▸Μεγάλες διαστάσεις παίρνουν οι πλημμύρες στο κεντρικό Μεξικό. Τα ορμητικά νερά κατέκλυσαν το κεντρικό νοσοκομείο της πολιτείας
Ιδάλγο, στερώντας τη ζωή σε 14 sασθενείς. Χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Οι εικόνες από τις φονικές πλημμύρες έρχονται να μας υπενθυμίσουν για άλλη μια φορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα θύματα αυτής…
► Όπου φτωχός και ανεμβολίαστος…
Δραματικά χαμηλά είναι τα ποσοστά εμβολιασμού στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόλις το 20% του πληθυσμού τους έχει κάνει έστω και μία δόση, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο ανεπτυγμένο οικονομικά τμήμα του κόσμου πλησιάζει στο 80%. Μάλιστα, στην Αφρική το ποσοστό του εμβολιασμού είναι μόλις 3,5% δημιουργώντας, εκτός των άλλων, μια απέραντη εστία για νέες μεταλλάξεις. Η παραπάνω εικόνα αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που αναδεικνύει την τεράστια υποκρισία των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και των «κηρυγμάτων» του για την προστασία της υγείας και την ισότιμη πρόσβαση όλων στις υγειονομικές υπηρεσίες και τα εμβόλια. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ΗΠΑ, ΕΕ και άλλοι προνομιούχοι σπεύδουν τώρα να πουλήσουν ευαισθησία και φιλανθρωπία, υποσχόμενοι τον εμβολιασμό του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού με «δωρεές» ως τα μέσα του 2022.
► Δολοφονίες αγωνιστών του περιβάλλοντος
Με τη ζωή τους πληρώνουν εκατοντάδες άνθρωποι την απόφασή τους να αφιερωθούν στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των πολύτιμων οικοσυστημάτων. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου, το 2020 δολοφονήθηκαν 227 αγωνιστές, με το ένα τρίτο να προέρχεται από τις κοινότητες των ιθαγενών. Ο παραπάνω αριθμός –που οφείλεται σε επιθέσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εκτός Βόρειας Αμερικής, Ευρώπης και Ωκεανίας– είναι αυξημένος για τρίτο συνεχόμενο έτος και διπλάσιος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2013. Όσο για τα πρωτεία, ανήκουν στις χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, με την Κολομβία να έχει καταγράψει πέρυσι τις περισσότερες δολοφονίες (65), ακολουθούμενη από το Μεξικό (30), τη Βραζιλία (20) και τη Νικαράγουα (12). Εκτός της συγκεκριμένης περιοχής, στην πρώτη θέση είναι οι Φιλιππίνες, με 29 δολοφονίες.
► Άξονες και συμμαχίες στη Μέση Ανατολή
Οι στενές σχέσεις του καθεστώτος της Αιγύπτου με το κράτος του Ισραήλ και τις υπηρεσίες του δεν αποτελούν μυστικό εδώ και πολλά χρόνια — συχνά με θύματα τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Πλέον, μετά και την αποκατάσταση των σχέσεων του δεύτερου με το Μπαχρέιν και άλλες δύο μουσουλμανικές χώρες, οι δύο πλευρές δεν χρειάζεται να κρύβονται, όπως έδειξε και η επίσκεψη του ακροδεξιού Νάφταλι Μπένετ στην Αίγυπτο και η συνάντησή του με τον πραξικοπηματία Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι. Την ίδια στιγμή, στον Λίβανο ο οποίος εδώ και καιρό βρίσκεται στο χείλος της απόλυτης κατάρρευσης, η Χεζμπολάχ φρόντισε να ενισχύσει σημαντικά τη θέση και το κύρος της, υποδεχόμενη ένα φορτίο πετρελαίου από το Ιράν, που αναμένεται να αμβλύνει για λίγο διάστημα το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο λαός της χώρας με την έλλειψη ενέργειας και καυσίμων.