι εξελίξεις στο εσωτερικό του προκαλούν το ενδιαφέρον τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης δεν είναι και… τόσο κρυφό ότι ρόλο στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ παίζουν και επιχειρηματικοί παράγοντες. Εμφανέστερο (αλλά όχι μόνο) δείγμα, η στήριξη που παρέχουν μέσα ενημέρωσης συγκεκριμένης ιδιοκτησίας στον Ανδρέα Λοβέρδο.