Γιώργος Μουρμούρης
▸ Συνεχείς οι πειθαρχικοί έλεγχοι αλλά παρέμενε στο Σώμα
Στα χέρια των αρχών βρίσκεται η κατάθεση δεύτερου θύματος του αστυνομικού που βασάνιζε και εξέδιδε την 18χρονη στην Ηλιούπολη, η υπόθεση της οποίας αποκαλύφθηκε τον Ιούλιο, όταν η ίδια κατάφερε να διαφύγει από το σπίτι-φυλακή και να ζητήσει βοήθεια σε κοντινή καφετέρια.
Πρόκειται για υπόθεση με πολλά κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν της 18χρονης καθώς, όπως υποστηρίζει το θύμα, ο αστυνομικός με απειλή και χρήση βίας αλλά και εκμεταλλευόμενος οικογενειακές και οικονομικές δυσκολίες, την κακοποιούσε σεξουαλικά και την ανάγκαζε να εκδίδεται ενώ ο ίδιος καρπωνόταν τις αμοιβές. Την περίοδο που την εξωθούσε στην πορνεία, ο αστυνομικός κρατούσε την κοπέλα αιχμάλωτη σε σπίτι.
Θυμίζοντας την περίπτωση της 18χρονης, στην νέα υπόθεση που αποκαλύπτεται γίνεται λόγος για χρήση χαπιών από τον αστυνομικό, προκειμένου να επιβάλει τη θέλησή του στα θύματά του. Πάντα σύμφωνα με την κατάθεση, ο αστυνομικός απαιτούσε από το θύμα να τον φέρει σε επαφή και με άλλες κοπέλες ενώ το εκβίαζε με απειλές για τη ζωή των γονιών του.
Ξανά όπως στην υπόθεση της 18χρονης, έτσι και στη δεύτερη περίπτωση που αποκαλύπτεται, τα ραντεβού με τους πελάτες κλείνονταν μέσω ιστοτόπου ενώ το θύμα μεταφερόταν στα σημεία της συνεύρεσης από συνεργό.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός είχε δεχθεί δεκάδες πειθαρχικούς ελέγχους επί σειρά ετών, χωρίς ωστόσο να αποπεμφθεί από το Σώμα. Υπενθυμίζεται ότι, λίγο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης της 18χρονης, από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας επιχειρήθηκε να δοθεί «γραμμή» ότι το θέμα δεν αφορούσε κύκλωμα trafficking αλλά υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας. Η ίδια η νεαρή κοπέλα τότε είχε παραμείνει επί ώρες στο Εσωτερικών Υποθέσεων χωρίς επικοινωνία με τους δικηγόρους της.
Τις επόμενες ημέρες, η μορφή «χιονοστιβάδας» που πήραν οι αποκαλύψεις για τον αστυνομικό αλλά και τον πατέρα της νεαρής κοπέλας, οι οποίοι προφυλακίστηκαν, καθώς και η ανάδειξη της ύπαρξης κυκλώματος trafficking, οδήγησαν σε κύμα αντιδράσεων και διαμαρτυριών με αποκορύφωμα τη μεγάλη διαδήλωση περίπου 2.000 ατόμων προς το αστυνομικό τμήμα της Ηλιούπολης, στις 12 Ιουλίου. Στις εξελίξεις, κομβικός ήταν ο ρόλος των μαχόμενων δικηγόρων αλλά και των τοπικών και φεμινιστικών συλλογικοτήτων, που στήριξαν από την πρώτη στιγμή το θύμα και πίεσαν ώστε να μην «κουκουλωθεί» η υπόθεση.