Γιώργος Μιχαηλίδης
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές. Η νέα τριμερής στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας μεταφέρει τον ψυχρό –προς το παρόν– πόλεμο με την Κίνα στο νοτιοανατολικό ημισφαίριο. Η συμφωνία δημιουργεί ένα «τρίγωνο» που διασχίζει όλο τον πλανήτη και περιλαμβάνει ανταλλαγή τεχνογνωσίας, επιστημονική και αμυντική συνεργασία προς «όφελος της ασφάλειας και της δημοκρατίας» και ενάντια στις απειλές του 21ου αιώνα. Ωστόσο, εκεί που όλα τα παραπάνω καταλήγουν είναι η ικανότητα που θα αποκτήσει η Αυστραλία να παρατάξει έναν στόλο πυρηνικών υποβρυχίων απέναντι –σε ποιον άλλο;– στην Κίνα. Να πώς μεταφέρεται η αντιπαράθεση στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Σχεδόν αμέσως, ο υπεύθυνος Τύπου της κινεζικής πρεσβείας στις ΗΠΑ προέβη σε δηλώσεις, κάνοντας λόγο για «υιοθέτηση λογικής Ψυχρού Πολέμου» από τις τρεις χώρες, προσθέτοντας ότι τα κράτη πρέπει να αποφύγουν τη σύσταση μπλοκ που αποκλείουν και στοχεύουν τρίτες χώρες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη στόλου πυρηνικών υποβρυχίων εκ μέρους της Αυστραλίας (η οποία ακύρωσε τη σχετική σύμβαση με τη Γαλλία) ενισχύει την κούρσα των εξοπλισμών — αν και η Κίνα, βέβαια, κατέχει πυρηνικά υποβρύχια και υπολογίζεται ότι έχει τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο. Από την πλευρά της Αυστραλίας, η πολιτική της ηγεσία πανηγυρίζει για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της χώρας στον Ειρηνικό σε μία συγκυρία που οι σχέσεις της με την Κίνα είναι ιδιαίτερα κακές. Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μπόρις Τζόνσον παρουσιάζει την τριμερή συμφωνία ως μεγάλη διπλωματική επιτυχία του ίδιου, ενώ και η αμερικάνικη πλευρά αφήνει να εννοηθεί ότι ήταν η Βρετανία που πίεζε για μια ρεβάνς στην ευρύτερη περιοχή μετά την ντροπιαστική απόσυρση από το Αφγανιστάν.
Τέλος, δεν πρέπει να θεωρήσουμε τυχαία, τη χρονική συγκυρία που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε να υιοθετήσει και να προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μία νέα στρατηγική απέναντι στην Κίνα. Η έκθεση του ευρωκοινοβουλίου, η οποία επικαλείται την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτείνοντας υιοθέτηση οικονομικών κυρώσεων, καταλήγει στο ότι η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει μία πιο ρωμαλέα στρατηγική απέναντι στην Κίνα. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε την ανάγκη ενιαίας στάσης των κρατών-μελών απέναντι στην Κίνα, ενώ υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν για να παίξει ρόλο στην περιοχή.
Μήπως με το κλείσιμο του εικοσαετούς κύκλου του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», ετοιμάζεται η νέα Μεγάλη Ιδέα για τον Δυτικό κόσμο;