Μπάμπης Συριόπουλος
▸ Ο Α. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Έδωσε υποσχέσεις για παροχές, αλλά μόνο με την άδεια της ΕΕ και της αστικής τάξης
Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ παρουσιάστηκε ως ο γνήσιος εκπρόσωπος της μεσαίας τάξης, των «αυτοδημιούργητων» και της «υγιούς επιχειρηματικότητας», του «κορμού», όπως είπε, της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας σε αντίθεση με «τα βαριά πορτοφόλια» και τους «συνδαιτημόνες του κ. Μητσοτάκη». Υποσχέθηκε ένα «Νέο Μοντέλο Διακυβέρνησης» με κράτος όχι κομματικό, αλλά με «αξιοκρατία», «διαφάνεια» και «αποτελεσματικότητα» με μείωση των μετακλητών υπαλλήλων και χωρίς διαφθορά. Ακολουθώντας την κυρίαρχη τεχνοκρατική λογική, δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή στην «κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» καταξιωμένων μη κομματικών προσωπικοτήτων. Εκτός από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και διάφορες οργανωτικές αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό και τη συγκρότηση επιτροπών και συμβουλίων, διακήρυξε την πρόθεσή του για «βαθύ και ουσιαστικό εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας» με την επιλογή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής λες και ο χαρακτήρας των δυνάμεων καταστολής είναι οργανωτικοτεχνικό ζήτημα. Εξάλλου είδαμε και την ΕΛΑΣ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ… Ο Α. Τσίπρας προανάγγειλε την «παραχώρηση αρμοδιοτήτων του κοινωνικού κράτους» σε Δήμους και Περιφέρειες με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης σαν κάτι θετικό, ενώ αυτές οι υποχρηματοδοτούμενες «παραχωρήσεις» στο τοπικό κράτος, χρόνια τώρα, είναι βασικό στοιχείο του ξηλώματος κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών.
Υποσχέθηκε επίσης χρηματοδότηση του ΕΣΥ με δύο δισ. από τον προϋπολογισμό και ένα δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, 2.000 ευρώ στον πρωτοδιόριστο γιατρό, χιλιάδες προσλήψεις, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά του υγειονομικού προσωπικού και αναστήλωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Στην παιδεία τα ανάλογα: υποσχέθηκε εκτός από την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της πανεπιστημιακής αστυνομίας, 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 2.000 διορισμούς μελών ΔΕΠ, το διπλασιασμό της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και άλλα πολλά.
Όσον αφορά τα εργασιακά, επανέλαβε την εξαγγελία για άνοδο του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη για το οχτάωρο, αποκατάσταση και διεύρυνση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενίσχυση του ΣΕΠΕ. Δεν είπε τίποτα για την κατάργηση του νόμου με τον οποίο η ΕΓΣΣΕ ορίζεται από την κυβέρνηση με βάση την «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» και παρότι δεσμεύτηκε για τη θεσμική κατοχύρωση του «ιερού δικαιώματος της απεργίας», σιώπησε για τον επίσης αντιαπεργιακό νόμο 4512/2018 (Αχτσιόγλου).
Όλοι αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν με την αύξηση του «παραγόμενου πλούτου», των εξαγωγών και με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Κεντρικό ρόλο σ’ αυτό το σχεδιασμό θα παίξουν οι τράπεζες που θα εξασφαλίσουν ρευστότητα σε παραγωγικές λειτουργίες με «την επαναφορά του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο φυσικό του ρόλο». Αυτή η «επαναφορά» θα γίνει προφανώς με την άδεια του Γιάννη Στουρνάρα και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μέχρι και την προστασία της πρώτης κατοικίας που κατάργησε η κυβέρνησή του, θα επαναφέρει ο Α. Τσίπρας. Σύμφωνα με την πρότασή του θα ξεφύγουμε από το ασφυκτικό πλαίσιο του «ολιγαρχικού καπιταλισμού» που μας επιβάλλει η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και με τη δράση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα σταματήσει η «κερδοσκοπία των καρτέλ» και θα μειωθούν τα τιμολόγια.
Όσον αφορά τους πρόσφυγες θυμήθηκε τις «τρομακτικές ανισότητες», και τις «στρατιωτικές επεμβάσεις» που προκαλούν την προσφυγιά, είπε ότι «δεν αρκεί να βγαίνεις και να λες ότι η Ελλάδα θα κλείσει τα σύνορα» ούτε αυτή να γίνεται «δεσμοφύλακας για λογαριασμό της Ευρώπης» αποκηρύσσοντας αυτά ακριβώς που έκανε η κυβέρνησή του. Βέβαια, υποστήριξε «φυσικά έχουμε κάθε υποχρέωση και δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να κλείνουμε τα σύνορα όταν υπάρχει εργαλειοποίηση των ροών από την Τουρκία».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιστράτευσε τον Μπρεχτ και την ανάγκη αλλαγής των κομμάτων και των ανθρώπων για να δικαιολογήσει τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για την υλοποίηση των υποσχέσεών του, που τις έχει μάλιστα κοστολογήσει, δεν προανήγγειλε καμία αύξηση των φορολογικών συντελεστών των κερδών, καμία φορολόγηση των εφοπλιστών, καμία διαγραφή του δημόσιου χρέους ή τμήματός του, καμία επανεθνικοποίηση των τραπεζών που τις έχει χρυσοπληρώσει το δημόσιο δυο και τρεις φορές. Η υλοποίηση των μέτρων επαφίεται στην ανάπτυξη, στο Ταμείο Ανάκαμψης, τις τράπεζες και τους θεσμούς που επέβαλλαν τα μνημόνια και την επιτροπεία. Η λέξη «κεφάλαιο» δεν ακούστηκε ούτε μια φορά, παρότι ο Τσίπρας μιλούσε για ώρες. Ούτε καν κριτική δεν ακούστηκε για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που προκαλεί τις επεμβάσεις και την προσφυγιά μεταξύ άλλων, μόνο καλά λόγια και ευχολόγια.
Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα η «Ευρώπη» άλλαξε, δεν είναι όπως το 2015. Ο δανειστής είναι καλός όταν δανείζει, κακός όταν τα ζητάει πίσω. Προσηλωμένος στις επόμενες εκλογές και στο στόχο μιας «προοδευτικής κυβέρνησης» ο Α. Τσίπρας δηλώνει «γέννημα θρέμμα» της μεσαίας τάξης και πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα στο κέντρο. Αν αυτή είναι η πραγματικότητα εδώ και χρόνια, σήμερα έχουμε και τη συμβολική τους επιβεβαίωση. «Να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα» αναφώνησε προς το τέλος της ομιλίας του σε μια προφανή υπενθύμιση του ποιος εκφράζει το ΠΑΣΟΚ σήμερα.
Ένδεκα χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο και την κατάρρευση του παλιού ΠΑΣΟΚ, έχει εκκολαφθεί ένα νέο. Βέβαια για να πετύχει το σχέδιο πρέπει να «πασοκοποιηθούν» και ο κόσμος του αγώνα, οι εργαζόμενοι που απεργούν, η νεολαία που αγωνίζεται. Από αυτούς εξαρτάται αν τον τόνο θα δίνει το κόκκινο των εργατικών αγώνων όπως στην efood, των αγώνων που γίνονται και νικούν στους χώρους εργασίας και στο δρόμο, της αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής αριστεράς που έχει ανάγκη η εποχή μας ή οι μαυροπράσινες αποχρώσεις της αστικής πολιτικής.