▸Έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Κατζουράκης, ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης, μια πολυσχιδής προσωπικότητα, αφήνοντας πίσω του ένα πολύ σημαντικό καλλιτεχνικό έργο.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1944, έχασε την μητέρα του στα έξι του χρόνια, ενώ τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε ορφανοτροφείο λόγω της απουσίας του πατέρα του, εξ’ αιτίας των διώξεων που υπέστη λόγω της στράτευσης του στην Αριστερά.
«Πολυσουγιά» έτσι τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά οι φίλοι του, γράφει σε ανάρτηση της στο διαδίκτυο η επί χρόνια σύντροφος του, ηθοποιός Κάτια Γέρου.
Πράγματι, ο Κυριάκος Κατζουράκης ήταν ταυτόχρονα ζωγράφος, σκηνογράφος, σεναριογράφος, ηθοποιός, μοντέρ και ηχολήπτης, σκηνοθέτης ταινιών και θεατρικών παραστάσεων, ενώ το 1995 ίδρυσε την “Ομάδα Τέχνης” η οποία είχε στόχο την σύνδεση της ζωγραφικής με άλλες τέχνες όπως το θέατρο, η μουσική, η φωτογραφία και ο κινηματογράφος.
Πιστεύοντας πως η υψηλή τέχνη δεν πρέπει να απευθύνεται σε μια μυημένη ελίτ, παρουσίαζε τα εικαστικά έργα του σε αντιρατσιστικά φεστιβάλ και έκανε προβολές σε φυλακές και σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ενώ δεν παρέλειψε ποτέ να παίρνει θέση στα κοινωνικά δρώμενα ενάντια στην κοινωνική αδικία και την εκμετάλλευση, συμμετέχοντας στο κίνημα ενάντια στα μνημόνια, τους πολέμους, τον ρατσισμό, μέσα από τις γραμμές της Αριστεράς.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του μας έδωσε πάνω από 400 έργα ζωγραφικής, ενώ ως σταθμούς στην προσφορά του στην τέχνη θα μπορούσαμε να αναφέρουμε:
- Το 1968 συμμετείχε ως ηθοποιός στην βραβευμένη ταινία του Δήμου Θέου Κιέριον που αναφερόταν στη γνωστή «υπόθεση Πολκ».
- Το 1972 έκανε τα σκηνικά της ταινίας «Το προξενιό της Άννας» του Παντελή Βούλγαρη και σχεδίασε τα κοστούμια της θεατρικής παράστασης του έργου «Μέρες του ’36» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
- Το 1979 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στη Biennale Sao Paulo και το 1980 στην 11η Biennale του Παρισιού.
- το 1986 διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με τον Γ. Λαζάνη[9]στο θέατρο Τέχνης[10].
- Το 1995 ιδρύει την “Ομάδα Τέχνης” η οποία έχει στόχο να συνδέσει τη ζωγραφική με τις άλλες τέχνες.
- Το 1996 εξέδωσε το βιβλίο του «Τέμπλο. Οίκος ενοχής», από τις εκδόσεις Εξάντας.
- Το 2003 η ταινία του «Ο δρόμος προς τη Δύση» κερδίζει το Α΄κρατικό Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ καθώς και το διεθνές βραβείο κριτικών FIPRESCI.
- Το 2005 η ταινία του «Γλυκιά μνήμη» συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μόντρεαλ.
- Το 2013 εξέδωσε το βιβλίο: «Τάξη στο χάος. Ζωγραφική, θέατρο, κινηματογράφος», από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.